Val excepţional de căldură în Spania şi Portugalia. Canicula revine şi la noi

Val excepţional de căldură în Spania şi Portugalia. Canicula revine şi la noi

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius au sufocat din nou, luni, Peninsula Iberică, unde mercurul din termometre va continua să urce zilele următoare, la mai puţin de o lună de la ultimul val de căldură extremă.

Şi în ţara noastră, de joi, revine canicula, potrivit estimărilor publicate azi de ANM.

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră amplificând în acelaşi timp intensitatea, durata şi frecvenţa acestor fenomene.

ADVERTISING

Spania - 5 episoade de temperaturi excepţional de ridicate în ultimele 11 luni

Potrivit agenţiei spaniole de meteorologie (AEMET), mercurul din termometre ar urma să urce luni până la 42 de grade Celsius în Extremadura (sud-vest) şi până la 41 de grade Celsius în Andaluzia (sud). Valorile maxime aşteptate ar putea depăşi 35 de grade Celsius în nord-vestul ţării, unde în general vremea este mai răcoroasă.

Noul val de caniculă, al doilea într-o lună, "pare destul de excepţional", a declarat luni Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al AEMET.


Acesta a debutat duminică şi ar putea "dura nouă sau zece zile, ceea ce ar face din el unul dintre cele trei valuri de căldură cele mai îndelungate pe care le-a cunoscut Spania după 1975", a explicat el pentru AFP.

ADVERTISING

Potrivit AEMET, temperaturi extreme vor fi înregistrate de marţi până joi. Cu toate acestea, agenţia nu este în măsură să indice dacă recordul absolut de temperatură înregistrat în Spania (47,4 grade Celsius la Montoro, lângă Cordoba, în august 2021) ar putea fi doborât.

"Schimbările climatice provoacă valuri de căldură mai frecvente şi le face mai intense", a continuat del Campo, amintind că numărul unor astfel de episoade s-a dublat în ultimii 12 ani în această ţară.

Incluzând valul de caniculă actual, Spania a traversat 5 episoade de temperaturi excepţional de ridicate în ultimele 11 luni. Ţara a înregistrat anul acesta cea mai fierbinte lună mai din acest secol.

ADVERTISING

Stare de alertă în Portugalia

În ţara vecină, Portugalia, termometrul a urcat până la 44 de grade Celsius în unele zone în acest weekend.

Dacă luni se preconizează că temperaturile vor scădea uşor în toată ţara, marţi şi miercuri acestea vor creşte din nou, în regiunea Evora (sud-est) fiind aşteptate 42 de grade Celsius, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie.

Portugalia se confruntă cu incendii puternice în urma cărora zeci de persoane au fost rănite.

În acest context, nivelul rezervoarelor de apă din Spania era luni la 45,3% din capacitatea totală, cu mult sub media din ultimii zece ani în această perioadă a anului (65,7%).

Revine canicula şi în România

La noi, specialiştii ANM estimează pentru următoarele două săptămâni (11 - 24 iulie) vreme caniculară la nivelul întregii ţări.

Vor fi înregistrate temperaturi maxime între 31 şi 34 grade Celsius în Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, și de 27-32 de grade în Maramureș și Transilvania.

Aici puteţi vedea prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇