Putin a umplut Rusia cu mii de morminte ale unor soldați tineri, nepregătiți pentru război

La intrarea în Casa Ofițerilor din Cerniakhovsk e o coadă de zeci de oameni, tineri, bătrâni, care țin câteva flori în mână.
În liniște, așteaptă să-și ia adio de la un sicriu sigilat în care se află rămășițele locotenentului Vladislav Molchanovich.
Oficial, i se spune erou, dar cei prezenți cu greu se pot gândi la el altfel decât la o victimă. O victimă a unui sistem politic construit pe minciună.
Putin a umplut Rusia cu mii de morminte ale unor soldați tineri, nepregătiți pentru război
  • Rusia a pierdut, într-o lună de război cu Ucraina, vreo 10.000 de militari, conform datelor oficiale, publicate din greșeală.
  • Rămășițele soldaților sunt aduse familiei în sicrie de zinc, închise ermetic.
  • Armata rusă a fost total nepregătită pentru confruntarea cu Ucraina, care dispune de forțe mai puține, dar profesioniste, antrenate și bine înarmate.
  • Propaganda oficială îi prezintă pe soldații ruși ca pe niște eroi, dar mulți dintre ei și-au dat viața fără să știe pentru ce luptau.

Moartea locotenentului major Vladislav Molchanovici, în vârstă de 25 de ani, a fost prima informație adevărată pe care locuitorii din Cerniakhovsk, un oraș cu 35.000 de locuitori, aflat la o distanță de 100 de kilometri de Kaliningrad, au primit-o despre război, după 24 februarie, data invaziei.

VIDEO. 20 de militari ruși, trimiși la moarte de Vladimir Putin

Până în 1946, localitatea a fost germană, acum se află în mijlocul enclavei ruse dintre Polonia și Lituania.

ADVERTISING

Familiile cu tineri înrolați cercetau toată ziua ecranele telefoanelor să descopere un indiciu din care să rezulte că cei dragi nu sunt în pericol.

În 12 martie, în oraș s-a aflat că un militar din localitate fusese ucis de forțele ucrainene, dar numele lui a fost făcut public de autorități abia o săptămână mai târziu.

LocotenentulVladislavSotie
LocotenentulVladislav Molchanovici alături de mama sa, la absolvirea școlii militare - Foto: Arhiva familiei

„Ultima dată când am vorbit a fost pe 23 februarie. Le-a urat toate cele bune rudelor - frați, unchi. I-am urat și noi, bineînțeles. Apoi, nu a mai fost posibil să vorbesc cu fiul meu. Am comunicat prin mesaje. La un moment dat, conexiunea a dispărut…”, a declarat mama locotenentului pentru o publicație locală.

Presa din Rusia e cenzurată, iar articolele sunt schematice și apelează la formulări propagandistice. Dar cuvintele nu pot ascunde frustrarea și furia unei mame căreia Vladimir Putin i-a trimis fiul la moarte, într-o invazie absurdă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Corpul neînsuflețit al tânărului a fost adus într-un sicriu din zinc, sigilat. A fost depus la Casa Ofițerilor din Cerniakhovsk în data de 23 martie.

Slujba de înmormântare și onorurile militare s-au desfășurat într-o atmosferă încărcată, în care durerea familiei se împletea cu teama și curiozitatea oamenilor.

Sute de locuitori ai orașului au avut revelația că războiul chiar există, iar “soldații invincibili”, cum îi prezenta Kremlinul, erau uciși și se întorceau acasă în sicrie metalice, închise ermetic.

LocotenetulVladFotoAlexanderPishchik
Înmormântarea locotenentuluiVladislav Molchanovici - Foto: Alexander Pishchik

Rusia a plecat la război cu militari în termen

Mama locotenentului Molchanovici va trăi cu povara că n-a putut să-și vadă fiul de 25 de ani.

“Nu știm cum a murit, dar l-am îngropat cu depline onoruri militare ca pe un erou. Postum, Vlad a fost distins cu Ordinul pentru Curaj”, a spus mama tânărului ofițer.

ADVERTISING

Mii de astfel de înmormântări s-au desfășurat pe teritoriul Rusiei în ultima săptămână, iar altele urmează.

Luni, un cotidian rusesc a publicat informația că 9.861 de militari ruși și-au pierdut viața de la declanșarea “operațiunii speciale”. Ea a fost cenzurată rapid, dar e o cifră oficială, în articol fiind citat un reprezentant al Ministerului Apărării din Rusia.

De atunci a trecut o săptămână, iar numărul militarilor care și-au pierdut viața a depășit 10.000.

Pregătirea invaziei de către Putin nu a fost numai greșită din perspectiva faptului că se aștepta ca ucrainenii să-l primească cu flori, dar soldații ruși trimiși în luptă nu aveau antrenament, echipamentul era depășit, iar comunicațiile nu au fost securizate. 

Președintele rus a condamnat la moarte mii de tineri cu puțină experiență militară, cu vârsta între 19 și 30 de ani.

“Subliniez că militarii în termen nu participă la ostilități și nu vor participa la ele. Nu va fi nicio chemare suplimentară a rezerviștilor”, a declarat Vladimir Putin, în data de 8 martie.

O zi mai târziu, un reprezentant al Ministerului Apărării de la Moscova anunță că armata folosește militari în termen pe frontul din Ucraina.

“Unii recruți au luat parte la conflictul cu Ucraina, iar câțiva au căzut prizonieri”, a susținut oficialul rus, citat de Reuters.

O viață irosită

Pavlov Ghenadi Alexandrovici, locotenent în Garda Națională, avea 27 de ani când a murit în Ucraina. Era militar sub contract de 5 ani, iar armata era aventura vieții lui. A fost singura soluție pe care a văzut-o pentru a scăpa din Komsomolskoye, un mic oraș, pierdut în imensitatea Rusiei, aflat la 900 de kilometri de Moscova.

Ghenadi a studiat la Școala numărul 1 din Komsomolskoye din 2001 până în 2012.

GhenadiLocotenentRusia
Locotenentul Pavlov Ghenadi Alexandrovici, 27 de ani - Foto: Arhiva de familie

“În timpul școlii, a făcut sport, a participat la evenimente sportive ale școlii și districtului, a studiat bine, a fost angajat în grupul coregrafic Ostrovok al școlii de artă pentru copii Komsomolskoye. A fost un bărbat curajos, care a visat să devină militar, apărător al Patriei, iar această dorință i-a fost realizată”, se arată în mesajul primăriei, postat pe VK, Facebook-ul rusesc.

În memoria lui, actualii elevi i-au adus un omagiu printr-un clip compus din fotografiile lui Ghenadi, surprins la diferite vârste.

Și asta a fost tot, o viață neîmplinită, curmată brutal de un sistem politic pentru care locotenentul nu a fost decât un număr.

Ținte pentru forțele ucrainene

De la invadarea Peninsulei Crimeea, în 2014, guvernele succesive ale Ucrainei au investit mult în modernizarea armatei. 

Forțele Kievului au luat parte la numeroase exerciții militare, cel mai important fiind Briza Mării (Sea Breeze), un eveniment anual, organizat de Ucraina alături de NATO.

Evoluția armatei a fost constantă, dar marea surpriză în războiul declanșat de Rusia a fost slaba pregătire a trupelor Moscovei.

Propaganda Kremlinului vorbea despre eficiența și puterea de foc a militarilor ruși, dar aceștia au devenit ținte pentru grupurile tactice ale forțelor ucrainene.

Sunt înregistrări radio ale unor soldați ruși care plângeau pe linia frontului.  Sau alții, căzuți prizonieri, care nu știau că sunt în Ucraina. Spuneau că participă la un exercițiu militar.

Vladimir Putin nu numai că a invadat o țară independentă, a bombardat orașe, adăposturi pentru civili și a alungat peste 5 milioane de oameni din casele lor, dar și-a trimis la moarte și propriii soldați, umplându-și țara cu morminte.

La intrarea în Casa Ofițerilor din Cerniakhovsk e o coadă de zeci de oameni, tineri, bătrâni, care țin câteva flori în mână. 

În liniște, așteaptă să-și ia adio de la un sicriu sigilat în care se află rămășițele locotenentului Vladislav Molchanovici. 

Oficial, i se spune erou, dar cei prezenți cu greu se pot gândi la el altfel decât la o victimă. O victimă a unui sistem politic construit pe minciună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇