Comerțul și securitatea merg mână în mână. Ce trebuie să facă UE

Iuliu Winkler este deputat european, vicepreședinte al Comisiei de comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, raportor permanent al INTA în relația UE-China, membru în Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză. Este membru UDMR și al Grupului PPE din Parlamentul European. A fost ministru delegat pentru Comerț și ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației. Iuliu Winkler a fost deputat în Parlamentul României, secretar al Comisiei pentru buget finanțe și bănci din Camera Deputaților. El este economist și inginer.

Comerțul internațional generează noi locuri de muncă, bunăstare și dezvoltare. Acum, în mijlocul unei crize a energiei, a prețurilor, a inflației ridicate, trebuie să ținem cont de rolul comerțului ca instrument strategic în procesul de fortificare a poziției Uniunii Europene în plan global. Comerțul este și un factor esențial în generarea de prosperitate și progres.

Politica comercială comună a Uniunii Europene este un domeniu cheie pentru afacerile interne europene, pentru economia Uniunii, și implicit pentru IMM-uri și economia locală. Pentru Uniunea Europeană, o agendă comercială diversificată este esențială pentru a face față unor dependențe strategice, cum este dependența de Rusia în privința resurselor energetice sau cea față de materiile prime critice din China.

ADVERTISING

Uniunea Europeană trebuie să abordeze cu hotărâre aceste provocări cu scopul diminuării, chiar a eliminării, dependențelor față de un singur furnizor, astfel încât să nu mai fim vulnerabili în fața șantajului economic. Comerțul și securitatea merg mână în mână, iar în actuala situație internațională, Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a promova o agendă comercială mai deschisă și mai asertivă.

Veștile despre încheierea negocierilor pentru un acord comercial între Uniunea Europeană și Noua Zeelandă sunt excepționale, deoarece acest acord de liber schimb vine să consolideze interacțiunile bazate pe reguli pe arena comercială globală. Prin promovarea unor relații bazate pe valori și pe mentalități similare cu parteneri geostrategici cheie, nu numai că promovăm interesele europene în străinătate, dar contribuim și la bunăstarea și prosperitatea cetățenilor Uniunii Europene.

Negociatorii DG Trade din cadrul Comisiei Europene au prezentat în cadrul reuniunii Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European principalele elemente ale Acordului de Comerț Liber încheiat cu Noua Zeelandă. Acesta va elimina numeroase taxe vamale impuse în prezent companiilor europene care exportă în Noua Zeelandă și, în același timp, va asigura și protecția sectoarelor sensibile ale economiei europene, în primul rând, sectorul agricol.

Acordul comercial cu Noua Zeelandă este cu adevărat un tratat de secolul 21 deoarece include implementarea de către părți a Acordului Climatic de la Paris și are prevederi legate de dreptul muncii, de economia sustenabilă, de protecția mediului și protecția drepturilor omului. În acest sens, putem considera acest Acord de Comerț Liber ca fiind un model pentru noile negocieri comerciale ale Uniunii Europene.

În aceeași reuniune a Comisiei INTA, Președinția cehă a Uniunii Europene și-a prezentat prioritățile, printre care, la loc de frunte, se situează promovarea acordurilor de comerț liber ale UE și consolidarea legăturii din ce în ce mai importante dintre comerț și securitate care caracterizează tendințele globale ale ultimilor ani.

Aceste priorități sunt binevenite deoarece așteptăm pe ordinea de zi a Parlamentului European ratificarea mai multor acorduri comerciale și o relansare a eforturilor UE de a deschide noi piețe pentru exportatorii europeni.

Așadar, salut încheierea negocierilor UE-Noua Zeelandă și sper că în curând negociatorii DG Trade vor finaliza și acordul UE-Australia.

Aceste două acorduri de comerț liber vin cu plusvaloare geopolitică în perspectiva nevoii Uniunii Europene de a-și consolida poziția în regiunea Indo-Pacifică. La granițele Uniunii Europene este război, lumea întreagă se află în criză.

În vremuri grele, avem nevoie de aliați și de parteneri, chiar dacă ei se află la depărtare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇