Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție

Când PSD nu se poate abține. Rânjetul lui Dragnea în noua coaliție

Alegerea Laurei Vicol în fruntea Comisiei juridice din Camera Deputaților este scandaloasă nu pentru ca domnia sa în cariera de avocat a apărat infractori celebri, de la interlopi la Alina Bica.

Exercițiul unei profesii nu este în sine o culpă cât timp oricine are dreptul la apărare, iar avocații penaliști mor de foame dacă acceptă doar inocenți.

Dar Laura Vicol nu s-a limitat a fi avocat și a acționa în limitele profesiei, precum alți confrați celebri și cât se poate de onorabili.

Mai ales în teribila epocă Dragnea, aproape seară de seară dna Vicol era la Antena 3 sau RTV. Dacă ar fi fost acolo pentru a prezenta poziția publică a clienților domniei sale ar fi fost în regulă. Avocatul este și un purtător de cuvânt foarte calificat, desigur.

ADVERTISING

Dar dna Vicol era acolo pentru a susține acțiunile politice ale regimului Drangea împotriva statului de drept. A susținut cu tărie toate modificările la legile justiției, toate atacurile la DNA și ICCJ.

Degeaba a scapăt PSD de Șerban Nicolae în pantaloni dacă acum promovează Șerban Nicolae în fustă. Pentru că asta este dna Vicol, Șerban Nicolae în fustă.

Sigur că viața personală a oricărei persoane, cine îi sunt prietenii, cum vorbește cu ei, ce le permite și ce nu reprezintă o problemă intimă. Dar discuția interceptată între dna Vicol și un acuzat de proxenetism, șantaj, tentativă de omor și spălare de bani arată clar o formă de subordonare a celei ajunsă președinta Comisei juridice a Camerei Deputaților față de un inculpat acuzat de fapte extrem de grave. Iar aceasta este o vulnerabilitate pentru funcția actuală.

“Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!” Așa îi spune și acum președintei Comisiei juridice unul dintre cei mai periculoși interlopi din România? Cum poate fi combătută de PSD suspiciunea absolut rezonabilă că aceea care-i permitea docilă interlopului să-i spună “curvă” și “dobitoacă” nu va respecta întocmai ordinele și interesele acestuia în continuare?

În plus, există o vorbă românesca veche: spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești. Când infractorii nu îți sunt doar clienți, ci și naș sau prieteni apropiați, nu știu dacă prezinți garanțiile morale ale funcției de președinte al Comisiei juridice.

Mai mult decât atât, dna Vicol are și un trecut politic sulfuros. Înainte de a candida pe lista PSD a fost pe lista PRU, partid fondat de Sebastian Ghiță.

Ce atribuții are dna Vicol ca președintă de comisie spune art 48 din Regulamentul Camerei. Pe scurt, are un rol extrem de important în stabilirea agendei, dă în lucru proiectele pentru analiză, le poate accelera pe unele sau bloca în sertar pe altele.

Am înțeles că funcția a revenit PSD ca urmare a formării noii coaliții de guvernare. Dar nu era singura opțiune a PSD pentru ea și în mod cert puține erau la fel de scandaloase ca Laura Vicol. Se pare că nu s-a putut abține de la această aroganță.

Ea infirmă tot efortul declarativ al lui Marcel Ciolacu de a se desprinde de trecutul recent, de a se disocia de măcelul făcut de regimul Dragnea, care a costat atât de mult chiar PSD însuși.

Cocoțarea Laurei Vicol la șefia Comisiei juridice a Camerei Deputaților este rânjetul lui Dragnea pe chipul machiat al PSD. Și având în vedere reacția vehementă a presei nu mă îndoiesc că rânjetul acesta s-a văzut, cu frisonul aferent, și la Bruxelles, și din biroul lui Franz Timmermans, și la socialiștii europeni a căror încredere PSD se luptă să o recâștige.

Guvernarea aceata este marele test al PSD. Dacă a învățat ceva, dacă nu mai repetă greșelile trecutului, dacă merită să fie considerat frecventabil, inclusiv în plan extern.

Iar ca să evite erodarea rapidă, prima condiție era să nu enerveze electoratul antiPSD. Să-l lase demobilizat printr-o prestație fără stridențe. Laura Vicol este o imensă stridență și un început cât se poate de prost.

Cât despre faptul că deputații PNL au votat așa ceva arată gravitatea prăbușirii liberalilor. Probabil că PSD îi poate spune liniștit PNL: “Băi, tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇