România va fi vecină cu Novorusia?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Ziarul Pravda, aliniat Kremlinului, a publicat duminică un articol, în care îndrăzește să afirme chiar în titlu: „Rusia a demarat drumul spre anexarea Ucrainei”.

Articolul începe la fel de îndrăzneț, cu următoarea frază prin care reconfirmă cele din titlu: „Calea spre anexarea Ucrainei este deja stabilită. Singura problemă rămâne să se stabilească între ce granițe (va avea loc această anexare)”.

Ca să-și justifice afirmațiile, ziarul face trimitere la mai multe declarații ale oficialilor și experților ruși. În acest sens, citează opinia reprezentantului Ministerului Afecaerilor Externe, Maria Zaharova, astfel:

ADVERTISING

„Ucraina a ratat deja principala șansă să mai existe în interiorul frontierelor sale, ca stat suveran și independent.”

Și, mai departe:

„Au fost folosite toate scenariile pentru a demonstra că nu există altă opțiune pentru statul ucrainean decât respectarea planului de acțiune de la Minsk. În caz contrar, țara se va prăbuși, ceea ce se petrece acum, chiar sub ochii noștri”.

La rândul său, deputatul de la Moscova și importantul om de afaceri, Oleg Țarev, declara într-o postare pe canalul propriu:

„Suntem datori să recunoaștem că (Ucraina - n. red.) a fost și va fi întotdeauna pământ rusesc și noi tocmai restabilim suveranitatea (noastră - n. red.) asupra acestui pământ”.

Nu voi continua declarațiile făcute în același stil și de alte personalitățile pro-ruse citate de ziar, dar pentru noi, românii, atrage atenția „viziunea” politologului belorus Aleksei Dzermant, care punctează astfel viitorul Ucrainei:

  1. DPR și LPR („republicile” Donețk și Luhansk) rămân, în cadrul teritorial al regiunilor respective, ca state independente și cu perspectiva pe termen scurt de a deveni părți ale Rusiei.
  • Novorusia, cu întinderea de la Basarabia (se referă la teritoriul cuprins între Republica Moldova, Marea Neagră și Dunărea inferioară – n. red.) și până la granițele DPR și LPR, se poate constitui fie ca stat independent cu perspectiva pe termen mediu de a deveni parte a Rusiei, fie parte a unei viitoare Ucraine Federale, aliată cu Rusia și cu Belarus.
  • Ucraina Federală, aliată cu Rusia și cu Belarus, ar putea cuprinde întreaga parte centrală a țării, cu capitala la Kiev, și cu un maximum de întindere spre vest, incluzând Galiția și Transcarpatia.
  • În varianta când nu s-ar agrea o asemenea extindere a Ucrainei Federale spre vest, unele teritorii ar putea avea  regim separat, poate Volinia și Podolia, amândouă sub controlul comun al Rusiei și al Belarusului, urmând să rămână separate de ele doar Galiția istorică – neutră și demilitarizată.

Articolul se oprește brusc la aceste declarații, fără niciun comentariu din partea redacției și fără a lua în considerare și  vreo declarație de la cineva, în varianta când Ucraina ar rezista așa cum rezistă în prezent eroic, iar soarta țării ar stabili-o nu Rusia, ci Ucraina însăși.

Nu comentez nici eu, observ numai cum încearcă Rusia să se apropie insidios de țara noastră, sub forma a doi vecini noi: Novorusia peste Dunăre, la nord de Dobrogea, plus ceva încă nedefinit peste Tisa, la nord de Maramureș și care se prefigurează a ajunge sub controlul comun al Rusiei și al Belarusului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇