Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide

Dezastrul de la Interne păstorit de premierul Cîțu. Nu doar Covid ucide

Un bărbat de 63 de ani, neînarmat, a fost ucis prin sufocare de polițiști în mijlocul unei piețe, la lumina zilei, după ce un grup de 5 agenți a năvălit asupra lui și l-a pus la pământ. Că aceasta e cauza morții o confirmă concluzia medico-legală.

Aceeași Poliție Româna nu a fost în stare, după 6 ore pierdute absolut inutil, să oprească un alt pensionar înarmat să ucidă doi bărbați.

Iar ministrul de Interne este încă în funcție și macină declarații sterile care nici măcar nu merită citate.

Fac parte dintre cei care consideră că un ministru care sfidează autoritatea premierului trebuie să plece din Guvern. Cum spunea fostul premier Emil Boc „într-un guvern nu pot fi mai mulți premieri”.

ADVERTISING

În egala măsură, însă, un premier care vrea să își conserve autoritatea nu poate păstra în Guvern, mai ales într-un post cu asemenea greutate precum Internele, un ministru în mod evident incompetent.

Sigur că dl Bode nu e în Guvern de capul domniei sale. Este reprezentatul grupului liberal din Ardeal și a fost numit acolo ca o consolare după cedările făcute de Ludovic Orban la negocierea Guvernului, în decembrie.

Importanța dlui Bode în ecuația politică internă a PNL, mai ales în an cu congres, am văzut-o și la finalul săptămânii trecute, când dl Cîțu, sub tirul pluserist, a fost întărit la Cluj de Emil Boc. Alături de ministrul de Interne Bode.

Dar ecuația aceasta internă este total neimportantă pentru România. Așa cum USR-PLUS nu are decât să propună un alt ministru al Sănătății, la fel filialele ardelene ale PNL nu au decât să vină cu un alt minsitru de Interne care să priceapă ceva din acest minister, care să aibă și credibilitate publică, și autoritate internă.

Dar nu este doar vina dlui Bode.

Domnia sa, pregătit să preia ministere economice, a fost plantat unde a primit Ardealul și aruncat practic în șerpăria pe care de pe vremea dlui Vela o conduce de facto secretarul de stat Bogdan Despescu.

Tot acest dezastru epocal din Poliție este în cea mai mare măsură produsul domniei sale. În timpul dlui Despescu au fost, pe lângă ultimele nenorociri, și scandalul Pian, și cazurile de tortură. În timpul dlui Despescu procurori și un polițist au fost filați ilegal, iar un agent a fost forțat să falsifice procesul verbal de amendă aplicată acestora.

Dl Despescu a transformat Poliția Româna într-o feudă personală pe care miniștrii de Interne sunt precum sperietorile de ciori din lanul de porumb. Cu sau fără geacă.

Tot ce a făcut totuși dl Bode a fost să blocheze concursurile pe care dl Despescu le organizase ca să-și titularizeze fidelii pe funcții.

Dl Despescu nu poate fi schimbat de ministrul de Interne, oricum s-ar numi el. Un ministru cu autoritate poate cel mult să îl puna la punct. Secretarul de stat poate fi schimbat doar de premier. Ceea ce dl Cîțu nu face.

Totodată, de aproape 8 luni Poliția Româna nu mai are un șef titular. După demisia lui Liviu Vasilescu, ca urmare a scandalului Pian, șefia IGPR a fost preluată de Eduard Mirițescu, unul dintre oamenii de bază ai lui Bogdan Despescu.

De ce nu a reușit încă dl Cîțu să numească un nou șef al Poliției Române? Dacă tot e premier care și-a găsit puterile, pârghiile, autoritatea, cum de nu se încordează și pentru un șef al Poliției?

Cum ne putem aștepta ca o instituție sub semnul provizoratului să funcționeze bine?

În acest haos de incompetență și clientelism, există polițiști care o iau razna, precum cei de la Pitești, cei care își arată neputința, precum cei din Onești, și cei competenți, câți or fi ei, care se sufocă de frustrare și rușine.

Dacă tot e preocupat de autoritatesa instituțiilor, și e bine că este, dl Cîțu ar face bine să fie preocupat și de cea a Poliției Române intrată într-o vrie care, într-un fel sau altul, prin exces de forță sau, dimpotrivă, prin inacțiune, a ajuns să ucidă nevinovați.

Iată ce spune premierul Cîțu despre cazul bărbatului din Pitești, care a murit după o intervenție a polițiștilor

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇