Eduard Hellvig a părăsit poziția de director al SRI la începutul lunii iulie 2023. De atunci, Klaus Iohannis a refuzat să numească un nou șef pentru această instituție.
Este încă neclar ce s-a întâmplat la vârful agenției de informații încât directorul a plecat brusc, invocând „atingerea obiectivelor propuse”, în timp ce Klaus Iohannis a spus că Hellvig a demisionat din „motive personale”.
Neînțelegerile dintre cei doi s-au manifestat și la nivelul comunicatelor de presă, iar SRI, de atunci, a devenit o instituție care s-a îndepărtat tot mai mult de opinia publică din România.
Odată cu începerea campaniei electorale, confruntarea dintre partidele politice a crescut în intensitate, iar reprezentanții acestora au ajuns în situația de a cere intervenția SRI pentru lămurirea acuzațiilor de interferență a unor factori externi în politica din România.
În data de 29 octombrie, Elena Lasconi, candidata USR la președinție, l-a acuzat pe Mircea Geoană, aflat și el în cursa pentru Palatul Cotroceni, că folosește serviciile unui fost agent de informații care a dezvoltat o firmă de campanii politice online prin care își promovează clienții cu ajutorul unor proceduri la limita legii.
În prima linie a războiului digital
„Omul cu care Mircea Geoană susține că nu s-a întâlnit este Tal Hanan, alias Jorge, deconspirat în urma unei investigații jurnalistice internaționale ca fiind în spatele unor operațiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli și operațiuni în social media menite să decredibilizeze candidați. Tal Hanan este israelian, fost membru al forțelor speciale israeliene”, a scris Elena Lasconi, pe pagina ei de Facebook.
Dezvăluirea era însoțită de imagini care-l arătau Hanan în fața sediului fundației lui Mircea Geoană din București.
Informația a avut impact în campania electorală, fiind preluată rapid și de Marcel Ciolacu, care se crede și el amenințat de candidatura fostului șef al PSD.
De aici, până la implicarea SRI nu a mai fost decât un pas.
Toate partidele mari din România folosesc consultanți și firme străine în alegeri pentru realizarea de strategii de campanie, mesaje, dar și evenimente.
Dacă Mircea Geoană înainte de NATO poate avea standarde potrivite PSD, după ce a ocupat o astfel de poziție, e inexplicabil cum mai poate să acceseze astfel de personaje cunoscute la nivel mondial pentru campanii electorale murdare, pentru încercări de deturnare a votului democratic.
Elena Lasconi, președinta USR
Nicio lege nu interzice acest lucru, problema nefiind aici, ci în modul în care procurorii evită să ancheteze încălcările legii făcute de reprezentanți ai partidelor în tot ce înseamnă finanțarea și implicarea unor forțe ostile României în campaniile electorale.
O țară fără dușmani
Deși există un cadru legal, fiind indicii clare că decidenții politici sunt sesizați de serviciile de informații în legătură cu acțiuni posibil ilegale, aceștia folosesc informațiile primite pe cale instituțională în interes propriu, fără a sesiza reprezentanții sistemelor de aplicare a legii.
Cel mai bun exemplu e cel al lui Marcel Ciolacu, care din postura de prim-ministru al României a avut acces la dosarele de interdicție ale lui George Simion, dar a preferat să nu facă nimic din ce prevede legea și să folosească informațiile pentru a obține un avantaj strategic în campania electorală.
În luptele politice din România, trolii se folosesc de peste 20 de ani, în limbaj popular fiind numiți „postaci”. Cu cât a evoluat tehnologia, cu atât a evoluat și modul de a dezvolta și răspândi mesajele politice.
Din datele pe care le cunosc şi ce pot să spun public, până în momentul de faţă, există înregistrări ale serviciilor ucrainiene, de la o serie de întâlniri pe care George Simion le-a avut mai ales în zona Cernăuţi, cu persoane care aparţineau diverselor servicii de informaţii ruseşti
Ioan Chirteș, senator PNL, șeful Comisiei SRI din Parlamentul României
Marea problemă în România e că reprezentanții partidelor, de multe ori, foști lucrători ai serviciilor secrete, se implică în campanii și încalcă legea, dar nimeni nu face nimic pentru că aceștia beneficiază de protecție politică.
„Până în prezent nu au fost identificate elemente de conținut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”, se arată într-un raport al SRI trimis senatorului Ioan Chirteș (PNL), președintele Comisiei pentru Controlul SRI.
„În context electoral, fermele de troli/boți reprezintă, în general, instrumente utilizate pentru creșterea popularității candidaților sau atacuri asupra contracandidaților (respectiv asupra unor entități online, pagini web sau conturi deschise la nivelul platformelor de socializare care aparțin acestora), aspecte specifice campaniilor electorale online sau off-line”, mai precizează raportul SRI.
Trădare cu impact redus
Cu alte cuvinte, cea mai importantă agenție de informații anunță că responsabilitatea pentru toxicitatea mesajelor de pe rețelele sociale e a formațiunilor politice din România.
Deci site-urile „dacopate”, cele cu teorii conspiraționiste, cele care promovează nostalgia după regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu, după comunism, cele care răspândesc știri false și care au creat o rețea de susținere a Rusiei și a lui Putin sunt rezultatul activităților politice interne.
SRI nu întreprinde nicio acţiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin securităţii naţionale
Comunicat SRI
Mai mult, întreaga promovarea a lui George Simion și Diana Șoșoacă pe rețelele sociale a fost planificată, executată și finanțată din interiorul României, de co-naționali.
Pe cale de consecință, înseamnă că în țara noastră acționează o grupare cu puternice ramificații politice și resurse financiare uriașe, care are ca scop vulnerabilizarea poziției României în NATO și Uniunea Europeană, dar și în fața unor posibili inamici externi, iar asta înseamnă trădare.
„Având în vedere faptul că, prin amploare şi impact, raportat la gradul extrem de redus al interacțiunilor şi conținutului generate de conturile false identificate ca active, nu a fost afectată securitatea națională, datele obținute fiind transmise Ministerului Afacerilor Interne, pentru gestionarea acestora conform responsabilităților legale”, se mai arată în raportul SRI.
Adică serviciile de securitate au investigat doar conturile create de angajații lui Mircea Geoană și au tras concluzia că în România e liniște și pace. Una atât de mare că avem un candidat la președinție suspectat de legături cu spionajul rusesc, care mai are un pas și ajunge președintele țării.
Blocaj total
„SRI printr-o verificare sau punerea în executare a unor mandate, dacă găsesc infracțiuni, de exemplu de criminalitate transfrontalieră, informează DIICOT, dacă găsesc elemente de corupție ale unui funcționar, informează DNA sau alte infracțiuni - informează Parchetul şi MAI. Fiecare știe exact cu ce se ocupă”, a mai spus senatorul Ioan Chirteș, explicând realitatea din România, aceea că proliferarea minciunii și a corupției are legătură cu blocajul instituțional.
Discuțiile despre troli și boți au atras atenția unei părți din public, reprezentând încă o confirmare a faptului că lupta politică din România este una care, într-o mare măsură, se desfășoară în spatele ușilor închise, acolo unde au loc aranjamente și se pun la cale strategii care, de multe ori, încalcă legea