Epidemia a fost ca o bombă detonată în mijlocul clasei politice. Nimeni nu s-a așteptat ca această criză sanitară să fie atât de profundă și să producă schimbări atât de dramatice.
Să ne amintim că în luna februarie a acestui an dezbaterea principală din societate era despre organizarea alegerilor anticipate.
Epidemia a prins România într-una dintre cele mai proaste situații politice posibile – cu un guvern minoritar liberal, condus de Ludovic Orban, care a preluat puterea de la un PSD prăbușit după alegerile prezidențiale, care a mizat pe Viorica Dăncilă, un politician mediocru promovat de Liviu Dragnea.
De aproape un an, țara e condusă de un guvern minoritar ale cărui acțiuni sunt minate în Parlament de PSD, o formațiune mamut care are cel mai mare număr de parlamentari.
Marcel Ciolacu, liderul social-democrat, nu mai are o majoritate, dar poate obține una de conjunctură, pe diferite teme, în general unele populiste, menite să arunce bugetul în aer.
Iohannis a găsit vinovații pentru creșterea cazurilor de COVID: Nu am stat rău până când PSD a tărăgănat legea carantinei
PSD, vreme de trei ani, cât a avut puterea, a produs un dezastru politic, social și juridic de o magnitudine fără egal după 1990.
Rafila, un colac de salvare pentru Marcel Ciolacu
Guvernarea CDR din perioada 1996-2000 a fost un eșec din toate punctele de vedere, dar a fost unul provocat de lipsa de experiență a unor oameni veniți la putere din afara sistemului autoritar de stat care a condus România din 1946 și până atunci.
CDR era un amalgam de partide mai mari sau mai mici chemate să guverneze într-o perioadă de criză care efectiv nu a avut soluții.
În niciun moment, CDR nu a fost împotriva propriilor cetățeni, nu a încercat să modifice legi în interesul unui individ sau să impună un control absolut asupra sistemului de justiție.
Liviu Dragnea le-a făcut pe toate în mod premeditat. Începând cu anul 2019, PSD a pierdut toate alegerile, europarlamentare, prezidențiale și locale, fiind pe cale să le piardă și pe cele parlamentare.
În aceste zile, Marcel Ciolacu, un lider din linia a doua care a preluat partidul după ce Liviu Dragnea a plecat la închisoare, încearcă, ajutat de Vasile Dâncu, strateg social-democrat ce aparține de “grupul de la Cluj”, văzut ca unul progresist în interiorul formațiunii, să reformeze partidul.
Vasile Dîncu, nou lider în PSD: Alegerile trebuie amânate. Ne trebuie moarte pentru voturi?
Cea mai mare lovitură de imagine pe care a dat-o PSD a fost să-l aducă în partid pe Alexandru Rafila, un reputat profesor de microbiologie care a devenit un vector de opinie în perioada epidemiei, fiind un expert care a transmis informații și observații de bun simț către populație cu scopul de a proteja sănătatea și de a limita răspândirea virusului.
Dar cu o floare nu se face primăvară. E adevărat că Marcel Ciolacu încearcă să scape de toate figurile care amintesc de Dragnea, cum ar fi Carmen Dan, Florin Iordache sau Viorica Dăncilă, dar rămâne alături de Șerban Nicolaie, de Gabriela Firea și de mulți alții. Stănescu și Arsene n-au plecat din partid, ba chiar și-au consolidat puterea.
Și să nu uităm de Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, un lider PSD care a contestat de câte ori a avut ocazia orice măsură de protecție a populației, care a luat în râs epidemia și care refuză să poarte mască medicală.
PSD, de la teoriile conspirației la știință?
În opinia mea, reforma lui Marcel Ciolacu e una de suprafață pentru că atât se poate la PSD. Orice încercare de a săpa mai adânc ar duce la dezintegrare.
Pe de altă parte, aducerea lui Alexandru Rafila în PSD semnalează ceva mult mai important, care vine în contradicție cu atitudinea refractară a partidului de până acum vizavi de epidemie.
Pentru prima dată de la începutul crizei, social-democrații recunosc gravitatea acesteia și impactul asupra societății.
Să ne amintim că până acum, în frunte cu liderul partidului, politicienii din PSD s-au remarcat prin “lupta împotriva măștii sanitare”, au susținut toate grupurile de conspiraționiști care protestează față de măsurile de distanțare, iar reprezentanți PSD au răspândit în spațiul public prin rețelele sociale fake news-uri care minimalizau gravitatea epidemiei și au intrat în conflict cu autoritățile în ce privește regulile din timpul stării de urgență și de alertă.
Va fi greu de acomodat această atitudine populist irațională cu cea a lui Alexandru Rafila, un expert care își bazează discursul pe știință.
Declarații PSD despre măsurile de protecție împotriva virusului
Marcel Ciolacu, președinte PSD, s-a urcat la tribuna Parlamentului fără mască în data de 18 mai: ”Sub o formă de glumă, am vrut să transmit că… am o suferinţă la nas, dar o să lămurim lucrurile. Am o deviaţie de sept depistată cu ocazia leşinului”
Dumitru Buzatu (PSD), președinte CJ Vaslui: “Eu nu port mască, am explicat, nu îndemn pe nimeni, pe toți i-am îndemnat să respecte legea. Dar eu, în semn de protest pentru simplitatea și absurditatea unor asemenea măsuri, nu port mască!”
Dumitru Buzatu (PSD), președinte CJ Vaslui: “Nu cred că (masca) mă poate proteja, dar țin cont de oameni și nu vreau să îi jignesc adoptând o atitudine sfidătoare”.
Dumitru Buzatu (PSD), președinte CJ Vaslui: “Nu există nicio determinare foarte exactă a modului în care se transmite virusul. Presupun că știți lucrul acesta”.
Declarațiile profesorului Alexandru Rafila, noua achiziție a PSD pentru alegerile parlamentare:
“Eu cred că încrederea s-a pierdut din două motive. Pe de-o parte, mesajele contradictorii lansate în spațiul public de oameni politici, de persoane publice, chiar de unii medici fără nicio specializare în domeniul bolilor infecțioase, mesaje care susțin că totul este umflat, exagerat sau chiar fals. Și că nu este nevoie de măsuri de protecție!”
„Lucrul ăsta nu s-a întâmplat din cauza nerespectării regulilor. Au fost niște imagini de ieri în care erau multe persoane înghesuite la metrou. Masca face și ea ce poate. Distanțarea este mai importantă decât masca”.
Trucuri politice
De fapt, în toată această perioadă, PSD a arătat ca o formațiune aflată în căutarea unei soluții magice prin care să poată reveni în prima linie.
De la începutul epidemiei a încercat toate formulele pe care le-a avut la îndemână pentru a atrage un segment de electorat care să-i poată reface credibilitatea.
Marcel Ciolacu a mizat pe manifestanţii împotriva Guvernului și a măsurilor de distanțare și izolare - nu a reușit. A încercat să transforme masca într-un element de luptă politică, asemănător cu ce se întâmplă în SUA - nu a reușit.
A încercat să meargă pe populismul din 2016 cu pensii uriașe și salarii pentru bugetari, dar alegerile locale i-au arătat că societatea nu mai are încredere în promisiuni de dragul promisiunilor.
În final s-a predat în fața lui Rafila, sperând ca rațiunea și echilibrul unui profesor respectat să-l ajute să conteze în alegerile generale.
Dar acestea sunt doar trucuri politice. În spatele lor se află și acum ca întotdeauna o haită de lupi pregătită să devoreze totul în jur, să transforme țara în terenul de joacă al unor personaje corupte și fără scrupule.
În opinia mea, PSD rămâne deocamdată cel mai mare pericol pentru democrația din România.