Scandalul trolilor de campanie: Au fost identificate zeci de conturi care încercau să promoveze candidați. Poliția a deschis dosar penal

Scandalul trolilor de campanie: Au fost identificate zeci de conturi care încercau să promoveze candidați. Poliția a deschis dosar penal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunţă că au fost identificate zeci de conturi, reprezentând mai multe reţele organizate, care încercau să promoveze anumiţi candidaţi la alegerile prezidenţiale sau parlamentare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

„Am primit un raport în care este evidenţiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare.

În momentul de faţă, toate aceste conturi au fost blocate. Continuă investigaţia, pentru că au fost făcute zeci de reclamaţii", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria.

El i-a îndemnat pe toţi cei care constată existenţa pe reţelele de socializare a unor astfel de conturi să le raporteze către Ministerul Cercetării şi Digitalizării (prin platfoma nofake), precum şi către Autoritatea Electorală Permanentă.

ADVERTISING

Ce făceau respectivele rețele

Ministrul Digitalizării a precizat şi ce acţiuni se derulau de către respectivele reţele.

"Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există. Foloseau, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi. Şi promovau un conţinut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială.

Este de competenţa autorităţilor să stabilească graniţa dintre conţinut ilegitim şi inautentic şi conţinut ilegal. Vorbim despre acţiune care, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi încadrată în sancţiune pur electorală sau chiar în zona de infracţiune. Dar asta vor stabili autorităţile competente. Nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării şi Digitalizării", a afirmat Ivan.

ADVERTISING

Ancheta continuă. Plângerile au vizat toți candidații

El a fost întrebat care sunt instituţiile care urmează să fie sesizate şi cum vor proceda acestea.

"Cu siguranţă că o parte din ceea ce au reuşit să identifice cei de la Meta este inclusiv de competenţa Parchetului. Urmează să se stabilească la nivelul fiecărei instituţii care sunt paşii pentru a ajunge acolo. În momentul de faţă, procedura este următoarea: noi am identificat din punct de vedere tehnic, cei de la META au identificat faptul că există astfel de reţele, prima dată le-am blocat.

În momentul de faţă toate dispozitivele pe care s-au rulat respectivele programe sunt banate şi blocate, adică nu o să mai poată să-şi folosească acele telefoane sau serverele mai departe pentru o operaţiune similară, urmând ca entităţile statului să încadreze în funcţie de gravitatea situaţiei, să încadreze fiecare faptă acolo unde o prevede legea", a declarat Ivan.

ADVERTISING

Ministrul a explicat că plângerile primite la minister "au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi", dar, în momentul de faţă, "nu toţi candidaţi" au folosit aceste practici.

Întrebat care dintre candidaţi sunt identificaţi, el a precizat: "Nu mi s-au transmis informaţii legate de un anumit candidat sau de alt candidat".

Totodată, acesta a dat asigurări că echipa de campanie a lui Marcel Ciolacu nu a folosit astfel de practici, întrebat dacă printre cei vizaţi de investigaţia Meta (compania mamă de la Facebook) se numără şi candidatul PSD la prezidenţiale.

Dosar penal pentru rețelele de dezinformare online

Poliția a anunțat că a început o investigație oficială după ce în spațiul public au apărut informații despre existența unor grupuri organizate care se ocupă cu dezinformarea pe Internet. Anchetatorii spun că au găsit primele indicii care sugerează activități ilegale în mediul online.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne au demarat verificări privind situația semnalată, în urma cărora au rezultat indicii cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni”, informează IGPR.

În acest context, Poliția s-a sesizat din oficiu și a întocmit un dosar penal, cu privire la posibile infracțiuni de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicarea de informații false.

Documentele întocmite au fost înaintate unității de parchet competente.

Scandalul trollilor

Scandalul trolilor a izbucnit după ce Elena Lasconi a dezvăluit că Mircea Geoană s-a întâlnit cu Tal Hanan, ”un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”.

Candidatul independent la preşedinţie Mircea Geoană a spus însă, că nu ştie cine este Tal Hanan.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că într-o clădire rezidenţială există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală.

Apoi, el a revenit cu precizări: nu a solicitat informaţii de la servicii şi nu ştie unde este clădirea respectivă, despre care a aflat „din zona politică”.

Geoană l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu de abuz de putere şi i-a cerut oficial să facă publică sursa politică a informaţiei privind ferma de troli și adresa aşa-zisei ferme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇