În timp ce corpul uman are, în mod normal, în jur de 37 grade C, nu același lucru se poate spune despre creier. Oamenii de știință au descoperit că creierul uman sănătos este mai cald decât se credea până acum.
O cercetare recentă a arătat că acesta poate fi cu peste 2°C mai cald decât restul corpului, informează IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Brain.
Participanții sănătoși la un studiu au avut o temperatură medie a creierului de 38,5 grade C, cu 2,5 grade C mai mare decât temperatura medie a gurii. În regiunile mai profunde ale creierului s-a constatat că temperatura depășea adesea 40 grade C. 40,9 grade C a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată.
Studiul a concluzionat că temperatura creierului nu este fixă. Aceasta variază mai mult decât credeau oamenii de știință, fiind afectată de vârstă, sex, ciclu menstrual, regiunea creierului și momentul zilei.
”Pentru mine, cea mai surprinzătoare descoperire a studiului nostru este că, de fapt, creierul uman poate atinge temperaturi care ar fi diagnosticate ca fiind febră în orice altă parte a corpului. Astfel de temperaturi ridicate au fost măsurate în trecut la persoanele cu leziuni cerebrale, dar se presupunea că acestea sunt rezultatul leziunilor”, a declarat dr. John O’Neill, din partea Laboratorului de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetare Medicală.
Temperatura ”normală” a creierului nu a fost niciodată definită în mod real la om. În schimb, se presupune, în general, că aceasta este aceeași cu cea a restului corpului.
Studiile anterioare au folosit date de la pacienți cu leziuni cerebrale, ale căror creiere sunt monitorizate direct. Acum, temperatura creierului poate fi măsurată la persoanele sănătoase cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanță magnetică (MRS) – o tehnică de scanare neinvazivă a creierului.
Folosind MRS, echipa care a realizat noul studiu a examinat creierele a 40 de persoane sănătoase – 20 de bărbați și 20 de femei – cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Măsurătorile au fost efectuate de trei ori pe parcursul unei zile, ceea ce face ca aceasta să fie prima dată când MRS a fost folosită pentru a urmări modificările temperaturii creierului pe parcursul zilei.
Temperaturile creierului au variat între 36,1 grade C și 40,9 grade C. Suprafața creierului a avut tendința de a fi mai rece, în timp ce regiunile mai profunde s-au dovedit a fi în mare măsură mai calde. Talamusul, de exemplu, este locul unde s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură.
S-a constatat, de asemenea, că sexul unei persoane are un impact asupra temperaturii creierului său. Creierul femeilor a fost cu 0,36 grade C mai cald în timpul celei de-a doua jumătăți a ciclului menstrual, după ovulație, decât în prima jumătate sau în comparație cu cel al bărbaților.
La toate participantele, s-a constatat că temperatura creierului variază cu până la 1 grad C pe parcursul zilei. Creierele au fost cele mai calde în timpul după-amiezii și cele mai reci pe timp de noapte.
”Am constatat că temperatura creierului scade noaptea, înainte de a adormi, și crește în timpul zilei. Există motive întemeiate să credem că această variație zilnică este asociată cu sănătatea creierului pe termen lung – un lucru pe care sperăm să îl investigăm în continuare”, a adăugat O’Neill.
Cercetătorii au creat, cu această ocazie, prima hartă 4D de până acum a temperaturii ”sănătoase” a creierului uman. Aplicând această hartă la pacienții cu leziuni cerebrale traumatice moderate sau grave, ei au descoperit că cei care nu aveau ritmuri zilnice ale temperaturii creierului prezentau un risc de 21 de ori mai mare de a muri la terapie intensivă.