Eșec pentru Rusia la ONU. A fost învinsă de Bulgaria și Albania

Eșec pentru Rusia la ONU. A fost învinsă de Bulgaria și Albania

Rusia nu a reuşit să îşi recâștige locul în organismul ONU pentru drepturile omului.

Rusia a concurat ieri cu Albania și Bulgaria pentru două locuri în Consiliul pentru drepturile omului cu sediul la Geneva, reprezentând grupul regional est-european.

La votul secret, Bulgaria a primit 160 de voturi, Albania - 123 și Rusia doar 83.

Rusia a susținut că are sprijinul unei majorități tăcute și, deși 83 de voturi reprezintă mai puțin de jumătate din cele 193 de națiuni membre ONU, sigur va exista îngrijorare, în special din partea Ucrainei și a aliaților săi occidentali, că sprijinul Moscovei a fost atât de mare, scrie The Guardian

ADVERTISING

Ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat SUA că au condus o campanie pentru a împiedica revenirea Rusiei în acest consiliu. „Principala fobie a colegilor noștri americani de astăzi este alegerea Rusiei în consiliul pentru drepturile omului”, a spus Nebenzia, într-o ședință a Consiliului de Securitate convocată de Ucraina după ce o lovitură de rachetă a ucis 52 de persoane aflate la o înmormântare, săptămâna trecută.

La ședința consiliului de luni, ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, i-a îndemnat pe cei cărora le pasă de drepturile omului și de „credibilitatea consiliului pentru drepturile omului și a activității sale” să se opună unei țări care ucide oameni nevinovați, distruge infrastructura civilă, porturile și silozurile de cereale „și se mai şi mândrește să facă asta”.

ADVERTISING

Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că realegerea Rusiei în consiliul drepturilor omului „în timp ce aceasta continuă să comită în mod deschis crime de război și alte atrocități ar fi o pată urâtă care ar submina credibilitatea instituției și a ONU”.

În aprilie 2022, la mai puțin de două luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, adunarea generală ONU a votat (93-24 și 58 de abțineri) o rezoluție inițiată de SUA de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului, din cauza acuzațiilor conform cărora soldații săi din Ucraina au comis crime de război.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇