Nadejdin, contracandidatul lui Putin, este noua nadejda (speranță) a Rusiei?

Laurentiu Plesca

EXPERT AFILIAT EUROPULS

Laurențiu Pleșca este cercetător al Centrului Român de Studii Ruse și analist în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene, absolvent al unei burse în Franța la universitatea Sciences Po Lille. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Laurențiu publică analize pe teme precum geopolitica Rusiei în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.

Se apropie vertiginos alegerile prezidențiale din Federația Rusă, care vor avea loc pe 17 martie. Desigur că rezultatele sunt cunoscute de pe acum, chiar dacă mai apare câte o potențială „speranță”.

Dar care este adevărul despre cea mai nouă senzație la aceste alegeri? Cine îi stă în față actualului președinte, Vladimir Putin? Ce crede acest contracandidat despre războiul din Ucraina și cine îl susține de fapt?

Dacă cineva crede că în statul numit Rusia se acceptă măcar o formă de opoziție reală, atunci se înșală amarnic. Așadar, este important să ne întrebăm: este acest concurent al lui Putin cu adevărat diferit sau doar o altă fațadă a aceluiași regim?

Patru candidați care fac parte din partidele parlamentare, printre care și actualul președinte Vladimir Putin, au fost înregistrați până acum.

La 28 ianuarie, Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a acceptat documentele de înregistrare, inclusiv semnăturile pentru participarea la alegeri, a liderului Partidului Comuniștilor din Rusia, Serghei Malinkovici. Pentru comuniști au votat la alegerile trecute cei declarați împotriva lui Putin, pentru că Alexei Navalnîi i-a îndemnat să o facă.

ADVERTISING

Candidatul comuniștilor va fi urmat de alții, inclusiv de organizatorul celei mai active campanii de colectare a semnăturilor, Boris Nadejdin, sprijinit de Partidul Inițiativa Civică. Echipa sa de campanie continuă să strângă semnături. Listele vor fi trimise, probabil, la Comisia Electorală Centrală în ultima zi de colectare - 31 ianuarie.

Acest lucru înseamnă că eventualele revendicări formale ale semnăturilor nu au fost încă eliminate. În termen de 10 zile, din februarie, va deveni clar care sunt șansele de înregistrare ale lui Nadejdin. Până în prezent, potrivit opiniei ruse, acesta ar avea șanse slabe, după cum reiese din explozia de critici aduse împotriva sa din ultimele zile.

Cu toate acestea, problema admiterii la alegeri nu este în mod clar închisă.

În calitate de liberal, Boris Nadejdin a fost angajat al aparatului guvernamental și deputat în Duma de Stat din partea „Uniunii Forțelor de Dreapta" a lui Anatoli Chubais și Boris Nemțov, iar mai târziu o figură publică, care, din punctul meu de vedere, joacă un rol important în regia acestui scrutin.

În octombrie 2023, Vedomosti, un ziar apropiat autorităților ruse, a relatat că Putin plănuia să diversifice buletinul de vot cu un candidat „liberal", cum ar fi Alexei Venediktov, fost redactor-șef al Ekho Moskvy (postul și-a încetat emisia la o săptămână după începerea invaziei). El însuși a declarat că nu intenționează să candideze la președinție.

Cu toate acestea, aproximativ în același timp, Boris Nadejdin și-a anunțat intenția de a candida. Să fie acesta candidatul liberal perfect pentru Kremlin?

Prin Nadejdin, actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, vrea să înțeleagă mai exact câți ruși, dar și cine anume se împotrivește războiului.

Prin colectarea de semnături, se obțin date personale. Un candidat care ademenește prin faptul că este „anti-război” este momeala perfectă pentru a vedea pulsul în societate referitor la susținea reală a agresiunii ruse în Ucraina.

Folosindu-l pe Nadejdin ca un candidat aparent anti-război, Putin poate monitoriza și controla eficient Opoziția. Prin colectarea de semnături și informații personale, regimul poate identifica indivizii care se opun politicii sale, ceea ce poate duce la represalii, intimidări sau chiar arestări.

Mai ales că pentru speranța Nadejdin au semnat și ruși refugiați în străinătate, apropo, într-un număr foarte mare.

Pentru înregistrarea în cursă sunt necesare 105.000 de semnături. Până în acest moment, Nadejdin a reușit să strângă peste 300.000. Deci se înțelege că suportul pentru candidatul care se declară împotriva războiului ar fi de luat în calcul.

De cealaltă parte, Vladimir Putin a strâns cel puțin trei milioane de semnături, potrivit echipei sale electorale, care desigur este echipa partidului „Rusia Unită”, chiar dacă acesta dorește să candideze drept independent.

Majoritatea absolută a analiștilor politici consideră că Boris Nadejdin va fi, totuși, eliminat din alegeri (eu nu mă număr printre aceștia). Și chiar dacă ar fi eliminat, rușii stau la cozi doar pentru că nu au altă opțiune pentru a-și exprima poziția anti-Putin și anti-război.

Este singura modalitate legală de a protesta, votând un alt candidat înregistrat. Dar aceasta mai este și o consecință a apelului din partea personalităților publice rusești din străinătate, considerate parte din societatea civilă rusă, precum Mihail Hodorkovski.

Când Boris Nadejdin a apărut pentru prima dată în rolul unui potențial candidat, multor ruși li s-a părut amuzant că s-a înscris în cursa prezidențială împotriva lui Putin.

Și nici nu se credea că va fi capabil să organizeze o campanie clară, să strângă semnăturile necesare, dar iată că se pare că le-a strâns și este gata să facă următoarea mutare în joc, să obțină locul doi la alegerile prezidențiale, curios doar cu ce procentaj.

Nadejdin, prezentându-se ca un critic al războiului, poate devia atenția publică de la problemele reale și de la criticile autentice la adresa conducerii lui Putin. Aceasta poate reduce eficacitatea opoziției reale și poate dilua mesajele anti-război.

În esență, chiar dacă Nadejdin se prezintă ca o voce anti-război și dorește să declare pace cu Ucraina odată ce ar fi ales drept președinte, poziția sa privind păstrarea granițelor actuale de război cu Ucraina sugerează o aliniere cu interesele și politica lui Putin, în loc de o opoziție reală sau un angajament autentic pentru pace și respectarea dreptului internațional.

Practic, ce propune Nadejdin nu este cu nimic mai bun decât acțiunile lui Putin, este aceeași manipulare.

Una dintre criticile cele mai aprige aduse de Nadejdin este lansarea „operațiunii militare speciale” de către președintele Putin, pe care o consideră o greșeală fatală. El argumentează că obiectivele declarate ale războiului din Ucraina nu au fost atinse și că, în schimb, există riscul unor daune economice și demografice ireparabile pentru Rusia.

Practic, pare că ar fi candidatul perfect al Opoziției, cu o poziție anti-război, anti-sistem și anti-Putin.

Pentru a ne da seama dacă avem dreptate în privința pretinsului candidat „anti-război”, trebuie doar să urmărim noutățile și să observăm:

1. Dacă acesta va fi scos din cursa prezidențială;
2. Dacă acesta este confirmat drept candidat la alegerile prezidențiale din martie ori dacă acesta va fi lăsat să candideze (cel mai probabil) pentru a legitima într-un fel acest scrutin deloc democratic.

Din păcate, Nadejdin este încă un instrument al lui Putin. Rolul său nu este de a opune rezistență reală politicii Rusiei privind războiului din Ucraina, ci de a susține agresiunea prin metode subtile, consolidând astfel controlul lui Putin asupra narativului intern și diminuând din importanța opoziției reale ruse.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇