Ne potolim naiba cu ”vine războiul”? La fel de probabil vine meteoritul

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Comunicare și risc politic

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale, pe riscuri politice, strategii legislative, comunicare, știri false și oportunități din zona Green Deal. Ocazional, ține cursuri pe subiecte din zona asta. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.
Lucian Lumezeanu

Credeam că sunt anecdote. Am râs când un amic mi-a povestit despre oameni care se pregătesc să plece din țară din cauza războiului. Unii intră în panică și cer ”să fim neutri’’. La urma urmei, și Ucraina e, deci pare o idee de explorat dacă vrem să mergem pe calea ei.

Apoi, am mai tot auzit. Apoi, mă tot întreabă lumea și pe mine. Apoi, oamenii deja încep să se pregătească și fac stocuri. De alimente. De combustibili, printre altele. Și nu doar cetățenii. Știu că unele dintre firmele mari care vând combustibili în agricultură au făcut stocuri mari și vând doar cantități mici. Pentru că ‚‚vine războiul’’. Pe lanț, ne ‚‚ard’’ pe toți.

ADVERTISING

Aud chiar de oameni care și-au trimis familiile în SUA sau care își caută prin Marea Britanie, că nu sunt în UE. De unul care vrea să angajeze oameni să-i păzească proprietatea.

Ideea e că ar fi amuzant – și este amuzant până nu mai este – dacă n-ar avea și consecințe. Sunt destule consecințe indirecte ale războiului din Ucraina și sancțiunilor care au urmat, iar eu cred că e un cost pe care trebuie să îl plătim dacă vrem să apărăm viețile oamenilor.

Dar pe lângă astea nu e nevoie să avem consecințe suplimentare, provocate de iraționalul din oameni. Nu îi condamn neapărat, oamenii sunt speriați și mulți nu înțeleg ce se întâmplă, dar lucrurile trebuie clarificate.

Oameni buni, ȘANSELE SĂ INTRE ROMÂNIA ÎN RĂZBOI SUNT PRACTIC ZERO. În acest moment și în viitorul previzibil. Sigur că nimic nu e cert în viață, mai ales cu un război deja declanșat la granițele tale. Sigur că nu știm starea mentală a lui Vladimir Putin.

Da, un război nu poate fi exclus total-total niciodată. Multe lucruri imprevizibile s-au întâmplat în istorie. Multe lucruri se întâmplă și în viața de zi cu zi. Au murit oameni zdrobiți de macarale. Loviți de meteoriți, se pare că există cel puțin un caz confirmat în istorie. Dar dacă ne gândim la toate posibilitățile nu mai ieșim din casă deloc.

Și, dacă vorbim despre război, hai să ne relaxăm! Este extrem de improbabil.

Pentru asta ar trebui ca o țară ca Rusia, care e împotmolită de 2 săptămâni în fața unei țări sărace, prost înarmate prin comparație, mai degrabă disfuncționale, cum e Ucraina, să aibă energia să atace cea mai mare alianță militară din istorie, NATO.

Adică un bloc politic și economic gigantic față de Rusia, cu un buget al apărării de circa 12 ori mai mare și care, dacă s-ar ajunge la așa ceva, ar trimite Rusia în epoca medievală, din punct de vedere economic.

Să nu uităm că Rusia abia se târăște economic după sancțiuni acum.

”Da, Lucian, dar se bagă țările astea occidentale pentru România?’’

Sigur că ”se bagă’’, pentru că suntem în aceeași echipă.

Pentru că, dacă nu s-ar băga, însuși sistemul pe care l-au construit și care le-a adus cea mai mare bunăstare din istorie s-ar prăbuși ca un castel de cărți de joc. ”Se bagă’’ și pentru ei, pentru că e interesul lor.

Occidentul, din care deja facem parte când privim spre Est, ”s-a băgat’’ pentru Ucraina, care nu e parte din UE și NATO și nici perspective să devină curând nu avea, deși consecințele dureroase din punct de vedere economic abia încep.

”Dar dacă dă Rusia cu arma nucleară în noi?’’

Aproape imposibil.

De ce? Pentru că avem ceva care se numește MAD. Mutual Assured Distruction. Adică dacă o putere e atacată cu bomba atomică, cealaltă o atacă la rândul ei și o distruge. Asta e doctrina strategică pentru SUA și Rusia. Una utilă, de altfel, fiind și motivul pentru care marile puteri nu s-au luptat direct în timpul Războiului Rece.

Adică fiecare știe că va fi distrusă dacă încearcă să o distrugă pe cealaltă. Dai cu bomba doar dacă vrei să te sinucizi și să iei cu tine toată planeta.

Nu merge să ”dai o bombă’’ să sperii, într-o zonă nepericuloasă, pentru că cealaltă putere nu știe că tu dai doar una și nu e curioasă să aștepte o a doua.

Chiar și presupunând că ajunge un om nebun la butoane, nu depinde de un singur președinte. Există un lanț întreg de ofițeri care pot opri un asemenea scenariu, deci n-ar trebui să ne batem capul cu el.

Așa că zic să ne mai liniștim. Suntem mai în siguranță decât am fost vreodată în istoria noastră. Datorită UE și NATO.

PS – Cei mai interesați să ne sperie sunt tocmai trollii ruși, conturi false în limba română, dar controlate de la Moscova, precum și ticăloșii români care vor să profite – politic sau nu. Plus idioții utili.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇