De ce creierul nostru devine tot mai mic. Deja am pierdut 10% din volumul său

De ce creierul nostru devine tot mai mic. Deja am pierdut 10% din volumul său

Nu mai e un secret pentru oamenii de știință faptul că, în decurs de trei milenii, omul a pierdut 10% din volumul creierului. Dar până acum nu fusese găsită și o explicație.

Și acum omul are un creier mare, voluminos, dar în urmă cu 20.000 – 30.000 de ani, omul de Cro-Magnon și Homo sapiens aveau printre cele mai mari creiere cunoscute. Erau la apogeu din acest punct de vedere.

Dar în urmă cu aproximativ 3.000 de ani dimensiunea creierului uman a început să scadă. Dimensiunile sale s-au micșorat clar, de la 1.500 la 1.350 centimetri cubi. Cu alte cuvinte, și-a pierdut cam 10% din volum, cam cât o minge de tenis. Oamenii de știință știu de mult timp despre acest fenomen, dar până acum nu au putut explica și cauzele.

ADVERTISING

Recent, însă, o echipă de biologi, antropologi și specialiști în neuroștiințe de la universitățile Dartmouth și Boston, ambele din SUA, a găsit explicația, ea fiind detaliată în jurnalul științific Frontiers in Ecology and Evolution.

Potrivit echipei, reducerea dimensiunii creierului uman este legată de utilizarea inteligenței colective în societățile umane.

„Oamenii trăiesc în grupuri sociale în care mai multe creiere contribuie la apariția inteligenței colective”, au explicat aceștia. Prin urmare, micșorarea creierului ar putea fi legată de schimbul de cunoștințe și de luarea deciziilor la nivel de grup.

ADVERTISING

Asta se întâmplă însă și în cazul furnicilor. Această specie are în comun cu oamenii aspecte legate de viața socială, cum ar fi luarea deciziilor colective, diviziunea muncii și producerea hranei.

Iar în cazul lor s-a observat că dimensiunea creierului scade atunci când acestea împărtășesc cunoștințe și se specializează într-o sarcină individuală. Creierul consumă mai puțină energie dacă are mai puține cunoștințe de stocat și trebuie să facă doar o sortare simplificată a informațiilor colectate.

Prin urmare, creierul nu mai trebuie să fie la fel de mare ca în trecut la furnici. Iar în cazul oamenilor lucrurile stau similar.

ADVERTISING

Totuși, mai punctează oamenii de știință, asta nu înseamnă că omul e mai puțin inteligent decât înainte. Un studiu din 2015 a arătat deja că dimensiunea creierului nu determină inteligența umană.

Pur și simplu, realitatea e că „un grup de oameni este mai inteligent decât cea mai inteligentă persoană individuală din grup”, după cum a explicat unul dintre coautorii studiului, doctorul James Traniello de la Universitatea din Boston.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇