PNL și PSD nu prea au de ales. Șase premise

PNL și PSD nu prea au de ales. Șase premise
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acest nou guvern și această nouă majoritate nu mulțumesc niciun partid și niciun electorat.

De la sentimentul trădării și al abandonului pe care îl resimt useriștii, mulți liberali și majoritatea alegătorilor lui Klaus Iohannis, la o oarecare derută a susținătorilor PSD.

Partea aceasta vocală este însă minoritară în raport cu majoritatea tăcută a României, absentă de la ultimele alegeri, înfricoșată de impredictibilitate, care nu își dorește decât un pic de stabilitate și senzația că e cineva care deține controlul, că e cineva care ține volanul, mai bine sau mai rău, dar îl ține.

Pentru aceasta majoritate este posibil ca simpla încheiere a crizei politice să fie o ușurare. Ca dovada, vedeți pe cineva în piețe protestând față de noua formulă guvernamentală?

Dezamăgirea și furia unei părți din electorat este, cum am mai spus, justificată de imoralitatea PNL și a președintelui Iohannis care și-au încălcat singura ofertă de campanie – pe-se-de!

Dincolo de asta însă este o majoritate legitimă politic, rezultată din alegeri. Și, în mod paradoxal, cred că șansele de a vedea duse la bun sfârșit câteva reforme importante sunt mai mari decât ar fi fost în cazul revenirii la vechea coaliție, indubitabil morală, dar fragilă.

De ce?

1.PNRR. Cele 30 de miliarde nu vor veni, pur și simplu, pe proiecte, cum se întâmplă cu exercițiul bugetar european ordinar. Sunt bani condiționați de reformele pe care statul român s-a angajat să le facă: reforma pensiilor, codurile penale, digitalizare, modernizarea educației, autostrăzi, politici de mediu etc.

După cum explică fostul ministru Cristian Ghinea pentru SpotMedia.ro orice eșec blochează absolut toți banii europeni pentru absolut toate domeniile. Bani care de această dată sunt impregnați în buget. Fără ei, deficitul se duce la cer.

Cu alte cuvinte, PSD-PNL-UDMR vor avea un program de guvernare făcut de USR și impus prin PNRR.

Își va asuma PSD sau PNL să preia decontul imens al ratării PNRR. Mai ales sub tirul fostului ministru care a coordonat planul? Ar fi un cost politic imens care îl poate zdrobi politic pe cel considerat vinovat.

Un prim semn există: majorările de pensii nu ies din anvelopa negociată în PNRR, de 9.4% din PIB, deși apetitul pentru majorări al PSD era cu mult mai mare.

Iar, dacă de frica lui cele 60 de reforme vor fi făcute, va fi un mare câștig.

2.Majoritatea foarte mare. Pentru o majoritate fragilă, fie ea convinsă de necesitatea reformelor, e mult mai greu să le obțină. Greu ar fi reușit să se țină de fiecare termen în condițiile în care Opoziția abia aștepta să-i toarne în cap eșecul PNRR.

Această majoritate atât de largă nu va avea nicio scuză dacă ratează PNRR, deci costul unui eventual eșec va fi și mai mare.

3.PSD încearcă să-și refacă imaginea externă după dezastrul provocat de Liviu Dragnea. În primul rând, în familia socialiștilor de unde îi monitorizează Franz Timmermans.

Și nu mă îndoiesc că în monitorizare intră și chestiunea SIIJ, și chestiunea Legilor Justiției, în general.

Revenirea lor destul de rapidă la guvernare după perioada Dragnea va face vigilența și mai mare și nu mă îndoiesc că Marcel Ciolacu e conștient de asta.

4.Așa cum nu mă îndoiesc că PSD este conștient că timpul rămas până la alegeri este suficient ca social-democrații să încarce și să activeze arma cu care și-au făcut mereu cel mult rău: enervarea electoratului.

Sfidările, stridențele, abuzurile de orice fel vor reactiva un electorat care poate spulbera toate planurile PSD pentru 2024. În actuala configurație guvernamentală, miza anului 2024 devine un atu și o premisă ca PSD să nu scape în arătură.

5.Finanțele sunt la PSD. Acesta e un mare câștig, pentru că orice promisiune fac, tot ei trebuie să o bugeteze.

6.PNL este la limita supraviețuirii. În fața liberalilor este hăul. Singura lor șansă de reconciliere cu electoratul furios este o guvernare decentă care să livreze.

Dacă cele 6 puncte vor duce la o guvernare decentă, România va fi în câștig. Daca nu, 2024 ne așteaptă la vot.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇