Ce a câștigat UDMR din înțelegerea PNL - PSD și de ce Klaus Iohannis are noroc Interviu

Ce a câștigat UDMR din înțelegerea PNL - PSD și de ce Klaus Iohannis are noroc <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
  • Nu este nicio fericire să fii la guvernare într-o perioadă cu multiple crize, iar acum PSD va trebui să facă lucrurile pe care le cerea în Opoziție, începând cu creșterea veniturilor sau protejarea acestora.
  • Ca rezonanță politică, numele cu care PSD intră în Guvern sunt mult mai grele decât cele ale PNL. La liberali, preocuparea este pentru a nu deranja și mai mult lucrurile în intern.
  • Status quo-ul este un câștig pentru UDMR.
  • Președintele are noroc cu Florin Cîțu, de care râde toată lumea.

Aparentul câștigător al negocierilor este PSD, dar erodarea se poate întâmpla foarte repede și social-democrații știu asta. Pentru PNL putea fi și mai rău, puteau fi alegeri anticipate, dar încă e loc de și mai rău, Klaus Iohannis va lăsa partidul într-o poziție foarte vulnerabilă, spune analistul politic Radu Magdin, într-un dialog la cald cu Spotmedia.

ADVERTISING

Radu Magdin, avem Guvern. Sau există vreo șansă, cea mai mică, să nu treacă de Parlament?

Cred că este la fel de sigur că vom avea guvern ca și faptul că avem pandemie. Dacă este să ne luăm după anunțuri, joi ar putea fi votat de Parlament. Derularea rapidă a evenimentelor din ultimele zile arată că există susținere suficientă pentru vot, în ciuda tensiunilor din PNL.

Cine a câștigat partida și cine a pierdut-o?

PNL este marele învins al crizei, dacă ne luăm după ce poziții aveau în Guvern înainte de 1 septembrie și ce au azi. Totuși, se putea și mai rău pentru ei, se putea ajunge la alegeri anticipate.

ADVERTISING

Aparentul câștigător al negocierilor este PSD, care, chiar dacă nu dă prim-ministrul, controlează ministerul cheie. Totuși, nu este nicio fericire să fii la guvernare într-o perioadă cu multiple crize, iar acum PSD va trebui să facă lucrurile pe care le cerea în Opoziție, începând cu creșterea veniturilor sau protejarea acestora.

Erodarea se poate întâmpla foarte rapid, PSD a trăit-o deja post-2016. Sperăm ca discursul despre stabilitate să fie însoțit și de un dram de logică și competență în administrarea treburilor publice.

Altfel, o să ne trezim că AUR este câștigătorul acestei perioade complicate.

ADVERTISING

Ce a jucat UDMR și ce a obținut? În fond, Guvernul, de astă-dată, se putea face și fără UDMR.

UDMR a știut să-și pledeze utilitatea și a avut parte de un PSD care înțelege că trebuie să facă orice pentru a evita izolarea politică în viitor. Status quo-ul este un câștig pentru UDMR.

Cum arată acum nominalizările pentru portofolii? Au mers partidele cu garda grea sau mai degrabă cu nume de eșalon secund?

Ca rezonanță politică, numele cu care PSD intră în Guvern sunt mult mai grele decât cele ale PNL.

Grindeanu, Dâncu și Firea sunt din prima linie a partidului, alături de doctorul Rafila. Premierului Ciucă nu-i va fi ușor să gestioneze relația cu PSD în Guvern, un PSD care-și asumă pe deplin, fără ocolișuri, responsabilitatea guvernării.

La PNL, avem cinci miniștri din vechiul Guvern, cu Vâlceanu mutat la Fonduri Europene, plus alte trei numiri pentru echilibrarea situației din partid. Ai spune că, la liberali, preocuparea este pentru a nu deranja și mai mult lucrurile în intern decât de a avea o evaluare onestă a performanței sectoriale la guvernare.

Avem un nou înființat Minister al Familiei. E o miză grea, o agendă conservatoare, sau una mai mică, încă un portofoliu de împărțit?

Depinde de ce responsabilități va primi noul minister.

Aș spune că nu e ușor să imporți cu succes teme din Ungaria și Polonia în politica noastră internă. Au mai încercat unii după 2016 și au eșuat clar. Eu cred că temele familiei și tineretului sunt importante pentru un partid de stânga care, în politica sa socială, s-a concentrat mai mult pe pensii până acum.

Ar fi o extindere bună, dacă politicile pe care le vom vedea vor răspunde problemelor de tot felul cu care confruntă tinerii și familiile din România.

Cum iese președintele Klaus Iohannis din această criză și ce as are în mânecă, dacă are, de damage control?

Președintele are noroc cu Florin Cîțu, de care râde toată lumea: dacă nu fi fost Cîțu, opoziția la președinte ar fi fost și mai puternică.

Nu putem spune că Iohannis iese întărit, după ce a făcut alianță cu PSD-ul, pe care îl demoniza atât în ultimii ani. Totuși, nu s-a ajuns la suspendare, iar de acum se poate ocupa de-ale sale, după ce a făcut PSD-ul responsabil la guvernare.

Scapă de suspendare, oprește creșterea PSD, își menține controlul asupra unor ministere importante și asupra PNL. În același timp, își alienează o parte semnificativă de electorat și lasă PNL într-un punct foarte vulnerabil.

Cine e, în această formulă, cel mai puternic politician din România?

În lipsa unei alternative, președintele în funcție, deși, cum spuneam, ultimele luni l-au șubrezit puternic, atât ca strategie politică, dar și comportament public inadecvat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇