Ce-a avut și ce-a pierdut PNL. Cifrele care arată eșecul echipei câștigătoare

Ce-a avut și ce-a pierdut PNL. Cifrele care arată eșecul echipei câștigătoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La 49 de zile de când Guvernul Cîțu a fost demis în Parlament printr-o moțiune de cenzură inițiată de PSD, noul guvern format de PNL, PSD și UDMR a primit binecuvântarea de la Cotroceni.

O formulă de compromis, care a fragmentat PNLși în urma căreia chiar și liberali care l-au susținut pe Florin Cîțu până de curând i-au cerut astăzi demisia.

Uitându-ne de unde am plecat și unde am ajuns, putem spune fără nicio urmă de îndoială că la nivel politic PNL a pierdut cel mai mult.

Dacă în ce privește nivelul de încredere și credibilitate de care liberalii se mai bucură din partea electoratului lucrurile vor fi mai clare la viitoarele alegeri și amintim că în 2024 vor avea loc toate scrutinele posibile, pierderile sunt clare când ne uităm la noua formulă guvernamentală.

ADVERTISING

Așadar, negocierile care s-au finalizat cu învestirea Guvernului Cîțu pe 23 decembrie 2020 au fost dominate de liberali. PNL a obținut premierul, șefia Camerei Deputaților și majoritatea ministerelor.

Pierderi în Guvern

Cei de la USR au pus și în oglindă situația liberalilor. Astfel, în formula cu USR, PNL avea Ministerul Finanțelor, al Internelor, al Externelor, al Apărării Naționale, al Energiei, al Agriculturii, al Muncii, al Educației și cel al Culturii.

50% din Guvern, cele mai multe portofolii în raport cu partenerii de coaliție, care au primit în schimb două posturi de vicepremieri, fără portofolii. Conducerea Secretariatului General al Guvernului a revenit tot PNL, Cîțu grăbindu-se să-și numească acolo unul dintre apropiați.

ADVERTISING

Acum din aceste ministere PNL a cedat PSD Finanțele, Apărarea, Agricultura, Munca și Cultura. Mai mult, din portofoliile importante care au fost la USR, PNL nu a obținut decât Justiția și Fondurile Europene.

În plus, acum vorbim de un guvern cu două ministere în plus, astfel că s-a ajuns ca PSD să aibă 10 miniștri (funcția de secretar general al Guvernului devine asimilată celei de ministru), iar PNL 8.

Iar aceste ministere sunt: Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul de Exeterne, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul IMM-urilor și Turismului și Ministerul Cercetării și Inovării.

ADVERTISING

Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Turism a fost desprins din Ministerul Economiei. Economia este la PSD, împreună cu Finanțele, Transporturile, Sănătatea sau Munca.

Evident, PSD va avea și cei mai mulți secretari și subsecretari de stat și urmează să vedem și ce schimbări vom vedea la nivel de prefecturi, instituții și companii de stat. Cei de la USR spun, ca exemplu, că la nivel de secretari de stat liberalii aveau 47 și acum au renunțat la 13 în favoarea PSD.

Pierderi în Parlament

În plus, șefia Camerei Deputaților se vehiculează că va ajunge la Marcel Ciolacu și rămâne de văzut dacă până la urmă liberalii vor mai fi de acord să-l susțină pe Florin Cîțu șef la Senat.

Oricum, pe lângă partea guvernamentală, PNL a pierdut peste 15 parlamentari care l-au urmat pe Ludovic Orban.

E de așteptat să vedem în săptămânile următoare o hemoragie politică la PNL, având în vedere că Orban a anunțat astăzi că demisionează din partid.

Deja pe surse e vehiculată o listă cu 16 nume care l-ar urma imediat pe fostul lider PNL, asta doar dintre parlamentari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇