Vremea în săptămâna 3-9 octombrie: Parfum de vară târzie!

Vremea în săptămâna 3-9 octombrie: Parfum de vară târzie!

Prima săptămână din octombrie aduce o vreme plăcută, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei, spre weekend chiar cu un iz de vară târzie.

Despre ploi vorbim doar în primele două zile ale săptămânii, iar la munte vor fi din nou condiții de lapoviță și ninsori.

Temperaturi minime

Începem săptămâna cu temperaturi minime cuprinse între 9 – 11, 12 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei, Banatului, unde sunt posibile chiar valori spre 13 – 14 grade. La munte vom avea minime de 6 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

ADVERTISING

Marți și miercuri răcirea se resimte la nivelul minimelor, care scad de la o zi la alta (marți spre 8 – 10 grade, miercuri doar 7 – 9 grade), izolat doar prin Dobrogea fiind posibile valori spre 10, 11 grade. La munte deja minimele coboară spre valori negative (-1, –2 grade).

Situația nu se va schimba decât de vineri încolo, când temperaturile de la primele ore ale dimineții urcă din nou spre valori de 11 – 13 grade la nivelul întregii țări.

Temperaturi maxime

Ziua de luni ne oferă temperaturi maxime de la 11 – 13 grade în zonele montane (5 – 6 grade pe creste), 15 – 17 , 18 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Munteniei, sudului Moldovei, Dobrogei, regiuni unde mercurul din termometre va urca chiar spre 20 – 22 de grade.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și în jurul acestor valori vom gravita pe tot parcursul săptămânii, cu mici variații de regiuni. Ca și la minime, weekendul este cel care aduce o încălzire evidentă, astfel că sâmbătă și duminică vom avea maxime și spre 23 – 24 de grade prin Banat mai ales. Temperaturile vor crește și în zonele montane, astfel că weekendul aduce valori de 16 – 18 grade, cu 11 – 12 grade pe creste.

Precipitații

Despre precipitații vorbim doar pe parcursul zilelor de luni și marți.

Luni, ploile sunt prezente prin Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, Muntenia, zonele montane (aici, mai ales pe creste, avem condiții inclusiv de lapoviță și ninsori), iar spre finalul zilei și prin Dobrogea. Se pot acumula 15 – 20 de l /mp prin zonele montane, prin Transilvania, sudul Banatului, estul Munteniei.

ADVERTISING

Marți, ploile sunt prezente mai ales prin zonele montane, Transilvania, Crișana, Maramureș, în prima parte a zilei, pentru ca orele după amiezii să aducă condiții de ploi și prin Oltenia, nordul Munteniei, Moldova. Doar prin zonele montane putem ajunge la un 5 – 10 l/mp.

Abia vineri, spre dimineață, am putea să mai avem condiții de ploi prin Orientali, nordul Moldovei. Weekendul va aduce zile fără șanse la precipitații.

În afară de zonele montane, Transilvania, Maramureș, unde sunt posibile și cantități totale spre 20 – 30 de l/mp, săptămâna care urmează se anunță a fi săracă în ploi, prin Muntenia și nordul Dobrogei s-ar mai putea strânge un 7 – 10 l/mp.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇