Vremea se schimbă radical: Weekendul ne aduce 18 grade, dar vine și furtuna Otto

Vremea se schimbă radical: Weekendul ne aduce 18 grade, dar vine și furtuna Otto

Vremea se schimbă radical în acest weekend, iar specialiştii de la ANM anunţă temperaturi chiar şi de 18 grade. În acelaşi timp, în nordul Europei vine furtuna Otto, care însă se va simţi foarte puţin la noi în ţară.

Iată prognoza.

După gerul de săptămâna trecută în care a văzut termometrele coborând şi până la minus 25, se vor înregistra temperaturi de primăvară în următoarele zile, în special în zona sudică a țării.

Aici vom avea „o vreme deosebit de caldă, cu valori de temperatură care sâmbătă și duminică vor fi cu peste 10 grade Celsius mai mari față de ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Vorbim de valori maxime care duminică se vor situa, în special în regiunile extracarpatice, la valori de peste 15 grade, iar în extremitatea sudică a țării chiar 17 - 18 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Digi24.

ADVERTISING

Iar săptămâna viitoare rămâne tot mai cald decât în mod obișnuit.

„Vremea pentru săptămâna 20-27 februarie, iată ultima săptămâna din iarna calendaristică 2022-2023, ne așteptăm să mențină semnalul unor valori de temperaturi în medie peste ceea ce ar fi normal pentru ultima decadă a lunii februarie”, a spus specialistul citat.

Însă nu toată Europa are parte de primăvară. Va fi furtună în nord, începând de vineri după-amiază. Furtuna Otto va afecta Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belararus, Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noi suntem la periferia furtunii, dar va fi ceva vânt şi aici. Sâmbătă, la munte vor fi rafale de peste 70...90 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m va sufla tare cu peste 100...120 km/h şi va fi viscol puternic. 

Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în zonele joase de relief, mai ales din nord-vest, centru şi sud, cu viteze în general de 55...65 km/h. 

"Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute, iar precipitațiile vor fi în formă solidă. 

ADVERTISING

Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban, la Antena3.

Ulterior, au venit şi alerte ANM de vreme rea valabile până duminică. Este vorba despre două coduri galbene şi două portocalii de intensificări ale vântului şi viscol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇