Anorexia modifică structura creierului

Anorexia modifică structura creierului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anorexia, o tulburare care, netratată, poate ajunge să fie chiar letală, are efect nu doar asupra organismului, ci și asupra creierului, la cel mai profund mod. Un studiu recent a arătat că poate modifica structura creierului.

După ce au scanat atât creierul unor femei sănătoase, cât și pe cel al unor femei care sufereau de anorexie, oamenii de știință au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele afectate de boala menționată.

Concret, cercetătorii britanici, cei care au realizat studiul pe aproape 1.650 de subiecți, au concluzionat că anorexia modifică structura creierului, micșorându-l, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Este cel mai amplu studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie și arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai curând posibil.

Autorii studiului, care au lucrat cu echipe din toată lumea, spun că modificările dimensiunii și formei creierului care apar în cazul anorexiei sunt de 2-4 ori mai puternice decât cele cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD și OCD.

De vină ar fi, cred oamenii de știință, cantitatea prea mică de nutrienți și scăderea indicelui de masă corporală (IMC). Totuși, nu acesta a fost subiectul studiului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Biological Psychiatry, această legătură urmând să fie tema unei alte cercetări ulterioare.

ADVERTISING

Cercetarea a arătat însă că aceste modificări ale creierului pot fi inversate, cel puțin o parte dintre ele. ”Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”, a declarat psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath, din Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇