Cactușii au invadat o regiune din Alpii Elveției

Cactușii au invadat o regiune din Alpii Elveției

Locuitorii din cantonul elvețian Valais sunt obișnuiți să-și vadă versanții acoperiți de zăpadă, pe timpul iernii, și de renumitele flori-de-colț, în perioada verii. Numai că, mai nou, cactușii câștigă aici teren, pe fondul schimbărilor climatice.

„Iubitoare de climă uscată și caldă, această plantă invazivă și neautohtonă nu este binevenită”, au declarat reprezentanții municipalității Fully, din valea Ronului, într-un comunicat de presă, citat de The Guardian.

De altfel, la finalul anul 2022, aceștia au anunțat că încep o campanie de dezrădăcinare, care va fi reluată curând.

ADVERTISING

Nu mai puțin de nouă specii de cactuși Opuntia s-au răspândit pe pantele însorite, orientate spre sud, sub 700 de metri altitudine. Aici, concurează cu specii endemice, pentru care, uneori, reprezintă o amenințare.

„Aceste specii (de cactuși – n.red.) suportă -10 grade Celsius sau -15 grade Celsius fără nicio problemă”, a explicat profesorul de geologie și botanistul Peter Oliver Baumgartner.

„În unele părți din Valais, estimăm că acești cactuși pot ocupa o treime din suprafața disponibilă”, a declarat și Yann Triponez, un biolog care lucrează în serviciul de protecție a naturii din cantonul Valais.

ADVERTISING

Cactușii de tipul Opuntia sunt prezenți în Valais cel puțin de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când au fost importați din America de Nord.

„Când ai acești cactuşi, nu crește nimic altceva”, spune Triponez.

Prezența unor astfel de cactuși a fost raportată și în regiunile alpine învecinate, inclusiv în Ticino și Grisons, din Elveția, precum și în valea Aosta și Valtellina, în Italia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇