Organizatorii Eurovision acuză o fraudă fără precedent: Ce ar fi făcut România şi alte 5 țări

Organizatorii Eurovision acuză o fraudă fără precedent: Ce ar fi făcut România şi alte 5 țări

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a prezentat modul în care au votat cele şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată – Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino – afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.

Conform EBU, iată neregulile din semifinală:

  • Patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Topul lor cinci (ținând cont că nu au putut vota pentru ele însele);
  • Unul dintre jurii a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6;
  • Ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte cinci țări în Top 4 și pe al cincilea în Top 7;
  • Patru dintre cele șase au primit cel puțin un punctaj maxim de la celelalte.

"Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală", menţionează EBU într-un comunicat.

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare, supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat calculat automat.

Imediat după finala Eurovision, câştigată de Ucraina, organizatorul concursului a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. 

Ulterior, TVR a anunţat că "România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", acuzând că "regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇