Pentru cine joacă Piedone?

Pentru cine joacă Piedone?

Sondajul Avangarde, comandat și prezentat de Digi24, realizat față în față (ceea ce îl face mai relevant decât cercetarea Sociopol realizată telefonic) privind startul în bătălia pentru Capitală conține mai multe surprize.

Firesc ar fi fost ca Nicușor Dan să fie pe primul loc ca primar în funcție. Această plecare din pole position a titularului funcției a fost, de altfel, motivul pentru care primarii s-au opus vehement revenirii la două tururi. Ei bine, Nicușor Dan este pe locul al doilea, cu 30%, în urma lui Cristian Popescu Piedone, care are 42%.

Este adevărat că ierarhia aceasta o prezenta și sondajul comandat și dat publicității de însuși Nicușor Dan, în urmă cu câteva zile. Doar că atunci distanța era de numai un procent, acum ea s-a mărit considerabil, ceea ce ar putea arată că declanșarea în forță a campaniei la firul ierbii de către dl Piedone are efecte importante.

ADVERTISING

De unde forța lui Cristian Popescu Piedone am mai spus, pe scurt: accesul la categorii de electorat destul de largi, unele inaccesibile restului candidaților, o imagine consacrată în asociere cu administrația locala și faptul că este, după cum spunea Marius Pieleanu, un personaj. Așa cum au fost la vremea lui și Traian Băsescu, și Sorin Oprescu. Iar bucureștenii adoră personajele.

Procentul candidatului comun PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, aflat pe locul al treilea, nu e surprinzător. 16% este firesc pentru un candidat cu notorietate mică, scos din joben și, cel puțin formal, din afara politicii.

Dacă pleca de la acest procent în urmă cu un an și având în spate o mașinărie de partid consistentă, probabil că acum avea o șansă foarte bună. Acum însă, cu numai 72 de zile înainte de alegeri, decalajul e foarte greu de depășit.

Comparația preferată este cu Traian Băsescu. Chiar Cătălin Cîrstoiu spunea, la lansarea candidaturii, că alții au început și mai târziu și au ajuns departe.

Dar Traian Băsescu era, cum spuneam, un personaj cu un mangnetism politic cu totul excepțional. Deocamdată e greu de spus dacă dl Cîrstoiu poate avea aceeași dinamică.

Este de așteptat ca dl Cîrstoiu să mai crească, dar în actuala configurație este greu să se ridice peste Cristian Popescu Piedone. Dar dacă acesta se va retrage?

Sondajul Avangarde sugerează că asta nu l-ar ajuta cine știe ce pe Cătălin Cîrstoiu, având în vedere că voturile lui Piedone s-ar duce masiv către candidatul AUR, o parte ar reintra în absenteism, iar restul s-ar împarți aproape egal între Nicușor Dan și Cătălin Cîrstoiu.

Cu Piedone retras, dl Cîrstoiu ar pierde la 12 procente în faţa lui Nicușor Dan.

Dacă liderii coaliției au avut această analiză pe masă, devine explicabil de ce nu a existat o încordare pentru a cumpără în timp util retragerea lui Piedone.

Până la urmă, prețul vehiculat, un loc la europarlamentare pentru fiică, candidatura la Sectorul 5 pentru fiu și un loc la parlamentare pentru el însuși, nu era de neconceput pentru PSD. Cum de neconceput mi se pare ca dl Piedone să nu fi fost dispus la un târg profitabil.

Dar pentru PSD-PNL Piedone este extrem de util. Colectează de la AUR și Șoșoacă masiv, aduce electorat nou, ia și din electoratul PSD și din electoratul PNL cam la fel și are profilul cu priză la bucureșteni.

Pentru Piedone refuzul explicit al PSD-PNL de a-l susține este un avantaj major. Doar așa poate capta și votul de protest față de actuala guvernare.

Prin urmare, acest sondaj confirmă mai degrabă ipoteza că alianța are doi candidați, pe cel formal, asumat, “spălat”, cu care pot colecta voturile foarte disciplinate și proeuropene.

Dar au și candidatul neasumat, rebel, personajul, care poate colecta votul de protest, antisistem, al categoriilor marginale, al suveraniștilor, un candidat cu care orice asociere ar face rău la imaginea politică de ansamblu.

Până la urmă, cel mai important e să nu piardă în fața AUR sau a lui Nicușor Dan. Nu e o victorie să piardă în fața lui Piedone, dar el poate fi rapid recuperat și transformat în primarul alianței, în spatele validării populare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇