Scandalul trolilor de campanie a continuat miercuri cu noi declaraţii, dezminţiri şi acuzaţii.
Premierul Marcel Ciolacu susţine că într-o clădire rezidenţială există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală. În schimb, Geoană acuză o campanie de dezinformare şi denigrare, în care nu ştie dacă Elena Lasconi e complice sau folosită. Cert este că Geoană vede aici o conspiraţie veche, cu rădăcini în Serbia şi finanţată abundent. Între timp, apare în schemă şi candidatul Nicolae Ciucă. A fost şi el victimă şi face rapid o comisie de anchetă.
Premierul Ciolacu a fost întrebat azi dacă știa despre prezența în România a lui Tal Hanan, un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, despre care Elena Lasconi acuză că s-ar fi întâlnit recent cu Mircea Geoană.
„Nu. Știam că există într-o clădire foarte multe servere pentru ferme de boți. Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme. Eu nu am informații clare, am și eu pe surse. Am auzit că există o fermă de troli și am transmis și eu celor care se ocupă”, a precizat Marcel Ciolacu.
Ulterior, Ciolacu a fost întrebat, miercuri seara, la Antena3, dacă are informația legată de troli de la instituțiile statului, de la cineva din partid sau de la cineva din societatea civilă. „Am spus, am această informație din zona politică”, a răspuns premierul.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că nu cunoaşte subiectul, dar că se va informa.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, spune că nu a primit nicio solicitare oficială cu privire la activitatea unei ferme de troli, el arătând că AEP are atribuţii în privinţa cheltuielilor efectuate în campania electorală de către competitorii politici.
”Aşteptăm mai multe informaţii cu privire la ceea ce şi unde se pot întâmpla astfel de lucruri şi vom verifica, în ceea ce priveşte AEP, în special cheltuielile făcute de competitorii politici. Pentru a verifica activitatea pe care competitorii politici o desfăşoară în campaniile electorale există o competenţă partajată, mă refer în primul rând la birourile electorale, pe diverse trepte de ierarhizare a acestora, de asemenea, activităţi similare poate să desfăşoare Ministerul de Interne, Autoritatea pentru Digitalizarea României, servicii specializate ale SRI, dacă există suspiciuni că acestea afectează siguranţa naţională”, a explicat el.
Controversa Tal Hanan
”De ce v-aţi întâlnit recent cu Tal Hanan, recunoscut şi sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”, l-a întrebat Elena Lasconi, marţi seară, pe Mircea Geoană, în dezbaterea electorală organizată de Antena 3.
Ulterior, în timpul dezbaterii, Lasconi a făcut o nouă postare pe Facebook pe acest subiect, postând şi imagini cu Tal Hanan în faţa sediului Institutului Aspen din Bucureşti, la care Mircea Geoană este preşedinte fondator.
”Omul cu care Mircea Geoană susţine că nu s-a întâlnit este Tal HANAN, alias Jorge, deconspirat în urma unei investigaţii jurnalistice internaţionale ca fiind în spatele unor operaţiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a fermelor de troli şi operaţiuni în social media menite să decredibilizeze candidaţi. Tal HANAN este israelian, fost membru al forţelor speciale israeliene”, a scris Lasconi.
Miercuri, Tal Hanan a confirmat că a vizitat recent România, dar a subliniat că „nu discută despre clienţii” săi.
Geoană acuză o campanie de dezinformare şi denigrare
În contextul acestor informaţii, Mircea Geoană acuză o campanie de dezinformare şi denigrare la adresa sa, începută cu Sebastian Ghiţă, acum şase luni, şi finanţată abundent.
”A început doamna Lasconi acum câteva zile să vorbească despre o aşa-zisă asociere a mea cu un operator israelian în această zonă. Trei zile ne-a ţinut cu sufletul la gură, spunând că o să arate dovezi că Geoană s-a întâlnit cu acel om. Doamna Lasconi spune astăzi, şi nu cred că îi face cinste, că a primit informaţia de la doi jurnalişti prieteni”, a declarat Geoană, la Antena3.
”Domnul Ciolacu se suie pe această trambulină oferită de doamna Lasconi, asta i-a oferit, o trambulină. Nu ştiu dacă a fost în tandem Lasconi cu Ciolacu sau pur şi simplu doamna Lasconi a fost folosită pentru a-i prezenta lui Ciolacu o astfel de platformă, dar pot să vă spun un singur lucru: Totul este o minciună ordinară”, a adăugat Geoană.
"Este o minciună sfruntată"
Acesta susţine că nu are niciun fel de relaţie cu aceşti oameni: ”Nu i-am întâlnit, n-am nicio operaţiune cu dânşii, n-am nicio fermă de troli, în nicio clădire, la niciun etaj, nicăieri”.
”Dacă începem să legăm puţin bucăţile din puzzle, această firmă israeliană a lucrat în Serbia pentru preşedintele Vucici, acum trei ani de zile, într-o operaţie de dezinformare, împotriva unui contracandidat. Surprize, surprize, Sebastian Ghiţă se află ca cetăţean sârb la Belgrad, sub protecţia sârbă şi probabil rusească. Cine îl protejează pe Sebastian Ghiţă în România este premierul Marcel Ciolacu”, acuză Geoană fără să prezinte vreo dovadă.
”Domnul Ciolacu vorbea într-o discuţie cu domnii Becali şi Sebastian Ghiţă despre linii roşii. Domnul Ciolacu depăşeşte demult linia roşie a unei minime decenţe în democraţia românească. Este o minciună sfruntată şi vreau să cer şi eu instituţiilor statului român să investigheze, să vadă dacă cineva, în orice caz nu eu, se dedau la astfel de operaţiuni care evident sunt reprobabile, condamnabile şi probabil pedepsibile, prin legea românească”, a afirmat Geoană.
Întrebat dacă cineva din anturajul lui s-a întâlnit cu această persoană, Geoană a spus: ”Acea fotografie a acestui domn, în faţa unei clădiri, în care un apartament este folosit de Institutul Aspan, pe care l-am închiriat acum 20 de ani, este ca şi cum eu m-aş duce în faţă la sediul USR, mi-ar face cineva o poză, după nu ştiu cât timp iese doamna Lasconi din sediul USR şi după aia apare ştirea bombă că s-a întâlnit Geoană cu doamna Lasconi. (..) Deci nu există niciun fel de relaţie şi niciun fel de colaborare cu această firmă. Omul ăsta nu l-am cunoscut, nu l-am întâlnit. Nu există niciun fel de operaţiune cu troli, cu servere, cu etaje sau cu jumătăţi de etaje...”.
Despre o înţelegere între Elena Lasconi şi premierul Ciolacu, Mircea Geoană a spus că iniţial ”a simţit stilul lui Petrov, o chestiune care face parte din arsenalul unui profesionist în dezinformare”.
”Acum eu nu pot să vă spun dacă doamna Lasconi chiar a avut o înţelegere explicită sau implicită cu domnul Ciolacu, având un adversar comun în mine.
Dacă nu, înseamnă că a fost folosită şi cineva i-a vândut o informaţie evident falsă şi dânsa a muşcat din această nadă, sper să fie a doua situaţie, pentru mine cel puţin, pentru doamna Lasconi, pe care am simpatizat-o iniţial, cu acest episod mi se spulberă orice iluzie că ar avea vreo calificare de orice fel pentru funcţia supremă în stat”, a arătat Geoană.
Ciucă face comisie de anchetă
Nicolae Ciucă anunță că va cere înființarea unei comisii mixte de anchetă.
„Folosirea acestor instrumente nu face parte din instrumentarul democrației. Dacă s-au identificat astfel de demersuri, atunci Mircea Geoană are foarte multe aspecte de clarificat”, a spus, miercuri seara, Nicolae Ciucă, la Cluj.
„Folosirea trolilor și a altor metode de dezinformare, de influențare a percepției oamenilor, de schimbare a cursului democrației, așa cum s-a întâmplat de altfel în Republica Moldova atunci când a fost votat referendumul odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, sunt metode specifice regimurilor autocratice. Deci este absolut necesar ca Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, să facă diferența și să clarifice toate aceste aspecte”, a declarat Ciucă, citat de Mediafax.
Președintele Senatului susține că a fost el însuși ținta unor astfel de atacuri: „Pot să vă spun că am putut să văd pe pagina mea de Facebook și se resimt toate aceste atacuri și a fost nevoie să fim în defensivă pentru a putea să facem față acestor atacuri de troli, pentru că ele se văd absolut instantaneu. Apar o serie întreagă de acțiuni pe pagina de Facebook, ceea ce nu pot să facă oamenii”.