Scandalul de la Eurovision - Prezentatoarea TVR: "Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat" (Video)

Scandalul de la Eurovision - Prezentatoarea TVR: "Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat" (Video)

Eda Marcus, prezentatoarea TVR, a publicat pe Instagram înregistrarea cu momentul „Bucharest is calling”, care arată consternarea ei atunci când Televiziunii Române i-a fost refuzată de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct şi anunţarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022.

"Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este, de fapt, dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit, pur şi simplu, peste noi, ca şi cand nu am fi existat", a scris Eda Marcus. 

"Nu cred", a spus Eda Marcus atunci când prezentatorul Mika a anunţat că televiziunea din România are probleme tehnice. 

Edei Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision, a spus că nu ştie de ce voturile acordate de juriul de la noi au fost modificate şi cele 12 puncte pe care ţara noastră le acordase Republicii Moldova au mers la Ucraina.

"Producătorul a sesizat neconcordanţe faţă de procesul verbal trimis cu o zi înainte către EBU. EBU a continuat această atitudine în aşa fel încât împreună noi, aflaţi în arenă, cu Eda Marcus care se pregătea să intre în direct, cu trei repetiţii făcute cu anunţarea punctelor noastre, şi nici în timpul acelor repetiţii EBU nu a dat niciun semn că ceva ar fi în neregulă cu votul nostru, aşa fel încât am aflat împreună de modificarea rezultatelor juriului selecţiei naţionale de la coordonatorul Eurovision", a explicat Iuliana Marciuc, duminică seara. 

Potrivit unor precizări de la TVR, "în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României".

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. 

Punctajele juriilor naţionale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022. 

Juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei. 

Reprezentanţii TVR au reiterat faptul că "nici juraţii, nici reprezentanţii TVR nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator".

TVR a solicitat organizatorilor să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un "substitut" calculat într-un mod netransparent.