Ce înseamnă strategia Dăncilă și populismul mimetic. Mai poate fi limitat dezastrul AUR?

Ce înseamnă strategia Dăncilă și populismul mimetic. Mai poate fi limitat dezastrul AUR?

Oficial pe locul doi în sondajele făcute cu un an înaintea alegerilor, AUR se prefigurează a fi marele câștigător al primelor runde de alegeri din 2024, în pofida semnalelor de alarmă și a tonului grotesc cu care acest partid joacă pe scena politică.

Iar duplicitatea atât a celorlalte partide, cât și a președintelui Iohannis nu face decât să grăbească dezastrul.

Creșterea AUR în sondaje se datorează atât capitalizării furiei, marginalizării și resentimentelor sociale, cât mai ales strategiei scăpate din mâini a partidelor mainstream PNL și PSD, secondate de președintele Klaus Iohannis, de a crea un rău mai mare, un partid cu tente extremiste atât de grotești, încât să fie nevoie de un vot pro-PSD/PNL, pentru ca țara să nu cadă pe mâinile lui.

ADVERTISING

Așa cum Klaus Iohannis a avut nevoie de Viorica Dăncilă în turul doi al prezidențialelor și a validat-o ca adversar mai rău decât el, la fel PSD și PNL au nevoie de un AUR cât mai malefic, iar lupta de mahala să ocupe toată arena electorală.

De aceea, PSD&PNL au lansat teme cu potențial polarizant, lăsând apoi AUR să le radicalizeze: cazul de manual rămâne falsa adâncire a canalului Bâstroe, lansată de ministrul Sorin Grindeanu, pentru ca în mișcarea a doua tema să fie radicalizată de AUR și compania.

O strategie utilă electoral, riscantă social și care a avut potențialul de a compromite România în fața aliaților din NATO și UE.

Președintele Klaus Iohannis a înțeles de bună-seamă acest lucru, dar s-a poziționat duplicitar, în stilul caracteristic PSD: una spunem în țară, alta în afară. Astfel, președintele a menționat de două ori că chestiunea Bâstroe a fost o manipulare („un mit”), în mesaje transmise în deplasări și fără ca măcar să ceară Guvernului și responsabililor cu fake news-ul care a afectat imaginea României în UE și NATO explicații publice.

Așa se face că ministrul care a lansat o temă evidentă de manipulare rusească este în continuare ministru și, mai mult, nu face efortul de a explica oficial, public, cine l-a indus în eroare, dacă mecanismele de rezistență instituțională în fața manipulărilor rusești au cedat.

Mai mult, ministrul nu a prezentat public rezultatele măsurătorilor făcute pe Bâstroe, cu toate că președintele a spus clar, de la Bruxelles, că nu s-a adâncit deloc canalul.

Fără explicații, asumarea erorilor și sancțiuni pentru propagarea unui fake news în măsură să compromită capacitatea României de a rezista manipulărilor rusești, tema rămâne teren fertil pentru AUR, PSD/PNL și Klaus Iohannis mizând pe strategia Dăncilă: răul mai mare.

Dacă PSD/PNL nu fac decât să repună în scenă această strategie facilă, și alte partide de opoziție aleg mai degrabă să preia tehnici și mesaje populiste decât să construiască o alternativă reală de dezbatere și ofertă politică.

Un exemplu este inițiativa unui parlamentar REPER, ca parlamentarii să fie testați psihiatric, în așa fel încât cei cu afecțiuni din acest spectru să fie înlăturați. Propunerea este extremistă, în sensul eugeniei sociale, și vine la puțin timp de la defăimarea persoanelor cu afecțiuni psihiatrice, pe care a instrumentat-o un post de televiziune, România TV, de altminteri considerat nefrecventabil de către politicienii onorabili măcar intelectual.

Asta arată nu atât rea-credința, cât ușurința de a prelua mai degrabă populismul decât de a-l combate: problema senatoarei Șoșoacă, cea vizată de propunerea REPER, nu este de ordin psihiatric, ci de ordin moral și intelectual. Pe acest teren trebuie combătut AUR, nu pe terenul populist.

Cu cât sunt însă hrănite marginalizarea și resentimentul unor categorii sociale, cu atât crește resemnarea celor din electoratul moderat, mai degrabă dispus să absenteze de la alegeri decât să aleagă relele mai mici.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇