Alexandru Rafila spune că vor fi mai multe tipuri de vaccin anti-COVID și explică cine vor fi primii români care vor fi vaccinați

Alexandru Rafila spune că vor fi mai multe tipuri de vaccin anti-COVID și explică cine vor fi primii români care vor fi vaccinați

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a explicat, duminică, faptul că vor fi mai multe tipuri de vaccin anti-COVID, explicând totodată că va fi nevoie de stabilirea unor criterii în baza cărora se va stabili categoriile de persoane care vor fi vaccinate cu prioritate.

„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin.

ADVERTISING

Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare.

În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt: persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi24. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta susține că suntem norocoși că facem parte din UE, deoarece vom avea acces la vaccin odată cu celelalte state membre, adăugând faptul că Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur.

De asemenea, Rafila nu susține obligativitatea vaccinului, pentru că și așa există o anumită doză de reticență din partea unei părți a populației: „Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a avertizat medicul.

ADVERTISING

Directorul general al OMS avertizează: Chiar dacă vom avea un vaccin împotriva COVID-19, acesta nu va pune capăt pandemiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇