Orban vrea o coaliție USR-PMP-Forța Dreptei de la europarlamentare. PSD va împinge AUR spre turul 2. Iohannis, greu de citit

Orban vrea o coaliție USR-PMP-Forța Dreptei de la europarlamentare. PSD va împinge AUR spre turul 2. Iohannis, greu de citit

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, susţine că a avut mai multe întâlniri cu liderii USR şi PMP, Cătălin Drulă şi Eugen Tomac, pentru a negocia o coaliţie de centru-dreapta în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Orban a vorbit, sâmbătă, la PrimaTV şi despre cum PSD face tot ce este posibil ca să-l urce pe candidatul AUR în turul doi, dar şi despre marea problemă pe care a avut-o în relaţia cu Klaus Iohannis: este foarte greu de citit.

Pentru un vehicul politic nou, ai nevoie de minim 6 luni şi cel puţin o tură de alegeri

Ludovic Orban a precizat că USR, PMP şi Forţa Dreptei ar trebui să meargă împreună încă de la alegerile europarlamentare din 2024.

Liderul Forţa Dreptei a fost întrebat de ce nu apare în poză alături de Cătălin Drulă şi Eugen Tomac, care au dat startul coagulării dreptei împotriva coaliţiei PSD-PNL. 

”Startul unei coagulări a dreptei a fost dat mai demult. Am avut mai multe întâlniri (cu Cătălin Drulă şi cu Eugen Tomac - n.red.). Orice discuţie pentru coagularea unui pol de centru-dreapta care să poată să creeze o alternativă competitivă, serioasă la actuala putere este binevenită şi nu poate decât să mă bucure.

ADVERTISING

În mod evident, eu sunt susţinătorul unei coaliţii de centru-dreapta, care să aibă la bază valorile liberal-conservatoare şi care să dea cu adevărat o speranţă oamenilor dezamăgiţi, supăraţi, care nu mai cred în şansa unei schimbări în bine, să poată să retrezească speranţa pentru partea din societate care este profund nemulţumită faţă de modul în care este guvernată România”, a declarat Ludovic Orban. 

Fostul premier susţine că nu a existat o dispută între el şi Cătălin Drulă legată de o viitoare împărţire a funcţiilor.

”N-am avut nicio discuţie legată de funcţii. Absolut nicio discuţie. Am avut discuţii legate de situaţia politică şi de faptul că este absolut necesară o asemenea coalizare”, a spus Orban. 

Întrebat dacă USR, PMP şi Forţa Dreptei ar trebui să meargă împreună încă de la alegerile europarlamentare, Ludovic Orban a răspuns: 

”Da, pentru că un vehicul politic nou trebuie să-l faci cunoscut către toţi cetăţenii. Ţinând cont de cum arată media astăzi, ţinând cont de ce s-a întâmplat şi pe reţelele de socializare - şi anume noii algoritmi de la Facebook, care au distrus complet reach-ul pentru comunicarea politică -  ca să poţi face cunoscut un brand la nivelul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, ai nevoie de minim şase luni de zile şi de participarea în cel puţin o tură de alegeri, astfel încât la următoarele alegeri să obţii cu adevărat rezultatul maxim”. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că două echipe din partea USR şi PMP au purtat, miercuri, discuţii despre construirea unei alternative de dreapta la coaliţia PSD-PNL în contextul anului electoral 2024.

PSD şi-a creat această opoziţie, AUR

Fostul premier susţine că PSD îşi doreşte o finală prezidenţială cu candidatul AUR.

”Bătălia la alegerile prezidenţiale o să fie foarte dură, între trei poli: PSD, care fie se aliază cu PNL, fie (candidează -n.red.) PSD ca PSD. Eu estimez în continuare o posibilă candidatură comună PSD-PNL la alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

O să mai ai o coaliţie de centru-dreapta, care se va bate să intre în turul doi. Şi o să ai şi candidatul extremist pe care şi-l doresc pesediştii şi o să facă tot ce este posibil ca să-l urce în turul doi, pentru că ei ştiu foarte clar că, dacă intră în turul doi cu un candidat decent de centru-dreapta, şansele lor de a câştiga alegerile prezidenţiale sunt foarte mici”, a declarat Ludovic Orban. 

ADVERTISING

Întrebat dacă estimează o finală PSD versus AUR la prezidenţiale, Ludovic Orban a răspuns: ”Asta îşi doreşte PSD. Pentru asta PSD şi-a creat această opoziţie, a creditat această opoziţie (AUR - n.red.)”. 

Iohannis nu avea obiceiul să dea ordine

Fostul prim-ministru a făcut dezvăluiri şi despre modul în care comunica, în perioada în care era şef al Guvernului, cu preşedintele Klaus Iohannis.

Orban a povestit că marea problemă pe care a avut-o în relaţia cu preşedintele este că acesta „este greu de citit”.

„Cu siguranţă comunicarea dintre Iohannis şi Ciucă este diferită de comunicarea dintre mine şi Iohannis. (...) Marea problemă în relaţia cu Iohannis pe care am avut-o este că e un om foarte greu de citit.

Relaţiile interumane trebuie să ne facă predictibili, să ne facă deschişi, ca oamenii să poată să înţeleagă chiar după mimică, nu numai după cuvinte, care sunt gândurile noastre, care sunt intenţiile noastre. Iohannis şi-a mascat totdeauna foarte bine sentimentele, emoţiile şi adevăratele intenţii”, a afirmat Ludovic Orban. 

El a povestit şi cum proceda preşedintele atunci când avea o solicitare. 

„Nu avea obiceiul să dea ordine. Foarte rar se întâmpla să apeleze la un ton imperativ. Le formula într-un mod uşor digerabil şi acceptabil chiar şi lucruri care erau greu de digerat şi de acceptat”, a relatat Ludovic Orban. 

Orban a precizat că „nu prea a acceptat” astfel de lucruri „greu acceptabile”, dând ca exemplu în acest sens măsura închiderii pieţelor şi a şcolilor în perioada pandemiei, pe care însuşi şeful satului a anunţat-o.

„Sunt anumite lucruri, dar, să ştiţi, eu nu am acceptat orice”, a adăugat fostul premier.

Acesta a arătat că „la ora actuală orice cere Iohannis aia se execută în partid” (în PNL – n.red.), pentru că şeful statului „păstrează încă un control cel puţin asupra nucleului dominant”.

„Partidul nu are o conducere autonomă care să facă analize, sondaje, să impună criterii, dovadă e pe cine a pus la Educaţie: Ligia Deca, care nu avea nicio legătură cu Partidul Naţional Liberal”, explică Orban.

Fostul lider liberal mai este de părere că preşedintele „îşi pierde progresiv puterea” în ultimul an de mandat, arătând, în acest context, că la fel se va întâmpla şi în cazul influenţei lui Klaus Iohannis asupra PNL. 

Ludovic Orban a mai povestit că, în anul 2013, după venirea lui Klaus Iohannis în PNL şi alegerea sa ca prim-vicepreşedinte al partidului, la propunerea fostului preşedinte Crin Antonescu şi după ce a primit o derogare privind vechimea, i-a spus, în Delegaţia Permanentă, „să nu se aştepte să fie primit cu aplauze şi să nu-şi imagineze că membrii PNL sunt foarte fericiţi că a adus preşedintele partidului pe cineva din afară ca să-l pună pe poziţia numărul 2, în condiţiile în care sunt mulţi alţi membri PNL care ar fi meritat poziţia şi ar fi obţinut-o  dacă era un congres pe bune”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇