Oamenii de știință au reușit să anuleze unele semne de îmbătrânire în creierul șoarecilor

Oamenii de știință au reușit să anuleze unele semne de îmbătrânire în creierul șoarecilor

În ultimii ani s-a tot vorbit despre transplantul de fecale sau despre transplantul de microbi din intestine. Iar o nouă cercetare arată că astfel de metode au efecte chiar asupra creierului.

În cadrul unui studiu recent s-a arătat că transplantul de microbi de la nivelul intestinelor, de la șoareci tineri (3 – 4 luni) la unii bătrâni, a anulat unele dintre efectele îmbătrânirii la nivelul creierului, care apar în mod normal la rozătoare și nu numai.

Oamenii de știință irlandezi, de la University College Cork, au observat, în cazul rozătoarelor în vârstă care primiseră transplantul, că li s-au îmbunătățit abilitățile cognitive, capacitatea de învățare, memoria, dar și că au scăpat de unele anxietăți, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Aging.

ADVERTISING

Când s-au încercat transplanturi de la șoareci în vârstă la unii de asemenea bătrâni, astfel de rezultate nu au apărut.

Citește și Descoperire bizară: Bărbații născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât ceilalți. Nu și femeile

Oamenii de știință sunt de părere că aceste colonii de microorganisme care se află în noi influențează totul, de la metabolism, sistem imunitar, funcționarea creierului și chiar personalitate.

Dacă această diversitate de microbi rămâne în mare stabilă la maturitate, la bătrânețe devine tot mai puțin diversă.

ADVERTISING

De altfel, schimbările la nivelul florei microbiale din intestine pot arăta cât de bine vom îmbătrâni, cred oamenii de știință.

A interveni la nivelul florei microbiale poate fi o metodă a de încetini sau anula declinul cognitiv, mai cred cercetătorii. Nu înseamnă că va trebui să primim astfel de transplanturi, dar putem învăța ce trebuie să facem pentru a ne menține flora microbială diversă, pentru a preveni astfel efectele îmbătrânirii.

Vezi și Armata SUA va testa pe soldați o pilulă împotriva îmbătrânirii

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇