Cât va ține valul 4? Din cauza lipsei restricțiilor și a vaccinării precare, România poate dezvolta o tulpină proprie, anunță specialiștii

Ceea ce nu-l lasă pe medicul Gindrovel Dumitra să doarmă noaptea e că, în condițiile actuale, s-ar putea “selecta” o tulpină autohtonă de coronavirus care să genereze un nou ciclu de infectare în întreaga lume.
Cât va ține valul 4? Din cauza lipsei restricțiilor și a vaccinării precare, România poate dezvolta o tulpină proprie, anunță specialiștii
  • Profesorul Alexandru Rafila nu exclude posibilitatea apariției unei variante românești a virusului, dar e mai îngrijorat de colapsul sistemului de sănătate.
  • Epidemiologul Emilian Popovici consideră că apariția unei tulpini autohtone ar fi un coșmar, anunțând că valul patru de pandemie a început în țara noastră încă din luna iunie.
  • Un expert american avertizează că un grad mare de infectare îi oferă virusului numeroase posibilități pentru a evolua.

De la apariția virusului în Wuhan, China, confirmat oficial la sfârșitul lunii ianuarie 2020, au existat patru variante majore (tulpini) care au circulat în lume, provocând valuri succesive de epidemie.

Aceste noi mutații ale virusului apar în momentul în care acesta ajunge în teritorii în care găsește o populație densă cu o interacțiune socială ridicată.

“Când ai un grad atât de mare de infectare, îi oferi virusului numeroase oportunități pentru a se adapta și a evolua”, anunța Ryan McNamara, cercetător al Școlii de Medicină a Universității din North Carolina, pentru o emisiune a postului public de radio din SUA.

Atenție, această declarație era făcută în februarie 2021, înainte de apariția tulpinii Delta care a provocat un val pandemic global.

ADVERTISING

“Noile tulpini pot schimba cursul pandemiei, iar această posibilitate e cu adevărat îngrijorătoare”, a declarat și dr. Krutika Kuppalli, profesor la Facultatea de Medicină a Universității South Carolina.

Prima variantă de coronavirus a fost detectată în Marea Britanie, în data de 20 septembrie 2020. 

Intitulată mai târziu tulpina Alfa, aceasta a provocat al doilea mare val pandemic în această țară, răspândindu-se apoi în întreaga lume.

În acea perioadă, Marea Britanie a înregistrat o medie de peste 25.000 de infectări zilnice și una a deceselor de peste 450 pe zi.

Valul pandemic a început în Regatul Unit, cu o populație de 67 de milioane de locuitori, la sfârșitul lunii septembrie și s-a încheiat la jumătatea lunii decembrie a acelui an.

La acea vreme, nu fusese autorizat niciun vaccin. 

A doua variantă de coronavirus a fost detectată în Africa de Sud, în data de 20 mai 2020.

A fost intitulată mai târziu tulpina Beta și a provocat un puternic val pandemic în această țară, cu o populație de 60 de milioane de locuitori, înregistrându-se o medie de 300 de decese zilnice.

Varianta Beta a fost și prima care a generat discuții despre eficiența vaccinurilor în fața mutațiilor virusului.

A treia variantă de coronavirus a fost detectată în Brazilia, în luna noiembrie 2020.

A fost denumită tulpina Gama și a generat o tragedie într-o țară cu o populație de 214 milioane de locuitori.

După SUA, în Brazilia s-au înregistrat cele mai multe decese din lume, 599.865 până în data de 7 octombrie.

A patra variantă de coronavirus a fost detectată în India, în luna octombrie 2020.

Denumită Delta, e cea mai virulentă tulpină, care a generat un nou val pandemic în ciuda faptului că într-o mare parte din statele dezvoltate începuse procesul de vaccinare.

În țările cu rată ridicată de inoculare a serului, deși a crescut numărul de cazuri, internările în spital și decesele au fost la un nivel mult mai redus decât în valurile precedente.

Cât va ține pandemia?

Trei specialiști, intervievați de SpotMedia.ro, au analizat situația actuală și conform datelor pe care le-au avut la dispoziție au încercat să răspundă.

“Din ce văd acum, valul 4 poate ține până în primăvară”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

“Pentru ca numărul de cazuri să scadă vertiginos, e nevoie de o închidere totală, de intrare în <lockdown>, pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni”, a adăugat acesta.

“Durata acestui val pandemic depinde și de alți factori, cum ar fi gradul de conștientizare a pericolului din partea populației, dar și de câte persoane vor decide să se vaccineze”, a mai spus medicul Gindrovel Dumitra.

“Mă îndoiesc, din datele de până acum, că vom ajunge rapid la o acoperire vaccinală de 90% din populația eligibilă astfel încât să oprim acest val”, a declarat specialistul.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că valul 4 nu va fi foarte lung din cauza faptului că tulpina Delta se va răspândi rapid în întreaga populație nevaccinată.

“O să se ajungă în situația în care virusul nu mai are pe cine să infecteze”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici, pentru SpotMedia.ro. 

“Nu e deloc de joacă cu această variantă. Noi am intrat pe o creștere a numărului de infectări încă din luna iunie, când aveam o rată de multiplicare a virusului de 1,1”, a anunțat medicul. 

Rata de infectare R=1,1 înseamnă o transmitere accelerată, doar dacă R coboară sub cifra 1, atunci transmiterea începe să scadă în intensitate.

“Avem de-a face cu o tulpină care are o posibilitate de infectare de 1 la 8, adică o persoană care a luat virusul îl transmite, în medie, la alte opt persoane”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici, referindu-se la gradul ridicat de contagiozitate a variantei Delta.

“De două luni ne aflăm la o rată R=1,2, adică o transmitere extrem de intensă și aș face precizarea că aceste calcule sunt făcute pe caracteristicile tulpinii Alfa, unde aveam o perioadă de incubație mult mai lungă, de peste 8 zile, acum, la Delta, e de cel mult 5 zile”, a precizat medicul. 

“Varianta Delta va infecta toate persoanele care sunt receptive, adică sunt nevaccinate și expuse la virus. Avem nevoie de seturi de măsuri mai eficiente. Nu cred că ne putem permite un <lockdown> din cauza situației economice”, a spus epidemiologul Emilian Popovici, pentru SpotMedia.ro.

Alexandru Rafila, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, președintele Societății de Microbiologie din România și deputat PSD, susține că valul 4 de pandemie se va stabiliza undeva la sfârșitul lunii octombrie.

“Dar depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi și alta e mult mai jos” a spus specialistul, pentru Spotmedia.ro.

“Numărul foarte mare de cazuri va depăși capacitatea sistemului sanitar și vom asista la două tipuri de probleme: severitatea îmbolnăvirii de Covid-19 a persoanelor nevaccinate, dar și agravarea stării de sănătate a bolnavilor cronici care nu mai au acces la tratamente și medici”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

“Cred că gravitatea și intensitatea valului 4 vor fi influențate și de reacția individuală”, a adăugat acesta.

“Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare și vor respecta cu strictețe măsurile de protecție și distanțare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut”, a anunțat microbiologul Alexandru Rafila.

Posibilitatea apariției unei tulpini românești

Cei trei specialiști au recunoscut că situația este atât de gravă încât există posibilitatea să apară chiar și o variantă autohtonă a virusului.

“Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.

“Noile variante s-au selectat în țările și teritoriile unde virusul s-a răspândit necontrolat”, a spus acesta, susținând că ne aflăm într-o conjunctură propice.

“Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, a mai adăugat medicul.

Medicul Emilian Popovici a recunoscut și el că există posibilitatea de “a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coșmar”, a spus el.

Specialistul a susținut că evoluția noilor variante a avut loc în țări cu o mare densitate a populației, condiții de sărăcie, cu restricții foarte puține sau conduse de lideri politici care nu credeau în existența virusului, cum ar fi Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, și care nu au făcut nimic pentru protejarea oamenilor.

“De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o țară care are un segment mare din populație imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a declarat medicul Emilian Popovici, explicând că o nouă tulpină a putut să se formeze din cauza lipsei de imunitate a multor persoane din Africa de Sud infectate cu HIV.

Profesorul Alexandru Rafila a recunoscut că “teoretic există șansa apariției unei tulpini locale în contextul pandemic de astăzi”, dar a adăugat că e mai îngrijorat de un posibil colaps al sistemului sanitar decât de o astfel de evoluție a virusului. 

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇