Fotoreportaj Cum arată Londra în zilele jubileului de platină

CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA. Toate magazinele de suveniruri sunt pline cu portretele ei, cu steaguri, căni și tricouri cu însemnele casei regale. Jubileul de platină ascunde și o umbră de tristețe, fiind și o mare petrecere de rămas bun, prin care regina de 96 de ani anunță că se va retrage treptat din serviciul public.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Fotoreportaj</span> Cum arată Londra în zilele jubileului de platină
  • Londra, prin acest eveniment, se întoarce la viața trepidantă de dinainte de pandemie.
  • 200.000 de britanici au murit în ultimii doi ani din cauza complicațiilor provocate de Covid-19, cel mai mare număr de decese din Europa.
  • Zeci de mii de turiști din Marea Britanie și din întreaga lume au luat cu asalt orașul pentru a asista la evenimentele Casei Regale în perioada 2-5 iunie.

Se împlinesc 70 de ani de când poartă coroana. Un număr impresionant. E pentru prima dată în istorie când Regatul Unit sărbătorește un jubileu de platină. 

Tăcută, calculată, cu toată energia concentrată pentru perpetuarea monarhiei britanice, regina Elisabeta, în cele șapte decenii, a primit în audiențele săptămânale 14 prim-miniștri ai Regatului Unit.

Se află în toate manualele de istorie deja ca monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, care a marcat societatea, civilizația și cultura engleză după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

Secolul XIX a fost influențat de domnia de 63 de ani a reginei Victoria (1837-1901). Două femei au menținut puterea globală și influența politică a insulei britanice în ultimii 200 de ani.

Turiști din toată lumea călătoresc în aceste zile spre Londra pentru a asista la seria de evenimente organizate cu ocazia jubileului de platină. Cel de aur a avut loc cu 20 de ani în urmă.

IMG_6670-Large
Un steag ucrainean amintește de război, dar londonezii se pregătesc de sărbătoare - Foto: Spotmedia.ro

Pub-urile dau bere aproape gratis

Sărbătorirea reginei Elisabeta, 96 de ani, marchează întoarcerea marelui oraș la viața trepidantă de dinainte de pandemie, dar anunță și retragerea treptată a monarhului din viața publică. Pentru prima dată de la urcarea ei pe tron, discursul de deschidere a unei noi sesiuni parlamentare a fost ținut de prințul Charles.

Marea Britanie a fost grav afectată în ultimii doi ani, aproape 200.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza infectării cu Covid-19, cel mai mare număr de decese din Europa.

Pe străzile aglomerate din centru sunt puține semne că virusul a trecut pe aici. 

Pub-urile sunt pline, iar în perioada 2-5 iunie vor vinde câte o halbă de bere de client la 6 penny, cât costa în 1952, când Elisabeta a fost încoronată. 

În magazine, în autobuze sau metrou, rareori mai vezi pe cineva purtând mască, teama de boală a dispărut. 

Ici, colo, în stații, muzee sau teatre mai sunt afișe care îndeamnă la distanțare socială și protecție, dar nimeni nu mai ține cont de ele.

VitrineRegina
Jubileul de platină, în vitrina unei agenții imobiliare - Foto: Spotmedia.ro

Anunțurile de angajare din vitrinele magazinelor și de pe ușile restaurantelor au fost înlocuite cu poze ale reginei și steaguri britanice care anunță marea sărbătoare ce începe joi, 2 iunie, și ține trei zile, ca-n povești.

Naționalismul britanic, singura armă a lui Boris Johnson

În ziare și la TV s-au reluat dezbaterile despre Brexit, iar Boris Johnson, un premier care nu mai are susținerea majorității publicului, încearcă să renunțe la întreaga legislație europeană care mai e activă în Marea Britanie “pentru a elibera țara de sub tutela Bruxelles-ului”.

Naționalismul este singurul instrument care i-a rămas pentru a-și inspira și ține aproape tot mai puținii susținători.

Bineînțeles că și jubileul s-a transformat într-o dispută politică, dar care se poartă în șoaptă, cu mesaje subtile transmise de politicieni pentru a nu strica marea sărbătoare.

Fără titlu (1900 × 1300 px)
Cotidianul britanic "The Times" a publicat pe prima pagină imaginile reginei proiectate pe pietrele de la Stonehenge, cu ocazia jubileului

“Cauza ieșirii din Uniunea Europeană s-a întemeiat, pe drept sau greșit, pe un apel patriotic la independența națională. Partidul laburist a căzut în capcană. Un amestec de cosmopolitism și dezgustul evident al lui Jeremy Corbyn (fost președinte al partidului) față de politica externă și față de forțele armate ale țării pe care aspira să le conducă a făcut ca partidul de stânga să pară... nepatriotic. Mesajul a revenit în mod regulat în campania pentru alegerile generale din 2019”, a scris comentatorul politic Philip Collins, în cotidianul “Evening Standard”, argumentând de ce opoziția de stânga nu e avantajată de marea sărbătoare a jubileului de platină.

Cea mai mare petrecere din țară

Fiecare înțelege ce vrea din această sărbătoare. Unii critică familia regală și o consideră coruptă, alții, cei mai în vârstă, sunt mulțumiți că imperiul a rezistat, măcar la nivel de percepție. 

Cei tineri se bucură de o scurtă vacanță și profită de ea, împânzind orașul cu petreceri care marchează și sfârșitul anului școlar.

IMG_6708-Large
Magazin de suveniruri din Londra - Foto: Spotmedia.ro

“Cred că aceasta va fi cea mai mare petrecere pe care țara și Commonwealth-ul le-au avut vreodată. Merităm să sărbătorim și să-i mulțumim unei doamne remarcabile care și-a dedicat viața pentru a-și servi țara... Și pe măsură ce îmbătrânește, dragostea și respectul nostru pentru ea continuă să crească”, a scris Eizabeth Smith, o susținătoare a monarhiei, pe pagina oficială de Facebook a familiei regale britanice.

IMG_6714-2-Large-1
Foto: Spotmedia.ro

Cu ocazia jubileului de platină, primăria din Londra a inaugurat o nouă linie de metrou, numită Elizabeth, în cinstea reginei.

Deocamdată are nouă stații și va fi deservită de 12 garnituri de tren.

Încă două secțiuni din noul traseu vor fi gata în decursul acestui an, care în final va avea 41 de stații

În spatele acestei sărbători care inspiră o întreagă națiune, se ascund umbrele ieșirii din Uniunea Europeană care afectează economia țării, cele ale războiului din Ucraina și o prelungită criză politică provocată de comportamentul din pandemie al lui Boris Johnson, care duce o disperată luptă politică pentru supraviețuire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇