Nikki Haley, o stea începe să strălucească pe cerul lui Trump

Deși a intrat în campanie fără nicio șansă, încet-încet, s-a profilat ca o femeie puternică, deșteaptă, care-și domină adversarii. Tot mai mulți republicani văd în ea o cale de întoarcere la rațiune.
Nikki Haley, o stea începe să strălucească pe cerul lui Trump

Fost guvernator al statului Carolina de Sud și ambasador al SUA la ONU, în mandatul lui Donald Trump, Nikki Haley a făcut pași importanți pentru a deveni principala contracandidată a fostului președinte, în alegerile primare din Partidul Republican, ce debutează în luna ianuarie 2024.

Deși la mare distanță de Trump, Haley e foarte aproape să treacă, conform mai multor sondaje de opinie, de Ron DeSantis, guvernatorul statului Miami, perceput multă vreme ca singurul republican capabil să-l învingă pe fostul președinte american.

Nikki Haley, de origine indiană, a reușit să câștige mai multe dezbateri din campania electorală a candidaților republicani, care luptă să obțină nominalizarea membrilor de partid pentru a încerca să ajungă la Casa Albă.

Nikki Haley
CAMPANIE. Nikki Haley, printre alegătorii republicani, încercând să-i convingă că există soluții la extremismul lui Trump – Foto: Hepta.ro

În 24 ianuarie, anul viitor, va fi primul vot, în Iowa, în care aceștia urmăresc să obțină validarea celor 40 de electori republicani pe care îi are statul.

Donald Trump conduce detașat cursa cu o susținere de 45,6%, pe locul doi, cu două luni înainte de primul scrutin, se află DeSantis cu 17,1% și pe trei Halley, cu 13,9%.

ADVERTISING

Toate proiecțiile sociologice îl dau pe fostul președinte ca mare favorit. În consecință, Donald Trump a decis să nu participe la dezbateri, desfășurând un turneu electoral individual și costisitor prin care urmărește să interacționeze direct cu cât mai mulți alegători.

SUAPrimareCasaAlba

Opozanta lui Trump

„Candidații se ridică și se prăbușesc, iar marea provocare pentru doamna Haley este să demonstreze că atenția pe care a reușit s-o capteze nu e un foc de paie. Dar nu trebuie să uităm că această atenție pe care o primește acum se datorează faptului că face o campanie bazată pe convingeri personale și pe o agendă bine definită, nu acționează conform așteptărilor exprimate în grupurile de discuții de pe rețelele sociale și nu răspunde cu replici banale”, a scris Kimberley A. Strassel, pentru Wall Street Journal.  

Nikki Haley este o opozantă înfocată a lui Donald Trump. Îl critică pe toate temele importante - Ucraina, Israel, migrație și problema avortului, unde are o opinie mult mai nuanțată în comparație cu propunerile legislative promovate de conservatorii din partidul ei.

Archives - Donald Trump et Nikki R. Haley reprÈse
PRIETENI ȘI DUȘMANI. Donald Trump zâmbitor, alături de Nikki Haley, la ONU, în perioada când ea era ambasadorul SUA la organizația internațională - Foto: Hepta.ro

Haley este un om politic moderat. Se identifică drept pro-viață (împotriva avortului), dar susține excepții pentru viol, incest și când viața mamei se află în pericol. 

De asemenea, crede că e nevoie de măsuri legislative pentru controlul armelor de foc, cum ar fi verificarea cazierului și interzicerea vânzării puștilor mitralieră. 

În problema imigrației, propune un sistem de vize bazat pe merit, opunându-se acceptării celor care au trecut fraudulos granița și nu au acte.

Nikki Haley și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru căsătoriile între persoane de același sex și pentru drepturile transsexualilor.

Pe tocuri

Dezbaterea de la jumătatea săptămânii trecute a fost un punct de cotitură în campania ei. A atras, în sfârșit, atenția unor donatori republicani importanți, care au trimis în conturile de campanie peste un milion de dolari în urma prestației televizate.

Atacată de Vivek Ramaswamy, unul dintre candidați, acesta numind-o un „Dick Cheney pe tocuri de cinci centimetri”, referindu-se la programul ei de politică externă, Haley a reacționat și a spus că tocurile ei sunt, în realitate, de 10 centimetri și „asta nu pentru a fi la modă, ci pentru a le folosi pe post de arme”. 

Republican 2024 Presidential Candidate Debate
MIAMI, FLORIDA. Dezbaterea în care Haley l-a amenințat subtil pe Ramaswamy (dreapta) că-și va folosi tocurile pe post de arme. În stânga, Chris Christie, iar în centru, Ron DeSantis, candidați ai Partidului Republican pentru nominalizarea în cursa spre Casa Albă - Foto: Hepta.ro

Haley, spre satisfacția și surpriza publicului, a sugerat că ar putea să-și scoată pantofii și să-i arunce în contracandidatul ei, dacă va continua s-o jignească.

Ramaswamy a șocat prin declarațiile sale pro Rusia, susținând că în situația în care ajunge la Casa Albă va întrerupe imediat ajutorul pentru Ucraina, l-ar lăsa pe Putin cu teritoriile cucerite și i-ar cere lui Zelenski să oprească operațiunile militare.

Nikki Haley ca fost ambasador al SUA la Națiunile Unite și-a exprimat în mod frecvent opiniile cu privire la conflictul din Ucraina. 

A criticat în repetate rânduri Rusia pentru agresiune și a îndemnat comunitatea internațională să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

O altă reușită a lui Haley, după ultima dezbatere e că a obținut susținerea lui Ray Lee Hunt, un miliardar american din industria petrolului, având acces la resurse financiare suplimentare pentru a-și desfășura campania.

Se întorc moderații?

E prematur să se vorbească de o posibilă înfrângere a lui Donald Trump în alegerile primare. 

Toate datele arată că în acest moment nu are un adversar pe măsură și va câștiga nominalizarea membrilor de partid pentru a ajunge din nou la Casa Albă.

Dar ascensiunea lui Haley e importantă dintr-o altă perspectivă, cea a faptului că, în sfârșit, a apărut o personalitate moderată în interiorul Partidului Republican, care a atras atenția alegătorilor, are un program politic coerent și își face tot mai mulți susținători.

După o perioadă de șapte ani de ideologie trumpistă, fundamentată pe izolarea Americii de restul lumii, desființarea NATO, ruperea relațiilor cu Uniunea Europeană și promovarea sistemelor politice autoritare, ideologie care a fost adoptată pe scară largă de candidații republicani pe toate palierele politicii americane, în sfârșit apare o persoană care atrage atenția alegătorilor de dreapta nu printr-un mesaj și mai extremist, ci printr-un apel la rațiune și moderație.

Pentru Haley și susținătorii ei ar fi o mare victorie politică dacă ar reuși să-l scoată din cursă pe DeSantis, o clonă a lui Trump, ocupând poziția de contracandidată a fostului președinte.

Ar însemna că, în sfârșit, există o personalitate competitivă în rândul partidului care va putea să elimine, treptat, vocile și atitudinile extremiste.

Ce înseamnă o victorie a lui Trump

Drumul pe care-l are de parcurs e lung și întortocheat, unul pe care se poate rătăci în orice moment, mai ales în contextul în care Donald Trump are o susținere largă și solidă.

Former US President Donald J. Trump speaks at the
DEZAMĂGIRE. Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, era văzut până acum ca un posibil învingător al lui Donald Trump, dar n-a reușit să confirme, fiind amenințat de ascensiunea lui Nikki Haley - Foto: Hepta.ro

Paradoxal, Nikki Haley, pe lângă faptul că trebuie să ajungă în finala republicană cu fostul președinte pentru a supraviețui politic, are nevoie ca acesta să rateze întoarcerea la Casa Albă.

O nouă victorie a lui Trump, posibilă conform datelor de acum, ar însemna validarea programului său politic, iar întoarcerea la rațiune ar fi amânată pentru încă patru ani, un pericol pentru întreaga planetă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇