SRI confirmă că există ferme de troli în România. Ce spune despre propaganda și dezinformarea orchestrate de „actori externi ostili”

SRI confirmă că există ferme de troli în România. Ce spune despre propaganda și dezinformarea orchestrate de „actori externi ostili”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Verificările făcute de SRI cu privire la aşa-numitele ferme de troli arată că există conturi false, create şi activate în cursul acestui an, orientate către lansarea de mesaje de denigrare a unor candidaţi la preşedinţie, transmite preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului Român de Informaţii, senatorul Ioan Cristian Chirteş.

El a precizat că, în context electoral, fermele de troli sau boţi reprezintă, în general, instrumente utilizate pentru creşterea popularităţii candidaţilor sau atacuri asupra contracandidaţilor.

ADVERTISING

Analiza realizată în urma apariţiei în spaţiul public a informaţiilor cu privire la aceste ferme de troli a evidenţiat existenţa şi utilizarea de conturi false la nivelul platformelor de socializare prin care sunt vizate creşterea artificială a popularităţii anumitor competitori, precum şi promovarea de conţinut îndreptat împotriva contracandidaţilor, afirmă Chirteș.

Conturile false au fost create în acest an electoral, iar prin activitatea lor nu au pus în pericol securitatea naţional precizează sursa citată.

ADVERTISING

„În privinţa conturilor false, acestea au fost create şi activate în cursul acestui an, conturile fiind orientate către lansarea de mesaje de denigrare a contracandidaţilor; platformele online vor iniţia demersuri de analiză avansată în vederea identificării de conturi similare şi tipare actionale care conturează amploarea reală a aşa-numitelor ,,reţele de troli"; (…)

ADVERTISING

Având în vedere faptul că, prin amploare şi impact, raportat la gradul extrem de redus al interacţiunilor şi conţinutului generate de conturile false identificate ca active, nu a fost afectată securitatea naţională, datele obţinute fiind transmise Ministerului Afacerilor Interne, pentru gestionarea acestora conform responsabilităţilor legale”, mai informează oficialul Comisiei de control parlamentar asupra SRI.

Potrivit acestuia, în baza unui ordin emis de o autoritate naţională şi a constatării încălcării prevederilor din termenii de utilizare, platformele pot decide eliminarea conţinutului şi/sau închiderea conturilor false.

Chirteș a mai afirmat că în România nu au fost identificate, până acum, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, elemente de conţinut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României.

Scandalul trollilor

Scandalul trolilor a izbucnit după ce Elena Lasconi a dezvăluit că Mircea Geoană s-a întâlnit cu Tal Hanan, ”un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”.

Candidatul independent la preşedinţie Mircea Geoană a spus însă, că nu ştie cine este Tal Hanan.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că într-o clădire rezidenţială există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală.

Apoi, el a revenit cu precizări: nu a solicitat informaţii de la servicii şi nu ştie unde este clădirea respectivă, despre care a aflat „din zona politică”.

Geoană l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu de abuz de putere şi i-a cerut oficial să facă publică sursa politică a informaţiei privind ferma de troli și adresa aşa-zisei ferme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇