Un recensământ într-un parc național a scos la iveală zeci de noi specii pentru știință: E abia începutul!

Un recensământ într-un parc național a scos la iveală zeci de noi specii pentru știință: E abia începutul!

Un recensământ realizat în Parcul Național Madidi, din Bolivia, a conchis că în parc sunt nu mai puțin de 330 de specii de pești, dintre care 35 sunt noi pentru știință.

Dimensiunile speciilor care populează zona variază, începând cu arapaima (Arapaima gigas), un gigant invaziv care respiră pe gură, care cântărește mai mult de 200 kg și are o lungime de peste 3 metri, până la peștele killi (Anablepsoides beniensis), găsit în bazinele din savanele naturale, care are doar 1,5 centimetri lungime.

Lista include, de asemenea, cei mai fascinanți pești din Amazon, dorado aurii (Salminus brasiliensis), somnul Goliat amazonian (Brachyplatystoma filamentosum) și micul somn-chipi-chipi (Trichomycterus barbouri), a cărui migrație colectivă masivă este un fenomen local.

ADVERTISING

Chiar și speciile cunoscute de aici sunt unele cu totul speciale. Aici trăiește un alt pește killi (Orestias sp.), în unele dintre cele mai înalte lacuri din Anzi, la 4.300 de metri, dar și peștele-cuțit-cu-bandă (Gymnotus carapo) și anghila de mlaștină (Synbranchus madeirae).

Speciile au fost trecute în revistă în perioada 2015 și 2018 de specialiști de la Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice (WCS), Institut de Recherche pour le Développement de Montpellier, din Franța, și Muzeul Național de Istorie Naturală și Institutul de Ecologie al Universității Mayor de San Andrés, din Bolivia.

ADVERTISING

Madidi este probabil cea mai diversă zonă biologică protejată din lume datorită unui gradient altitudinal unic de aproape 6.000 m care se întinde pe Anzii tropicali și Amazon.

„Cu o extindere de 18.957,5 kilometri pătrați, Madidi acoperă 1,3% din bazinul râului Madeira, dar conservă 25% din speciile cunoscute din bazin. De asemenea, Madidi reprezintă doar 1,8% din teritoriul bolivian, dar păstrează aproape 40% din ihtiofauna înregistrată în Bolivia”, a declarat Guido Miranda, de la Wildlife Conservation Society și autor principal al studiului, conform Phys.org.

ADVERTISING

„Acest studiu ne-a crescut de cel puțin de două ori cunoștințele despre diversitatea peștilor din această arie protejată incredibilă, dar cu mai multe subbazine de eșantionat care încă așteaptă în parc, acesta este doar începutul”, mai spune acesta.

Dr. Rob Wallace, cercetător senior în conservare la Wildlife Conservation Society și coautor al studiului, a declarat că „datorită marii sale diversități de habitate, mai ales ca urmare a gradientului altitudinal de la 184 de metri (râul Heath) la 6.044 metri (Vârful Chaupi Orko), Madidi este considerată cea mai biodiversă zonă protejată de pe planetă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇