- Tratamentul realizat de Merck a fost autorizat în Marea Britanie, dar și de către Agenția Europene a Medicamentului, care a luat decizia de a aproba utilizarea de urgență.
- Pfizer a cerut aprobare de la FDA, agenția americană a medicamentului, urmând să depună documentele și la alte organisme de autorizare.
- Merck a anunțat o eficacitate împotriva spitalizării de 50%, iar Pfizer de 89%, dar au administrat prima pastilă la un interval diferit de zile de la înregistrarea primelor simptome.
- În testarea pe oameni, nicio persoană care a primit una dintre cele două tipuri de tratament n-a murit, deși s-a infectat cu Covid-19.
În primăvara anului trecut, momentul în care Europa și SUA erau răvășite de primul val de pandemie, perspectiva unui vaccin era departe, iar procedurile și tratamentele medicale se făceau pe “încercate”, Donald Trump, președintele SUA de atunci, era unul dintre puținii oameni optimiști.
“Ei bine, mă gândesc la vaccinuri la fel ca și la teste. Acest lucru (pandemia – n.red.) va dispărea fără vaccin. Va dispărea și nu o vom mai vedea, sperăm, după o perioadă de timp. S-ar putea să apară unele creșteri,… m-aș aștepta la asta. Cândva în toamnă, poate vor fi creșteri…”, declara Trump în data de 8 mai 2020, punând în dificultate specialiștii și creând confuzie în rândul opiniei publice.
De la acea declarație a trecut un an și jumătate, iar pandemia n-a dispărut. Mai mult, valurile ulterioare au produs multă suferință și disperare, peste 5 milioane de oameni, pierzându-și viața în confruntarea cu virusul.
Vaccinurile au apărut mai târziu decât și-ar fi dorit fostul președinte, dar fără ele, situația ar fi fost infinit mai gravă. Peste 7,5 miliarde de oameni au făcut până acum cel puțin o doză de vaccin, conform datelor oficiale.
Pastila care aduce normalitatea?
În ediția de weekend a influentului cotidian “Financial Times” se anunță că “pastila minune” anunțată de Pfizer a produs o creștere a valorii acțiunilor pentru mai multe companii, inclusiv a unora de turism, arătând că noul tratament le dă speranțe investitorilor pentru întoarcerea la normalitate.
“Rezultatele obținute în teste au dat speranțe că în statele dezvoltate, în curând, accesul la vaccin și tratamente eficiente va aduce sfârșitul crizei pandemice ce ține de peste 19 luni”, anunță “Financial Times”.
Coloșii farmaceutici Merck și Pfizer au dat publicității, la diferență de câteva zile, date care arată că au reușit să producă antivirale cu au un impact benefic major asupra persoanelor infectate cu Covid-19, reducând semnificativ cazurile grave de îmbolnăvire și decesele.
„Prima autorizare globală a molnupiravirului (pastila Merck - n.red.) este o realizare majoră în ce privește misiunea Merck de a realiza medicamente și vaccinuri inovatoare pentru a aborda cele mai mari provocări de sănătate din lume”, a declarat Robert M. Davis, director executiv și președinte Merck, în data de 4 noiembrie, atunci când autoritățile medicale din Marea Britanie au aprobat utilizarea de urgență a medicamentului pe scară largă.
“Pentru îndeplinirea misiunii Merck de a salva și îmbunătăți vieți, vom continua să acționăm cu rigurozitate, cât și cu urgență pentru a aduce molnupiravir pacienților din întreaga lume, cât mai repede posibil”, a mai adăugat șeful companiei, într-un comunicat oficial.
Când vor fi autorizate
Eficiența antiviralului realizat de Merck este de 50% în ce privește reducerea cazurilor grave ce necesită spitalizarea, conform rezultatelor testelor realizate de companie.
Compania Merck, pe lângă autorizația obținută în Marea Britanie, a depus documentația și la FDA, agenția de aprobare a medicamentelor din SUA, dar și la agenția europeană (EMA).
Vineri, 19 noiembrie, Agenția Europeană a medicamentului a decis aprobarea de urgență a tratamentului realizat de compania Merk. E primul antiviral împotriva Covid-19, care primește aviz pentru utilizare în Uniunea Europeană.
"Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a emis aviz cu privire la utilizarea Lagevrio (Merck, cunoscut și ca molnupiravir sau MK 4482) pentru tratamentul COVID-19. Medicamentul… poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever. Lagevrio trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Medicamentul, care este disponibil sub formă de capsule, trebuie luat de două ori pe zi timp de 5 zile", se arată în comunicatul oficial al agenției europene.
În data de 5 noiembrie, Pfizer a anunțat că Paxlovid, antiviralul dezvoltat de companie pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, are o eficiență de 89% în ce privește spitalizarea și decesul.
“Analiza intermediară programată a arătat o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau deces cauzat de Covid-19, din orice cauză, comparativ cu placebo (grupul de persoane care a primit un tratament neutru), la pacienții tratați o perioadă de trei zile de la primul simptom”, se arată în comunicatul oficial al companiei.
Miercuri, 17 noiembrie, Pfizer a depus la FDA, agenția americană a medicamentului, cererea de autorizare a tratamentului.
Până la această oră, EMA, agenția europeană, n-a primit nicio solicitare de autorizare, dar e de așteptat ca în viitorul apropiat compania să facă acest lucru.
Care e cea mai tare pastilă?
Nici Merck, nici Pfizer n-au publicat detalii din studiile pivot ale celor două antivirale, dar “testările nu au fost proiectate identic”, se arată într-o analiză statnews.com, un site specializat în monitorizarea companiilor medicale, a tratamentelor și a politicilor de sănătate.
“La cele două studii au participat populații similare - persoane nevaccinate cu Covid-19... și care aveau cel puțin un factor de risc pentru boală severă”, se arată în analiza citată.
“Cifra de 89% a Pfizer provine de la pacienții care au început să ia pastila de Paxlovid într-un interval de trei zile de la primele simptome de Covid-19”, reiese din datele publicate, conform Statnews.com.
“Eficacitatea de 50% a pastilei de la Merck se aplică pacienților care au început tratamentul într-un interval de cinci zile de la primele simptome”, anunță publicația americană.
“În studiul Paxlovid (Pfizer), pacienții care au început tratamentul într-un interval de cinci zile au observat o prevenire de 85% a spitalizării sau a decesului față de placebo. Merck nu a publicat date despre pacienții care au primit medicamentul într-un interval de trei zile de la debutul simptomelor”, se precizează în analiza făcută de Statnews.com.
Cele două companii, în datele publicate despre cele două medicamente antiCovid, arată că ambele testări au demonstrat că pastilele au eficacitate de 100% împotriva deceselor, conform raportului publicat de Stanews.com.
Din grupul de testare de la Pfizer, care a primit placebo (tratament neutru), au murit 10 persoane, iar din cel al Merck, care a primit placebo, au murit 8 persoane.
Nu a fost înregistrat niciun deces în grupurile care au primit tratamentul activ.
Albert Bourla, CEO Pfizer, a spus că rezultatele testelor arată că pastila e “cu adevărat un element cheie în efortul global de a găsi soluții pentru a stopa efectele devastatoare ale pandemiei”, conform Financial Times.
Odată cu apariția unui tratament eficient și individualizat împotriva Covid-19 se va putea spune că se va intra într-o fază finală a catastrofei sanitare.
Vaccinul va reprezenta un instrument de prevenție, iar antiviralele, unul de tratare, limitându-se masiv cazurile grave și decesele, în fapt, ridicându-se imensa presiune de pe sistemul sanitar.