Un creator de modă a fost găsit mort într-o cutie aruncată pe marginea drumului

Un creator de modă a fost găsit mort într-o cutie aruncată pe marginea drumului

Poliția kenyană anchetează moartea tânărului creator de modă și activist LGBTQ Edwin Chiloba, al cărui cadavru a fost descoperit în apropierea orașului Eldoret.

Creatorul de modă în vârstă de 24 de ani se mutase în 2019 din capitala Nairobi în Eldoret pentru a studia moda și începuse să-și facă un nume în designerul vestimentar. Trupul său a fost găsit miercuri, relatează BBC.

Un martor a spus că a văzut pe cineva aflat într-o mașină fără numere de identificare în timp ce lăsa o cutie metalică pe marginea drumului. Polițiștii sosiți la fața locului au deschis cutia și au găsit corpul înăuntru.

ADVERTISING

„Nu știm de ce a fost ucis așa. Specialiștii se ocupă de această problemă", a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru ziarul Star.

Organizațiile pentru drepturile omului din Kenya, țară în care relațiile sexuale gay sunt interzise, susțin că moartea designerului are legătură cu orientarea sexuală a creatorului de modă.

„Cuvintele nu pot exprima ceea ce simțim acum. Încă un suflet pierdut din cauza urii. Ne vei lipsi", a scris organizația galck+ pe Twitter.

„Moartea lui Edwin ne reamintește că organizațiile queer continuă să fie sub atac peste tot în țară", a scris pe Instagram Comisia Națională a Drepturilor Gay și Lesbienelor.

Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe mesaje în care Chiloba este descris „un om uimitor" și „un designer emblematic".

ADVERTISING

Luna trecută, Chiloba a scris pe Instagram că „va lupta pentru toți cei marginalizați", arătând că el însuși s-a simțit astfel.

Relațiile sexuale între persoanele gay se pedepsesc în Kenya cu până la 14 ani de închisoare. Deși astfel de măsuri sunt rareori aplicate, membrii comunității LGBTQ din această țară se confruntă în mod obișnuit cu discriminarea și stigmatizarea, iar eforturile de dezincriminare a relațiilor sexuale între persoanele gay au fost zădărnicite.

ADVERTISING

Un grup care militează pentru drepturile minorităților sexuale susține că peste jumătate din membrii comunității LGBTQ din Kenya au fost agresați.

Anul trecut, uciderea unei femei care se declarase lesbiană, Sheila Lumumba, a declanșat o campanie de protest intitulată #JusticeForSheila pe rețelele de socializare. Campanii similare au avut loc în 2021, după uciderea activistei trans Erica Chandra și a activistului LGBTQ Joash Mosoti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇