Românii vor putea sesiza dezinformările de tip deepfake de pe Facebook, Instagram sau TikTok direct pe site-ul Ministerului Digitalizării.
Ulterior, specialiştii din Ministerul Cercetării vor analiza rapid și trimite reclamațiile mai departe către platformele de social media pentru a fi eliminate.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță vineri dimineaţă că a lansat primul mecanism oficial de raportare a conținutului deepfake din România.
Platforma nofake se găseşte pe site-ul Ministerului Digitalizării, la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.
„Puteți raporta conținutul deepfake de pe rețelele de socializare Facebook, Instagram, Google, YouTube și TikTok.
Platforma va asigura analiza rapidă și transmiterea către platforme în termen foarte scurt, de până la 60 de minute, a cererilor care vizează falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online, cu scopul eliminării", a scris pe Facebook Bogdan Ivan.
Echipa de analiză lucrează şi în weekend, însă nu şi noaptea.
"Echipa mea din cadrul MCID va asigura permanența în preluarea cererilor în fiecare zi, inclusiv în weekend, în intervalul 08:00-22:00”, mai transmite ministrul.
Bogdan Ivan le mulțumește giganţilor IT Google, Meta și TikTok pentru efortul pe care-l fac: „Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare”.
Iniţiativa vine în contextul campaniilor din anul mega-electoral 2024. Deja mai mulţi politicieni apar în clipuri false, care circulă la liber pe Internet. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, toţi au devenit victimele unor astfel de deepfake.
Luna trecută Guvernul a adoptat un memorandum prin care nouă instituții ale statului vor coopera pentru eliminarea conținutului fals de pe internet