Candidatul independent la preşedinţie Mircea Geoană a afirmat, marţi seară, că nu ştie cine este Tal Hanan, omul cu care preşedintele USR Elena Lasconi îl acuză că s-ar fi întâlnit recent.
Lasconi a spus că Tal Hanan este „un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”.
Ce a spus Lasconi și cum a răspuns Geoană
„De ce v-aţi întâlnit recent cu Tal Hanan, recunoscut şi sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”, l-a întrebat Elena Lasconi, marţi seară, pe Mircea Geoană, în dezbaterea electorală organizată de Antena 3.
În replică, Geoană a susținut că nu ştie cine este această persoană, iar genul acesta de întrebare pare a fi pusă de „Petrov”, numele sub care Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea: „Se vede că îl are pe Petrov consilier, mai nou. Sună prea mult a stilul vechi, pe stil vechi”.
Imediat după declaraţia lui Mircea Geoană, Elena Lasconi a postat pe Facebook mai multe imagini care dovedesc, a spus ea, întâlnirea dintre Geoană și Hanan. Potrivit acesteia, „una dintre fotografii îl arată pe Tal HANAN în faţa sediului Institutului Aspen din Bucureşti, la care Mircea Geoană este preşedinte fondator”.
The Guardian: Tal Hanan, omul care manipulează alegerile
Tal Hanan, cunoscut drept Jorge, este un om de afaceri israelian și fost ofițer al forțelor speciale israeliene. El conduce o echipă de hackeri care operează cu numele de cod "Team Jorge" și care manipulează alegerile la nivel global, potrivit unei investigații publicate anul trecut de cotidianul britanic The Guardian.
„Team Jorge” controlează „o armată” vastă de profile false pe platformele de socializare și își vinde în toată lumea serviciile care includ manipularea alegerilor, răspândirea de informații false, sabotaj online și dezinformare.
Hanan și oamenii lui le-au explicat jurnaliștilor sub acoperire cum pot afla informații compromițătoare despre rivali politici, inclusiv prin metode de hacking pentru a sparge conturi de Gmail și Telegram. Ei au susținut că pot planta materiale false în redacții de știri pentru a le amplifica cu un program informatic special.
Cei de la "Team Jorge" au spus că acceptă diverse forme de plată și monede, inclusiv cripto, iar tariful pentru interferarea în alegeri este între 6 și 15 milioane de euro.
Tal Hanan a susținut că echipa lui a fost implicată în 33 de alegeri prezidențiale, din care 27 au fost încheiate "cu succes".
Ancheta jurnalistică a obținut dovezi că Aims a fost utilizat în campanii false pe rețelele de socializare, multe dintre ele dispute comerciale, în peste 20 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Elveția, Mexic, Senegal, India și Emiratele Arabe Unite.