Cum se vede și vrea să fie văzut suveranul Iohannis. Un supus pentru Educație

Cum se vede și vrea să fie văzut suveranul Iohannis. Un supus pentru Educație

Comparativ cu trecutul recent și cu alte variante cu iz sinistru vehiculate după demisia lui Sorin Cîmpeanu, numirea dnei Ligia Deca în fruntea ministerului Educației poate părea chiar luminoasă pentru că nu ridică probleme de integritate academică, cel puțin nu evidente.

Din păcate, sub presiunea imposturii cronicizate, standardele s-au prăbușit la nivelul minim posibil: măcar nu a furat și nu e fel de rea ca alții. Sunt singurele argumente certe în privința dnei ministru. Din păcate, insuficiente.

Pe de-o parte, un ministru este un manager de sistem mare. Chiar foarte mare, în cazul Ministerului Educației. Abilitățile dnei Deca sunt, din acest punct de vedere, total netestate. Nu a avut nicio altă poziție executivă.

ADVERTISING

Va ateriza într-un minister ca o junglă, cu câteva hiene mari precum secretara generală a ministerului Ioana Lazăr sau eternul secretar de stat Gigel Paraschiv. Dacă nu scapă de ei, nu are nicio șansă să aibă un minim control pe instituție, iar ministru va rămâne de facto Sorin Cîmpeanu, așa cum procuror general a rămas de facto Bogdan Licu și după ce formal a fost numită Gabriela Scutea.

Știrea pe surse că dl Paraschiv ar fi fost în cărți pentru numire provine, spun sursele mele, din efortul dlui Cîmpeanu de a-l impune ca proxy prin care să conducă în continuare.

Pe de altă parte, acum mai mult ca niciodată, că tot este deschis șantierul reformei, un ministru al Educației trebuie să aibă viziune. Care e viziunea dnei Deca pentru Educație?

Știm că, din poziția de consilier prezidențial, a coordonat în cel mai discret mod cu putință colectivul, de-a dreptul anonimă, care a întocmit proiectul „România educată”. 

Un proiect considerat o ratare totală de către cei mai importanți specialiști în educație și care a generat proiectele de legi anunțate în vară, unanim considerate catastrofale.

E foarte puțin important dacă „România educată” este produsul dnei Deca sau dacă domnia sa doar a executat indicațiile președintelui în poziția extrem de edificatoare de la jurământul în noua funcție.

iohannis-deca-plecaciune
Foto: captură video Administrația Prezidențială

Iar declarațiile dnei Deca arată, la fel ca poziția corpului, o supunere totală față de „rege”: „Vom operaționaliza România Educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme”.

Este evident că dna Deca e pusă la Ministerul Educației ca să satisfacă, întocmai și la timp, pofta suveranului, ceea ce trebuia să facă și dl Cîmpeanu, răpus însă de propria impostură.

Aș vrea sincer să mă înșel, dar am mari rezerve că o persoană dispusă la asemenea gesturi de slugărnicie ar putea fi una cu respectul de sine al unui autentic profesionist.

Ca urmare, singura speranță ca legile educației să arate măcar un pic mai bine la adoptarea în guvern este ca însuși suveranul să își fi dat seama cât de nocive sunt prevederi precum admiterea în colegiile naționale și bacalaureatul la fel pentru toate profilurile, la nivelul celei mai mici competențe la fiecare materie.

Numirea aceasta are însă și un înțeles politic. Mai arată o dată emascularea totală a PNL, incapabil să opună o minimă rezistență președintelui, chiar dacă el a ajuns la un nivel foarte mic de popularitate și se îndreaptă spre finalul mandatului.

Cum stătea dna Deca la jurământ, așa stă și PNL în fața suveranului.

O oarecare tensiune în partid a fost însă. Au fost voci care au cerut ca PNL să-și ocupe totuși portofoliul cu un liberal, să nu mai pună tot felul de tehnocrați pe care doar să-i deconteze.

Sigur că dorința din spatele acestei mârâieli, că despre mai mult nu a fost vorba, nu este una reformistă. Numele vehiculate de liberali sunt lamentabile, unele cu ștampila plagiatului, politruci care ar fi urmat să facă jocurile partidului.

Dar una peste alta, în jocul politic, PNL este redus la voia președintelui, începând de la premier și șeful de partid, până la portofoliile pe care stăpânul vrea să aibă control. Asta duce la atrofie politică și în final la riscul dispariției.

Și poate că postura dnei Deca în fața președintelui spune ceva nu doar despre dna ministru, ci și despre, dacă nu mai mult despre dl Iohannis. După atâta amar de vreme petrecută la Cotroceni, dna Deca probabil știe cum se vede pe sine și deci cum așteaptă să fie văzut dl Iohannis.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇