Cum a aflat actorul Edward Norton că Pocahontas e străbunica lui

Cum a aflat actorul Edward Norton că Pocahontas e străbunica lui

Starul american Edward Norton a aflat că Pocahontas, fiica unei căpetenii amerindiene din secolul al XVII-lea, este a 12-a lui străbunică. Iar acesta nu-i singurul lucru surprinzător pe care l-a descoperit despre înaintașii săi.

Actorul american în vârstă de 53 de ani a aflat despre legătura de rudenie cu Pocahontas într-un episod al emisiunii TV de genealogie „Finding Your Roots”, realizată de istoricul Henry Louis Gates și difuzată de postul PBS, relatează BBC.

În primul episod al noului sezon, Gates a spus că Norton a tot auzit în copilărie că ar fi un descendent direct al fiicei șefului amerindian Powhatan-Sachem și mediatoare între englezi și tribul ei din colonia nord-americană Virginia, însă a trăit cu convingerea că era doar "o legendă de familie".

ADVERTISING

Urmărind datele genealogice ale actorului, istoricul a descoperit că străbunicii lui au fost John Rolfe și Pocahontas. "Pocahontas este, de fapt, a 12-a ta străbunică", i-a spus Gates lui Norton, adăugând că nu există niciun dubiu.

Rolfe și Pocahontas s-au căsătorit pe 5 aprilie 1614 în Jamestown, Virginia. Ea a murit în martie 1617 la Gravesend, Anglia, iar colonistul Rolfe a murit în martie 1622.

Potrivit unei cărți din 2007, "The True Story of Pocahontas: The Other Side of History", scrisă de dr Linwood Custalow și Angela Daniel, Pocahontas era căsătorită cu un războinic amerindian, Kocoum, și avea un copil cu acesta când a fost răpită și s-a căsătorit cu John Rolfe. Volumul conține mărturii orale și scrise care susțin aceste afirmații, conform Muzeului Național al Indienilor Americani.

Legătura de rudenie cu Pocahontas nu a fost, însă, singurul adevăr surprinzător pe care Norton l-a descoperit în emisiune: Gates i-a spus că înaintașii lui au fost stăpâni de sclavi. Al treilea străbunic a ținut "șapte suflete în robie", printre care un bărbat de 55 de ani, o femeie de 37 de ani și cinci fete cu vârste de zece, nouă, opt, șase și patru ani.

ADVERTISING

Întrebat cum se simte după ce a aflat acest lucru, Norton a răspuns direct: "Răspunsul scurt este că aceste lucruri sunt inconfortabile. Oricine ar trebui să se simtă inconfortabil."

"Este o judecată asupra istoriei acestei țări și mai întâi trebuie cunoscută pentru a fi contrazisă. Când citești despre 'sclav, vârsta opt ani', îți vine să mori", a adăugat starul din "Fight Club".

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇