Treburile casnice pot preveni apariţia bolilor și țin în formă creierul - Studiu

Treburile casnice pot preveni apariţia bolilor și țin în formă creierul - Studiu

Treburile casnice nu sunt în general plăcute, dar toată lumea știe că sunt o necesitate. Iar oamenii de știință au descoperit recent că sarcini precum ştersul prafului, spălatul podelelor sau al geamurilor chiar ne ajută să ne menținem o stare bună a sănătății. Mai mult, țin în formă inclusiv creierul.

În urma unui studiu publicat în jurnalul BMJ Open, o echipă de cercetători din Singapore a concluzionat că activitatea fizică regulată „îmbunătăţeşte sănătatea fizică şi mentală, atenuează riscurile şi efectele bolilor cronice şi reduce căderile, imobilitatea, dependenţa şi mortalitatea în rândul adulţilor în vârstă”, scrie  The Guardian.

ADVERTISING

Echipa a recrutat la întâmplare adulţi din oraşul Yishun din Singapore, aceștia fiind supuși unor teste ale funcţiilor cognitive, dar și ale capacităţilor lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun cât mai repede posibil.

De asemenea, participanţii au fost chestionaţi cu privire la nivelul lor de activitate fizică, inclusiv în ceea ce privește muncile casnice. În categoria celor ușoare a intrat ştergerea prafului, iar în categoria celor mai grele frecarea podelei. Au fost evaluaţi inclusiv în ceea ce priveşte riscul de a cădea, pe baza unor măsurători cum ar fi puterea de extensie a genunchiului.

ADVERTISING

Studiul a implicat 249 de participanţi cu vârste cuprinse între 21 şi 64 de ani şi 240 de participanţi cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani.

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul şi frecvența activităţilor casnice efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive şi de atenţie au fost cu 8% şi, respectiv, 14% mai mari pentru adulţii în vârstă care efectuau mai ales activități casnice grele, în medie 131 de minute pe săptămână.

Echipa a constatat, de asemenea, că scorurile cognitive au fost cu 5% mai mari în cazul adulţilor în vârstă care au raportat niveluri ridicate de menaj uşor, în medie 902 minute pe săptămână, în comparaţie cu cei care nu obișnuiau să se achite de astfel de sarcini sau o făceau nu mai mult de 89 de minute pe săptămână, în medie.

ADVERTISING

„Treburile casnice sunt o activitate intenţionată desfăşurată de mulţi adulţi în vârstă. Independent de recreere, naveta şi alte activităţi fizice legate de muncă, munca grea în gospodărie este legată de o memorie mai clară şi de o mai bună protecţie împotriva căderilor la adulţii în vârstă”, a explicat Dr. Shiou-Liang Wee, coautor al cercetării, de la Institutul de Tehnologie din Singapore şi de la Institutul de Educaţie şi Cercetare Geriatrică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇