Lălăieli zdrăngănite la cobza naționalistă

Lălăieli zdrăngănite la cobza naționalistă

Ludovic Orban a lăsat mandolina și a luat cobza

Dacă tot vrea să perpetueze peste sute de ani satul românesc cel idilic, cu sârbe și hore la zile de sărbătoare, Ludovic Orban ar fi trebuit să facă, cât era prim-ministru, niște pârlite de camere frigorifice prin satele de zarzavagii sau prin cele cu livezi, ca să nu mai arunce bieții marfa pe câmp sau să o dea pe mai nimic samsarilor din piețe. Niște amărâte de tablete din cele 250.000 promise anul trecut ar fi ajutat și mai mult.

Altfel, înlocuind serenada cântată la mandolină citadinilor cu hăhăiala naționalistă zumzăită la cobză pentru țărani, trubadurul liberal nu are nicio șansă să descotorosească satul român de pecinginea manelelor, pe valoarea mea. Nu se ajunge bard din trubadur doar schimbând instrumentele fără număr, fără număr…

Premierul știe ce face

Prima reacție a președintelui Iohannis după demiterea ministrului Nazare este una liniștitoare: premierul știe ce face. Corect, premierul știe ce face dacă are acordul președintelui.

ADVERTISING

Singura problemă este că tot luând cei doi decizii doar singuri și doar împreună, doar de capul lor, să nu se trezească la un moment dat numai singuri și tot împreună.

Îmbrăcați în uniforme de polițiști, dar cu uniforme de milițian în suflete

Pe vremea miliției ceaușiste șefii aveau toate drepturile: țipau, sancționau, luau mită și mergeau beți la volan și nimeni nu le făcea nimic. Acum mai sunt destui nostalgici după puterea șefească din vremurile alea de tristă amintire, oameni care deși îmbracă zilnic uniforma de polițist dorm cu uniforma de milițian sub pernă și visează că șapca cu cuc îi face mai mari decât li se cuvine prin prisma funcției.

De aceea a fost obligat domnul Bode să-l demită pe Christian Ciocan, pentru că acesta, polițist fiind, s-a comportat mârlănește, ca un milițian. Și a făcut-o cu regretul de rigore pentru că, prin comportamentul său ministerial, domnul Bode nu ne-a dovedit că s-a săltat mai sus de genunchiul broaștei din mlaștina milițianismului ce bântuie mințile șefilor MAI.

Când dai cu stângul ideologic în dreptul finanțist, devii mai sărac

Marea problemă a totalitarilor este că aceștia cred că principiile dictatoriale se aplică și economiei. Au încercat comuniștii de pretutindeni rețeta asta și sistemul roșu s-a prăbușit. Chinezii s-au deșteptat în ultimul moment și au retras parțial doctrina comunistă din economie și iată, China supraviețuiește. Cât și cum o va face rămâne de văzut.

Ca să pedepsească SUA, domnul Putin a schimbat verzișorii din rezerva unui fond de stat cu yuani și statul rus a devenit cu 2,2 miliarde de dolari mai sărac. Domnul Putin ne-a demonstrat că mintea economică a camarilei de la Kremlin este și ea săracă, săracă cu duhul finanțelor. Iată cât costă datul cu tifla în contra americanilor.

Ca atare propun să nu se mai mărească sancțiunile aplicate Rusiei, are grijă domnul Putin să dea cu stângul ideologic în dreptul finanțist al țării.

Problema ideologiilor învechite și a țâfnoșeniei militare

Sigur că China va ajunge la un moment dat puterea economică numărul unu a planetei și prin consecință, puterea militară numărul unu. Degeaba se jelesc americanii, acest lucru este o certitudine. Problema principală este dacă China va ajunge la apogeu economic și militar cu PCC și Xi Jinping la conducere, pentru că de asta va depinde liniștea planetară.

Lumea de mâine va fi multipolară, China, India, Occidentul cu sau fără Rusia, America de Sud vor fi poli economici condamnați să coexiste. Problema va fi dacă lumea de mâine va fi a libertății și a comerțului mondial sau a ideologiilor învechite, nedemocratice și a țâfnoșeniei militare. Și nu văd SUA făcând nimic bun în acest sens pentru a domestici dragonul chinezesc.

Să te vaieți că dragonul va crește și-ți va pârjoli cozile bizonilor nu este o strategie, este o dovadă de imaturitate politică.

Un test pentru liniștea militară zonală Rusiei

Odată cu reușita testelor US Force privind rachetele balistice hipersonice lansate de pe bombardiere care zboară la mare altitudine, Putin poate să doarmă liniștit: scutul de la Deveselu va fi folosit doar în scop defensiv iar posibila intrare a Ucrainei în NATO nu mai este sperietoarea numărul unu pentru Kremlin.

Rusia va trebui să accelereze cercetările ca să ajungă să producă și ea o astfel de rachetă. Ghinion, taman acum când s-au reînoit sancțiunile economice împotriva sa și a mai pierdut din prostie ideologică și vreo două miliarde de dolari din rezervele de stat.

La cules de paprika

În loc să sară cu sabia de honved la gâtul europarlamentar al domnului Cioloș domnul Kelemen ar trebui să adune membrii UDMR în frunte cu parlamentarii care vor transferul secției speciale la parchet și să-i ducă prin pusta maghiară la cules de paprika, dacă tot a dat chix politica anti-imigrație a guvernului șefului său, Viktor Orban. Asta ca parlamentarii să se iuțească în rezolvarea chestiunii care blochează MCV și ca să câștige și membrii de partid un euro cinstit, dacă în Harghita și Covasna s-au făcut atât de puține investiții, pe modelul PSD din sudul Olteniei.

Cu agrișele rămâne cum a stabilit cobza domnului Ludovic

Un pomicultor din Suceava și-a distrus cu tractorul recolta de fructe de pădure pentru că nu are unde să o comercializeze. Drept consolare domnul Ludovic Orban i-a promis că va lua cobza și se va duce să-i cânte o doină de jale mustind de zeamă de agrișe. În doină îl va acuza pe premierul Cîțu că nu face ce nu a făcut el însuși anul trecut, iar pe fermier că va vota cu premierul la congresul din toamnă.

Mai există varianta, bazată pe declarațiile trubadurului, ca ajutorul liberal să ajungă la fermier peste câteva sute de ani. Vai de cobza dumitale, bardule Ludovic, nici n-a sărit în apă satul românesc și se îneacă de pe mal!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇