Deocamdată e greu de spus care este adevărul în scandalul Geoană – Tal Hanan, specialistul de mare calibru al manipulării electorale în mediul online, cu boți, ferme de troli, pereți de servere și tot tacâmul.
Deocamdată probele concrete prezentate în cauză nu trec de nivelul unor eventuale indicii.
Dna Lasconi a publicat trei fotografii: una cu Tal Hanan în fața unui gard, nu intrând, nu ieșind pe poartă; o poză cu gardul gol și explicația că este al curții sediului Fundației Aspen; o poză, nu e clar dacă din aceeași zi cu precedentele, cu dl Geoană și o doamnă în respectiva curte, deci în spatele gardului.
Niciuna dintre ele nu aduce vreo dovadă a unei întâlniri între Mircea Geoană sau cineva din staff-ul lui Mircea Geoană și Tal Hanan, cu atât mai puțin a unui contract între cei doi, iar dl Geoană neagă vehement orice legătură.
Dacă până la finalul campaniei vor apărea dovezi ale unei întâlniri, știrea nu va mai fi despre fermele care ar lucra pentru dl Geoană, pe care cei mai mulți români nu le înțeleg, deși sună foarte sexy, ci despre minciuna dlui Geoană, ceea ce înțelege oricine și ar fi demolator. Dar, cum spuneam, ceea ce avem deocamdată este neconcludent.
Cea mai interesantă este însă repeziciunea cu care Marcel Ciolacu s-a repezit să preia tema și să o dezvolte vorbind despre “o clădire” cu „foarte multe servere. Ferme de boți pentru Geoană”.
Dacă știa despre toate acestea, e foarte grav că nu a simțit nevoia să facă ceva, nu doar pentru că dl Geoană ar fi cel mai periculos adversar dacă ajunge în finală, ci pentru că premierul României are nu doar dreptul, ci de-a dreptul obligația de a interveni cu toate pârghiile legale pentru a proteja corectitudinea procesului electoral din România.
Abia acum dl Ciolacu a cerut instituțiilor abilitate să ancheteze, care instituții par a fi luate că din oală. Nici șeful AEP, nici ministrul de Interne nu păreau a ști nimic despre severe și clădiri.
Cu siguranță că ancheta se impune. Tal Hanan a fost în România și este puțin probabil să fi fost cum spune chiar domnia sa o vizită turistică, deci trebuie aflat dacă și-a băgat coada pe undeva.
Stranie rămâne și proveniență pozelor prezentate de dna Lasconi. De la "prieteni jurnaliști" scrie domnia sa pe Facebook. O explicație care a stârnit revolta absolut justificată a mai multor jurnaliști care nu pot fi acuzați de vreo complicitate cu dl Geoana, de exemplu, Emilia Șercan și Ovidiu Vanghele.
Extrem de critic a fost și Valeriu Nicolae.
Ce înseamnă jurnaliști prieteni cu un candidat la prezidențiale?
Un jurnalist care nu mai muncește și documentează pentru a oferi informația publicului în interes public, ci muncește și documentează în interesul politic al unui candidat trădează fundamentul moral al profesiei. Adică exact ceea ce partidul dnei Lasconi și electoratul său au acuzat repetat și vehement la adresa unei bune părți a presei.
Dezarmant este că mulți dintre cei intransigenți cu presa aservită PSD și PNL au sărit cu furci și topoare să îi demonizeze în comentarii pe cei care i-au cerut dnei Lasconi să clarifice cine sunt prietenii.
Dacă, într-adevăr, sursa sunt prietenii din presă, înseamnă că fenomenul toxic al jurnaliștilor de campanie, care nu lucrează pentru public, ci pentru candidați, deci politic, este generalizat în aplauzele celor care altfel acuză că presa nu e liberă.
După cum există posibilitatea ca sursa să fi fost un filaj profesionist, posibil din partea unor instituții abilitate care știau că Tal Hanan vine în România și l-au urmărit.
Nu cred că dna Lasconi lucrează mână în mână cu asemenea instituții, nu cred că a angajat detectivi, ci mai degrabă poate să fi fost folosită, mizându-se pe faptul că va mușca din nadă, pentru ca pozele să ajungă în spațiul public cu mare scandal, în interesul altui candidat care imediat s-a suit pe val, candidat despre care chiar putem crede că are ceva sprijin și ceva informații de la o instituție sau alta.
Cu alte cuvinte, nu chiar tot ce zboară se și mănâncă.