Un nou studiu răspunde la o întrebare pe care oamenii de știință și-au pus-o de multă vreme: când au început strămoșii noștri să poarte blana animalelor, pentru a se feri de frig și intemperii.
Iar răspunsul, cel puțin când vine vorba despre blana de urs, e 320.000 de ani, arată studiul cercetătorilor de la Universitatea din Tübingen și de la Centrul Senckenberg pentru Evoluție Umană și Paleomediu (SHEP) din Tübingen, conform IFL Science.
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după de au examinat urme de oase de urs de peșteră, găsite în situl arheologic Schöningen din Saxonia Inferioară, Germania.
Oasele găsite prezintă urme de tăieturi pe metatarsian și falangă, o zonă cu puțină carne.
În schimb, cercetătorii atribuie semnele la îndepărtarea atentă a pielii pregătirii acesteia pentru a fi purtată. Astfel de urme de exploatare, din Paleoliticul inferior, au mai fost găsite doar în Boxgrove (din Marea Britanie) și Bilzingsleben (în Germania). Cele descoperite acum sunt însă printre cele mai vechi.
Se crede chiar că urșii au fost vânați special pentru piele și blană și nu pentru carne.
De altfel, oamenii de știință sunt convinși că doar astfel acoperiți ar fi reușit să supraviețuiască strămoșii noștri iernilor de atunci, din aceste zone, după cum se arată într-un raport publicat de Journal of Human Evolution.