Belarus, cale de scăpare pentru Putin

Un balet misterios se desfășoară în aceste zile între liderii celor două țări vecine. Dispariția în condiții misterioase a șefului diplomației de la Minsk reprezintă un prim pas făcut de Kremlin pentru dezvoltarea planului B în cazul unei înfrângeri în fața Ucrainei.
Belarus, cale de scăpare pentru Putin
  • Pentru a rămâne la putere, președintele Rusiei trebuie să le ofere ceva susținătorilor săi, tot mai nemulțumiți de pierderile din război, de deteriorarea calității vieții și de nesiguranța zilei de mâine.
  • Un raport american anunță că Putin îl va forța pe Lukașenko să atace Ucraina. Este probabil ca Rusia să urmărească fuzionarea celor două armate sub o singură comandă.
  • Rusia va organiza acte de provocare în Belarus, cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să i se alăture lui Putin.
  • Intrarea în război a Belarus va anula posibilitatea lui Lukașenko de a conduce țara. Va deveni un lider dependent de Moscova, care în orice moment poate fi înlocuit.
  • Planul lui Putin este ca, în situația în care va fi obligat să se retragă din Ucraina, să poată spune că scopurile „operațiunii speciale” au fost îndeplinite și prin anexarea Belarus.

În 1992, un bărbat de 40 de ani conducea o Volga neagră pe străzile din Sankt Petersburg. Lângă el, un cameraman filma gesturile sigure ale șoferului.

La volan era Vladimir Putin, tânăr viceprimar al orașului, care-l contactase pe regizorul Igor Sadkhan, un cunoscut realizator de documentare, și îi oferise posibilitatea să facă un lung interviu cu noua stea a politicii liberale de pe malul râului Neva. 

„…clasa antreprenorială ar trebui să devină baza dezvoltării întregii societăți. Trebuie să aducem parteneri occidentali și să integrăm uzinele noastre în economia globală”, îi explica Putin realizatorului. 

ADVERTISING

„În viața mea a existat o perioadă în care am studiat teoriile marxiste și leniniste și le-am găsit interesante, ca mulți dintre noi, logice. Dar pe măsură ce am crescut, adevărul mi-a devenit tot mai clar, aceste teorii nu sunt decât niște basme dăunătoare”, a mai spus el.

VladimirPutinDocumentarYT
Vladimir Putin, în 1992, când era viceprimar al orașului Sankt Petersburg și vorbea cu înflăcărare despre capitalism - Foto: Captură documentar "Puterea", regizor Igor Sadkhan, YouTube

„Revoluționarii bolșevici din 1917 au fost responsabili de tragedia pe care o trăim astăzi, tragedia prăbușirii statului nostru. Ei au împărțit țara în republici care nu existau înainte și apoi au distrus ceea ce unește popoarele țărilor civilizate, au distrus relațiile economice”, a povestit actualul președinte al Rusiei.

Belarus, o cale de scăpare pentru Putin

Vladimir Putin, fost spion KGB în perioada prăbușirii Cortinei de Fier, caută azi, după nouă luni de război în Ucraina, unde armata sa a fost umilită, o soluție de supraviețuire.

Pentru a rămâne la putere are nevoie să le ofere ceva rușilor, tot mai nemulțumiți de pierderile din război, de deteriorarea calității vieții și de nesiguranța zilei de mâine.

Președintele Vladimir Putin a avut o zi foarte grea, care s-a încheiat destul de dramatic. Dimineața zilei de 30 noiembrie a început cu un raport deprimant despre starea economiei ruse.

Surse Kremlin, via Twitter

Găsirea unor soluții atunci când pare a nu mai fi niciuna reprezintă un stil de viață pentru un agent care acționează într-un mediu ostil și periculos. 

Putin a pus ochii pe Belarus. Moartea subită a ministrului de Externe Vladimir Makei, 64 de ani, cel care făcea legătura dintre Minsk și capitalele occidentale, a dezvăluit acest plan al liderului de la Kremlin, unul care se află în derulare.

Belarus Russia
Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarus, a murit subit cu o zi înainte de a se întâlni cu Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse - Foto: Hepta.ro

„Putin, cel mai probabil, îl va forța pe Lukașenko să le ordone trupelor sale să atace Ucraina. Este probabil ca Rusia să urmărească fuzionarea celor două armate sub o singură comandă, cea a lui Putin” se arată în raportul publicat de Robert Lansing Institute, despre situația volatilă din zonă.

Intrarea în război va anula posibilitatea lui Lukașenko de a conduce țara. Va deveni un lider dependent de Moscova, care în orice moment poate fi înlocuit, Belarus urmând să fie înghițit de Rusia, se explică în documentul publicat de institutul american.

„Cu trupe rusești dislocate în Belarus și grupurile de sabotaj ale Moscovei trimise acolo, riscul ca Lukașenko să-și piardă funcția, să fie înlocuit cu un lider marionetă al Kremlinului e foarte mare. Cel mai probabil, Rusia va organiza acte de provocare în Belarus cu scopul de a-l împinge pe Lukașenko să se alăture războiului”, se mai arată în raportul citat. 

„Teama de a-și pierde puterea va rămâne un obstacol cheie pentru liderul de la Minsk în ce privește decizia de a intra în război. Ultimele rapoarte venite din surse de la Moscova confirmă concluziile preliminare ale analiștilor institutului și pledează în favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukașenko”, conchide documentul publicat de Robert Lansing Institute.

Lukașenko încearcă să-l controleze pe Putin

Pentru Vladimir Putin anexarea Belarus reprezintă și o cale de a le oferi rușilor ceva. Planul său este ca, în situația în care va fi obligat să se retragă din Ucraina, să poată spune că scopurile „operațiunii speciale” au fost îndeplinite, iar Moscova, prin preluarea controlului asupra Minsk-ului, a îndeplinit și obiectivul extinderii influenței noului său imperiu.

Belarus Territorial Defence Military Training
Armata Belarus este și mai nepregătită decât cea a Rusiei. Rezerviști, chemați la instrucție de Lukașenko, după începerea războiului din Ucraina - Foto: Hepta.ro

Dar aceasta e o proiecție a lui Putin pe termen mediu. Nu a renunțat la Ucraina, iar presiunile făcute asupra lui Lukașenko au legătură cu încercarea de a deschide un nou front în nord, spre Kiev, indiferent dacă va reuși sau nu să cucerească orașul.

Putin își dorește foarte mult să proiecteze în țară mesajul că mobilizarea parțială n-a fost un eșec, iar militarii ruși n-au murit degeaba.

Chiar și din perspectiva unor negocieri, președintele rus vrea să poată rămâne cel puțin cu teritoriile ocupate acum în sudul și estul Ucrainei.

E conștient de faptul că situația în care se află armata sa nu-i permite acest lucru.

„Vedem că toate problemele economice cu care ne confruntăm astăzi atât în Rusia, cât și în Belarus pot fi depășite. Lucrăm pentru a le depăși. Sunt niște impedimente, din păcate, niște probleme birocratice. Vom vorbi despre asta. Mă voi întâlni în curând cu președintele rus. Aceste probleme vor fi și pe ordinea de zi a discuțiilor noastre”, a declarat Alexandr Lukașenko, președintele Belarus, la 48 de ore după moartea ministrului său de Externe. 

„Dacă rezolvăm câteva probleme minore, putem face progrese semnificative în ce privește înlocuirea importurilor. Acum, e cel mai important lucru pentru noi. În 2022 am demonstrat deja că putem face față. Avem nevoie doar de puțin timp și ne vom descurca”, a mai spus Lukașenko, citat de presa locală.

Relațiile dintre Belarus și Rusia devin tot mai tensionate pe măsură ce liderul de la Kremlin înregistrează tot mai multe înfrângeri. Destinul lui Lukașenko e legat de cel al lui Putin, primul devenind o țintă pentru ultimul. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇