Ne place sau nu, destinul lumii libere depinde într-o mare măsură de alegerile din SUA și asta nu pentru că America are o democrație specială, ci pentru că deține cea mai puternică economie și are cea mai mare armată din lume.
Iar acum acest destin e strâns legat de cel al unui bărbat de 81 de ani, cu un fizic fragil, care se bâlbâie, face gafe de exprimare și merge împiedicat, pregătindu-se să intre într-o campanie electorală istovitoare pentru a rămâne încă patru ani la Casa Albă.
Chiar și susținătorii săi au o strângere de inimă când acesta coboară din avion, nu cumva să se prăbușească, așa cum s-a mai întâmplat, să cadă în timpul unei ceremonii sau să spună vreo enormitate ce se va propaga rapid în întreaga lume.
În jur de 71% dintre votanții americani consideră că Joe Biden e prea în vârstă pentru un al doilea mandat, conform ultimului sondaj de opinie important din SUA, și asta în condițiile în care Donald Trump, cel mai probabil, adversarul său într-o a doua confruntare electorală are și el 77 de ani.
„Condițiile medicale… includ o fibrilație cu răspuns ventricular normal, hiperlipidemie, reflux gastroesofagian, alergii sezoniere, artrită spinală și neuropatie periferică senzorială ușoară a picioarelor. Ia trei medicamente obișnuite, eliberate pe bază de rețetă și două medicamente obișnuite, eliberate fără prescripție medicală”, se arată în concluzia raportului medical anual, eliberat de Casa Albă.
„Președintele Joe Biden rămâne un bărbat de 80 de ani, sănătos și viguros, care este apt să îndeplinească cu succes sarcinile președinției, inclusiv cele de șef al executivului, șef de stat și comandant suprem”, se precizează în același raport, publicat în luna februarie 2023.
Dar analizele și consultul specialiștilor nu sunt suficiente pentru a-i face pe americani să aibă încredere într-un președinte care și-ar începe cel de-al doilea mandat la vârsta de 82 de ani.
Lumea se prăbușește
Joe Biden este în spatele lui Donald Trump în cinci din șase state decisive pentru victoria în alegerile prezidențiale, conform sondajului realizat de New York Times/Siena College și publicat la începutul săptămânii.
În Nevada, stat câștigat de Joe Biden în 2020, Trump are 11% peste actualul președinte.
Datele prezintă o situație critică pentru democrați cu numai un an înainte de alegeri. În interiorul partidului sunt multe voci care îi cer lui Biden să se retragă.
„Lumea se prăbușește sub el, aș prefera să văd la conducere pe cineva care poate fi un model pozitiv pentru țară. Cred că Donald Trump, cel puțin, e un tip deștept”, a declarat un votant de 53 de ani din Pennsylvania, un alt stat în care scorul e strâns între cele două forțe politice americane, pentru cotidianul „New York Times”.
Punctul de vedere de mai sus e larg răspândit printre alegătorii care în urmă cu patru ani l-au votat pe Joe Biden.
Prăbușirea popularității actualului președinte a fost provocată de războaie, cel din Ucraina și din Israel, și de inflație.
Mulți alegători percep aceste crize și ca un rezultat al inabilității lui Joe Biden de a aduce pacea prin diplomație.
Situația economică incertă, o altă problemă reclamată de o mare parte a alegătorilor americani, e provocată de impactul inflației care, chiar dacă s-a redus simțitor în SUA, efectele au rămas, adică nemulțumirea față de scăderea veniturilor, scumpirea produselor și teama de viitor.
Casa Albă nu crede în sondaje, deocamdată
O altă problemă a lui Joe Biden o reprezintă pierderea sprijinului venit partea votanților din generația tânără, sub 30 de ani, care consideră că acesta nu și-a ținut promisiunile în ce privește protejarea mediului și limitarea încălzirii globale.
Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a comentat pentru jurnaliști datele sondajului devastator.
„Se desfășoară multe consultări ale publicului cu privire la alegerile de anul viitor, dar trebuie să ne uităm la ele cu puțină reținere. Mai e mult până la vot și lucrurile se schimbă. Să ne amintim că anul trecut, la alegerile parțiale, predicțiile arătau că republicanii vor câștiga la scor, dar rezultatele obținute au fost modeste. De asemenea, în 2012, Mit Romney era marele favorit în sondaje în fața lui Barack Obama, iar ceea ce s-a întâmplat la urne a contrazis sondajele”, a comentat oficialul american.
Trei din patru
Marți seara, în SUA au avut loc patru confruntări electorale: în Virginia, alegeri pentru parlamentul local; în Kentucky, pentru guvernator; în Ohio, referendum pentru dreptul la avort; și în Mississippi, alegeri pentru guvernatorul statului.
Din cele patru confruntări, trei au fost câștigate de democrați și doar una de republicani, e vorba de păstrarea poziției de guvernator în Mississippi, dar și aici candidatul democrat a performat mult mai bine decât o arătau proiecțiile sociologice, înainte de vot.
Referendumul prin care republicanii doreau să îngrădească drastic dreptul femeilor de a face avort pe teritoriul Ohio nu a trecut, iar asta s-a întâmplat într-un stat controlat de republicani, în care Donald Trump a avut, în 2020, cu 8% mai multe voturi ca Joe Biden.
În Virginia, unde atât Senatul statului federal, cât și Camera Reprezentanților erau controlate de republicani, în urma votului de marți, aceștia au trecut în opoziție.
De asemenea, în Kentucky, un stat în care Trump a obținut 62% din voturile alegătorilor, iar Biden doar 36%, guvernatorul democrat a reușit să-și păstreze poziția în fața unui contracandidat susținut puternic de fostul președinte american.
Alegerile parțiale arată că, atunci când numele lui Donald Trump nu e pe buletinul de vot, agenda politică promovată de dreapta americană nu e susținută de majoritatea cetățenilor, dar și că e o mare diferență între nemulțumirea față de lideri și calitatea clasei politice, prezentată de sondaje, și comportamentul cetățenilor la urne, în ziua votului.
Adică una e să fii îngrijorat de vârsta lui Biden și de modul în care conduce țara o persoană de 81 de ani și alta e să votezi cu Donald Trump.
Din nou, împreună
„Multe lucruri se pot schimba în favoarea lui Joe Biden în următoarele 12 luni. Războiul dintre Israel și Hamas, care a stârnit preocupări publice cu privire la o potențială implicare a SUA, se va atenua și există șanse mari ca și conflictul dintre Rusia și Ucraina să ajungă la o încetare a focului”, a scris William A. Glaston pentru Wall Street Journal.
„Deoarece creșterile de prețuri au încetinit, declinul veniturilor reale din primii doi ani de mandat ai domnului Biden s-a transformat în câștiguri în ultimele luni, iar dacă tendința se va menține și în 2024, acest lucru ar putea atenua nemulțumirea în ce privește economia”, a mai subliniat editorialistul.
„Problema avortului ar putea rămâne un motiv de mobilizare a alegătorilor democrați, iar determinarea lui Donald Trump de a se răzbuna pe dușmanii săi într-un al doilea mandat ar putea să fie privită cu suspiciune și teamă de alegătorii nehotărâți”, a mai adăugat jurnalistul cotidianului american.
Confruntarea electorală dintre Biden și Trump va fi la fel de tensionată ca și precedenta, iar actualul președinte intră în cursă, având împotriva sa întregul context politic, economic și social.
Cu două războaie în desfășurare, e de înțeles că alegătorii americani au rețineri să voteze un lider în vârstă, dar nici perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă nu e prea încurajatoare.