- Din cauza refuzului lui Lukașenko de a participa la războiul din Ucraina, sunt informații că există pregătiri pentru asasinarea lui, se anunța pe rețelele sociale la începutul săptămânii trecute.
- Raport servicii secrete: La nivelul Kremlinului s-a luat decizia de a se folosi soluții radicale pentru a atrage Belarus în război alături de Rusia.
- Lukașenko a intrat în vizorul liderului de la Kremlin și are două posibilități: să i se supună sau să moară.
- Pentru Putin, o sută de mii de soldați din Belarus, în bocanci și cu arme, au devenit o resursă pe care nu are cum să n-o ia în calcul.
- Conform unor surse de la Minsk, Vladimir Makei, șeful diplomației de la Minsk, a fost antrenat ca agent GRU, existând posibilitatea să fie eliminat chiar de serviciul de informații în slujba căruia a fost ani de zile.
La începutul săptămânii trecute, pe rețelele sociale au circulat informații, mai mult sau mai puțin credibile, despre o posibilă operațiune provocatoare desfășurată pe teritoriul Belarus. Scopul ei ar fi fost să-l determine pe Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar al țării, să intre în război alături de Rusia
Apoi, au existat discuții că se pregătește un atentat la adresa președintelui Belarus.
Sâmbătă, 26 noiembrie, Vladimir Makei, ministrul de Externe al acestei țări, a murit subit la vârsta de 64 de ani. Nu avea afecțiuni cronice, iar starea lui de sănătate era bună, conform unor surse guvernamentale.
„Din cauza refuzului lui Lukașenko de a participa la războiul din Ucraina, sunt informații că există pregătiri pentru asasinarea lui. Planul este să-l înlocuiască cu Stanislav Zas, care ar preda armata Belarusului lui Putin”, anunța ((Tendar)), pe Twitter, un cont care monitorizează informațiile legate de războiul din Ucraina.
O alertă despre posibile interferențe în Belarus se confirmă
Cu o zi înainte de moartea fulgerătoare a lui Vladimir Makei, în data de 25 noiembrie, Institutul Robert Lansing, specializat în studiul amenințărilor globale și al funcționării democrației, a publicat un raport în care sublinia că la nivelul Kremlinului s-a luat decizia de a se folosi soluții radicale pentru a atrage Belarus în război alături de Rusia.
„La indicațiile președintelui Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit OTSC, serviciile de informații militare ruse vor încerca în zilele următoare să lanseze un scenariu care implică fie o tentativă de asasinat care-l vizează pe Alexander Lukașenko, fie pe o altă persoană, cu scopul de a-l intimida pe președintele Belarus, determinându-l să ordone trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele ruse”, se arată în raportul publicat de Institutul Robert Lansing.
La o zi de la informația provenită de la serviciile secrete ruse, cum se precizează în raport, Vladimir Makei, ministrul de Externe al acestei țări, moare.
Acesta din urmă a participat la summit-ul OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), o alianță creată de Rusia la care au aderat foste republici sovietice, din Erevan, Armenia, care s-a desfășurat în data de 24 noiembrie.
La întâlnire a fost prezent și ministrul Vladimir Makei, existând suspiciuni că acesta a fost otrăvit în Erevan de agenți ai serviciilor secrete din Rusia.
Rușii i-au găsit înlocuitor lui Lukașenko
Conform informațiilor publicate înainte de moartea suspectă a oficialului de la Minsk, GRU, agenția de informații militare din Rusia, are în vedere îndepărtarea lui Lukașenko și înlocuirea lui cu Stanislav Zas, cel care acum este secretar general al OTSC, un personaj extrem de loial Rusiei.
„Zas va declara în scurt timp, după preluarea puterii, că Belarus vrea să facă parte din Rusia, dar ca provincie autonomă, pentru a preveni amenințarea militară venită dinspre Ucraina și Polonia. Propaganda rusă va bombarda publicul cu informații false, spunând că îndepărtarea lui Lukașenko a fost organizată de Washington”, se arată în raportul citat.
Astfel de planuri ar putea să indice faptul că Moscova vede OTSC, în actualul context, ca o organizație ineficientă, încercând astfel să obțină controlul deplin asupra statelor membre ale organizației prin asigurarea integrării acestora în Rusia sau forțându-le să se alăture unei noi versiuni a Uniunii Sovietice, se arată în documentul publicat de Institutul Robert Lansing.
Informațiile ajunse în Occident de la serviciile secrete din Rusia s-au verificat în mai puțin de 24 de ore, când scenariul descris mai sus a început să fie pus în aplicare.
Se supune sau moare?
Un semnal mai clar pentru Lukașenko, cum a fost eliminarea ministrului de Externe, nu putea fi găsit de Putin.
Președintele Belarus a intrat în vizorul liderului de la Kremlin și nu are decât două posibilități: să i se supună sau să moară.
Lukașenko, timp de nouă luni câte au trecut de la începerea invaziei, a făcut un dans pe sârmă în fața Moscovei. A lăsat trupele ruse să staționeze și să facă manevre pe teritoriul Belarus.
De aici, Kremlinul a invadat nordul Ucrainei, având ca obiectiv cucerirea Kievului. A făcut declarații împotriva regimului de la Kiev, a spus că ucrainenii sunt naziști, fiind un pericol pentru țara sa, dar a rezistat presiunii puse de Putin asupra sa de a ordona armatei să atace Ucraina.
Această atitudine l-a iritat tot mai mult pe președintele Rusiei. La început, acesta a crezut că se descurcă și fără soldații lui Lukașenko, urmărind să nu strice relațiile cu Minsk-ul. Moscova avea o disperată nevoie de aliați, într-un mediu în care acționa tot mai izolată.
Dar înfrângerile suferite în fața ucrainenilor au provocat o criză de militari și de echipament, iar pentru Putin, o sută de mii de soldați, în bocanci și cu arme, au devenit o resursă pe care nu avea cum să n-o ia în calcul.
A lucrat în GRU, a fost executat de GRU
Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarus, reprezenta canalul de comunicare dintre Lukașenko și Occident. Până la declanșarea invaziei, Makei era un politician care susținea o colaborare mai strânsă a țării sale cu Uniunea Europeană și SUA. Poziția i s-a schimbat radical după începutul războiului din Ucraina.
Makei, înainte să intre în diplomație, a fost ofițer al armatei Uniunii Sovietice, până în anul 1991, apoi, colonel în forțele militare din Belarus.
Conform unor surse de la Minsk, acesta a fost antrenat ca agent GRU, o lungă perioadă, acum existând posibilitatea să fie eliminat chiar de serviciul de informații în care a lucrat ani de zile.
În data de 25 noiembrie, Vladimir Makei a avut o întâlnire oficială cu trimisul papei Francisc, Ante Jozic, iar luni 28 noiembrie urma să se discute cu Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, la Minsk, capitala Belarusului.
Activitatea lui Makei arată că acesta folosea funcția ca o punte de legătură între Moscova și Occident, una pe care Putin a decis s-o taie.
„În această dimineață, 26 noiembrie, am comentat informațiile conform cărora Lukașenko a fost amenințat cu moartea pentru intransigența sa de a participa la război alături de Rusia. Și după câteva ore, Makei moare în locul lui. Din nou vor spune că inventăm. Nu inventăm nimic, decesul lui este, oarecum, ciudat”, a declarat Mark Feighin, avocat și opozant al regimului Putin, citat de agenția de presă ucraineană Unian.
În zilele următoare vom observa cum vor evolua relațiile dintre Belarus și Rusia. În situația în care planul Moscovei ar reuși, o intrare a Minsk-ului în război va fi o decizie extrem de nepopulară.