În contextul în care vin 4 rânduri de alegeri în România în 2024, Statele Unite au avertizat aproape 100 de țări că serviciile secrete ruse deschid un nou front în eforturile Moscovei de a destabiliza democrațiile, discreditând alegerile din întreaga lume, cu ajutorul presei de stat și rețelelor sociale.
În trecut, Moscova s-a concentrat pe susținerea unor anumiţi candidați, dar acum caută să semene neîncredere față de procesul electoral în sine, prezentând alegerile ca fiind disfuncționale și rezultatele lor nelegitime, arată americanii în documentul obținut de Associated Press.
Americanii au trimis o informare în acest sens pe canalele oficiale către ambasadele din peste 90 de țări pentru a fi transmisă ulterior acestor guverne.
„Acesta este un fenomen global. Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali ai guvernului rus, inclusiv de la Kremlin, văd valoarea acestui tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă”, arată documentul citat de The Guardian.
Rusia pare încurajată în demersul său de succesul pe care l-a avut când a reuşit să amplifice minciunile fostului președinte Donald Trump și ale susținătorilor săi, în timpul și după alegerile prezidențiale din 2020. Trump a acuzat în mod fals o fraudă la scară largă în procesul electoral din SUA.
Acele minciuni au contribuit la declanșarea atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului și continuă să rezoneze până în ziua de azi în politica americană.
Camera Reprezentanților nu a reuşit să îşi aleagă un preşedinte şi se află zilele acestea într-un blocaj, iar majoritatea republicană a luat în considerare să îl voteze pentru acest post pe unul dintre cei mai vehemenţi susținători ai minciunii lui Trump (Jim Jordan însă a pierdut, iar după 3 încercări a renunţat).
„Credem că Rusia valorifică ceea ce a văzut drept un succes relativ ieftin în Statele Unite, în 2020, şi acum vrea să facă asta la nivel global”, a declarat un oficial înalt al serviciilor de informații, citat de AP.
Avertismentul vine înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor din SUA, unde Trump este mare favorit pentru a câștiga nominalizarea partidului său, și alegerile din alte state importante, inclusiv pentru parlamentul Uniunii Europene din iunie 2024.
Americanii au analizat alegerile din perioada 2020-2022 şi au descoperit 11 scrutine din nouă țări, în care Rusia „s-a angajat într-un efort concertat” pentru a submina încrederea în rezultatele alegerilor.
În plus, în alte 17 state democratice, au existat campanii „mai puțin pronunțate” pentru a amplifica îndoielile oamenilor privind corectitudinea alegerilor, inclusiv pe platformele de social media.
În plus, presa rusă de stat a amplificat „afirmațiile false de fraudă electorală” referitoare la alegeri în state din Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud.
Oficialii de informaţii americani, care au vorbit cu presa sub protecţia anonimatului, au refuzat să spună despre ce state este vorba, pentru că SUA doresc să le respecte confidențialitatea.
Ei au recomandat însă câțiva pași pentru a contracara operațiunile de influență: transmiterea de mesaje bazate pe fapte despre cât de sigure şi corecte sunt alegerile, informarea publicului despre eforturile de subminare a democrației pe care le fac actorii externi și posibile sancțiuni pentru cine încearcă aşa ceva.