Ceea ce nu face niciodată un demnitar

Ceea ce nu face niciodată un demnitar

Că aproape fiecare politician simte acum nevoia să scoată panglici pe gură și să ocupe ecranul cu cea mai tare declarație, unii de la care personal mă așteptam la mult mai multă înțelepciune, este una.

Și principala responsabilitate este a președintelui, care a creat această combinație extrem de greu de gestionat și acum nu coboară din Olimp pentru a tranșa situația.

Există informații deja confirmate despre o întâlnire discretă între Klaus Iohannis și Dan Barna, părea că ea a tranșat limitele, însă conferință de presă a lui Vlad Voiculescu a aruncat din nou scena în aer. Nu știu dacă ce au discutat cei doi mai este valabil.

ADVERTISING

Situația în care s-a ajuns frizează ridicolul: USR-PLUS nu pleacă de la guvernare, dar înjură aproape în cor premierul a cărui schimbare nu intră nici în calculul liberalilor, nici al președintelui. În schimb, USR-PLUS transmite pe voci oficiale că îl preferă premier pe Ludovic Orban în guvernarea căruia s-ar fi întâmplat o seamă de nenorociri acuzate de revocatul ministru al Sănătății.

Nu văd cum poate concepe USR-PLUS continuarea acestei coaliții, din care nu vrea să iasă, dar în care premierul liberal a fost insultat cum puțini pesediști au făcut-o. Doar pe la AUR am mai auzit asemenea vorbe.

Dar, cum spuneam, acest spectacol politic absolut derizoriu este una. Faptul că în el au fost acuzații de o gravitate extremă care privesc sistemul sanitar și încrederea în el, e cu totul altceva.

În conferința de presă de răcorire (și poate preconstituire de agumente în vederea unor evoluții judiciare viitoare - renașterea tezei lui Dragnea privind statul paralel), dl Vlad Voiculescu a făcut o afirmație de-a dreptul șocantă: numărul deceselor raportate de autorități este mai mic decât cel real.

”O să-l rog pe dl ministru interimar, care ocupă de asemenea funcția de premier, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale (PNL – n.red.), anul trecut, cu privire la raportarea deceselor. A deceselor din spitalele COVID-19.

N-aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm, dar investigația ne arată că există diferențe fundamentale între cifrele reale și cele raportate”, a spus Vlad Voiculescu.

Este posibil să existe de la erori, la fraude. Nu am datele necesare să comentez acest lucru. Dar un demnitar/fost demnitar responsabil nu are dreptul să vorbească despre așa ceva până când nu poate pune pe masa date certe, la virgulă, și felul în care a fost/trebuie corectată eroarea.

Motivul pentru care oamenii ajung foarte târziu la spital, cu forme foarte grave de Covid, este frică de spital unde aud că se întâmplă tot felul de nenorociri. Unele certe cum sunt incendiile, altele parte din campanii de manipulare: pacienți legați de pat, oxigen ucigaș, iar acum, iată, morți nedeclarate sau necuantificate.

Dacă așa s-a întâmplat, e foarte, foarte grav, trebuie spus și, mai ales, corectat. Dar dacă este așa, cum de nu s-a prins dl ministru decât la finalul celor 113 zile de mandat? Înseamnă că 103 zile din mandatul domniei sale decesele au fost greșit raportate?

Dar și să fie așa, dl Voiculescu nu avea niciun drept să vorbească doar pe bază de indicii. Următorul ministru va fi din partidul domniei sale, sunt zvonuri că ar urma să-i fie consilier, deci ar fi putut urmări evoluția grupului de lucru pe care spune că l-a creat.

În paranteză fie zis, USR-PLUS îl vrea premier pe cel în mandatul căruia a fost concepută metodologia problematică?

Nu este prima dată când dl Voiculescu face acest tip de afirmații. La începutul mandatului își manifesta neîncrederea în relevanța datelor testării, tot fără cifre, tot fără remedii. Mai târziu acuza, tot fără cifre pe masă, că raportările zilnice au fost măsluite în apropierea alegerilor, pentru că apoi să retracteze.

"Nu există un moment pentru adevăr și transparență", a spus dl Voiculescu la Digi24. A arunca indicii, fără cifre clare, nu înseamnă adevăr și transparență. Înseamnă iresponsabilitate.

Surse din USR-PLUS spun că dl Voiculescu a fost rugat de colegi să nu arunce această temă, însă nu a vrut să asculte.

După care a venit rândul premierului Cîțu și al vicepremierului Barna să își paseze reciproc acest cartof fierbinte: premierul a cerut o informare, vicepremierul spune că a trimis-o deja. Inadvertențe și bâjbâieli.

Povestea a venit mănușa pentru PSD, care demult vrea să facă o comisie de anchetă pentru măsluirea datelor pandemiei.

„PSD a avut dreptate când a susținut că datele privind pandemia au fost măsluite și că actuala guvernare a ascuns realitatea cetățenilor din interese politice, electorale sau de imagine. Scandalul din Coaliția de guvernare confirmă pe de o parte faptul că românii au fost mințiți de autorități, iar pe de altă parte că deciziile privind restricțiile impuse populației nu au fost fundamentate pe date epidemiologice reale, ci după interesele politice ale guvernanților”, a spus PSD, într-un comunicat de presă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇