O sărbătoare dificilă pentru regina de 96 de ani, dar o mare petrecere pentru britanici - Reportaj foto-video de la Londra

Elisabeta a II-a, din cauza vârstei înaintate, nu poate participa la multe evenimente oficiale care au loc cu ocazia jubileului de platină. Totuși, prezența ei în balconul Palatului Buckingham a fost un semn al rezistenței familiei regale, în ciuda tuturor problemelor, și a importanței monarhiei în viața britanicilor.
O sărbătoare dificilă pentru regina de 96 de ani, dar o mare petrecere pentru britanici - Reportaj foto-video de la Londra
  • Un weekend în care milioane de oameni se distrează pe străzile orașelor transformate în uriașe pub-uri.
  • Mai mulți activiști pentru protecția animalelor au încercat să oprească parada jubileului de platină.
  • În jur de 100 de lei costă o porție de mâncare și un pahar cu vin la petrecerile care au loc în aer liber.

Zeci de mii de oameni sunt pe străzile Londrei în acest lung weekend, cu ocazia jubileului de platină. Sărbătoarea e mai mult una populară decât oficială.

Din păcate, din cauza vârstei, regina Elisabeta nu a putut participa la multe evenimente. N-a defilat în caleașca regală și nici nu a asistat la slujba de la Catedrala St. Paul din dimineața zilei de vineri. 

Părți ale orașului au fost transformate în imense pub-uri unde se consumă tone de vin și de bere. De exemplu, în Mayfair, o întreagă stradă a fost amenajată cu mese și locuri în care se vinde șampanie și vinuri scumpe la pahar. Londonezii nu fac economii în acest weekend, deși prețurile nu sunt mici.

Galerie foto: 15 imagini care prezintă cum au petrecut britanicii jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a - Foto: Spotmedia.ro

Admirația și afecțiunea publicului pentru regina Elisabeta

Pentru o porție de cartofi la cuptor cu felii de friptură de vită, fel de mâncare intitulat pompos “Jubilee Beef”, se plătește 12 lire, iar un pahar de 125 de mililitri de vin italian costă alte 5 lire. O sută de lei de persoană costă o participare plăcută și austeră la marea sărbătoare londoneză în cinstea celor 70 de ani de când regina Elisabeta a II-a se află pe tronul Marii Britanii.

“Pe măsură ce sărbătorim viața lungă a reginei, nu există nicio îndoială despre admirația și afecțiunea publică de care se bucură”, a scris Polly Tonbee în cotidianul “The Guardian”, aceasta fiind o republicană declarată.

“Rămâne o emblemă a fastului, chiar dacă demnitatea națională este distrusă de actualul premier. Ea și-a condus cu pricepere capricioasa familie prin șapte decenii de schimbări abrupte. Ne place sau nu, a devenit un reper în viețile noastre”, a mai adăugat ea.

Anglia are doar 8 sărbători pe parcursul anului, în comparație cu media europeană de 12,8. România are în jur de 15 zile libere pe an. Numărul lor variază în funcție de weekenduri.

Forțe de ordine prietenoase

În Londra se profită din plin de mica vacanță. Deși mulți locuitori ai orașului au plecat, și mai mulți, atât din Marea Britanie cât și din întreaga lume, au venit să asiste la evenimentele legate de jubileul de platină.

Pe străzi sunt mulți australieni, americani, turiști din Canada, dar și europeni.

Forțele de ordine sunt prezente, dar nu au nimic din agresivitatea cu care suntem obișnuiți în România. Aici, polițiștii sunt văzuți încă de oameni ca membri ai comunității, se bazează pe ei și le cer ajutorul.

Oamenii legii folosesc un ton politicos și prietenos. Mesajul pe care-l transmit e că se află acolo pentru a rezolva și nu pentru a încurca lucrurile.

Politicienii britanici evită să profite de eveniment

În jur de 100.000 de oameni s-au aflat pe Pall Mall, bulevardul care duce la Buckingham Palace, unde familia regală a asistat la paradă din balcon.

În dimineața zilei de joi, la ora 10, evenimentul a fost perturbat de un protest al celor care luptă pentru protecția animalelor. Mulți activiști din gruparea Animal Rebellion văd familia regală ca pe un inamic din cauza tradiției vânătorii.

Remarcabil în acest lung weekend de sărbătoare e faptul că politicienii, nici măcar premierul Boris Johnson, nu încearcă să profite de evenimente pentru a-și îmbunătăți imaginea publică. 

Au rămas undeva în fundal și nu vor să perturbe o mare sărbătoare populară, unică în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a e singurul monarh din istorie care a domnit 70 de ani.

Londra e aglomerată, dar rețeaua imensă, complicată și suprasolicitată a transportului public funcționează impecabil. În medie, două minute se așteaptă într-o stație de metrou pentru sosirea unui tren. Acest mijloc de transport e folosit intens atât de localnici, cât și de turiști.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇